Barcelonatips!

Sonar-bloggen 09:35 9 Jun 2012

Annahita, mer känd som Whinar, bodde i Barcelona en period 2011,   där hon distanspluggade i bl.a. genusvetenskap och kvinnohistoria och jobbade extra på ett kontor. Pluggandet gick sådär "(p.g.a. bodde i fuckin' Barcelona") och hennes arbetsgivare var oseriös ("p.g.a. bodde i fuckin' Barcelona"). - Det var egentligen mest en jävla massa göttande vid havet under den gassande solen, med fyrakronorsöl och skratt och svett och dans. Idag går hon på juristprogrammet på Stockholms Universitet. Här är hennes tips:Vart åt du frukost?
Jag vet inte om jag åt frukost ute en enda gång faktiskt... Vi bodde väldigt nära världens bästa livsmedelskedja Mercadona så... ja...

Lunch? 
Alltså. Jag ångrar SÅ BITTERT att jag aldrig hann äta eggs benedict på Picnic. Har hört folk prata om det och hittade ett fullkomligt extatiskt blogginlägg om deras eggs benedict men det klaffade aldrig. Ska SCHEMALÄGGA ett besök på den där jävla restaurangen nästa gång jag är där.
Xampanyeria är annars ett legendariskt hål i väggen nere i hamnen, jag har ätit där alla gånger jag varit i stan. Det är kanske mitt allra bästa Barca-tips, oavsett kategori. Det är inte så flashigt som det låter, utan riktigt stimmigt och informellt. Det är stans mest fullsmockade matställe och det finns inga stolar så långt ögat når. Massa jamón och annat kött hänger från krokar i taket, personalen utgörs till 100% av lurviga katalanska gubbar som står och skriker på varandra och menyn består av olika dekadenta mackor som det serveras egenproducerad cava till; rosat eller blanco. Perfekt för ditt obligatoriska Barcelona afternoon buzz. Alltså gud... jag DÖR av längtan bara av att skriva detta. Jaja, det är inget för den timida eller lågmälda, då får man aldrig beställa. Gå dit. Gå bara dit. Det ligger på Carrer de la Reina Cristina 7. En snabb googling gjorde även att jag upptäckte att det finns två sköna svenska quinnor som importerar Xampanyerias egna cava Can Paixano till Sverige! Salud!

Middag? 
Det fanns två ställen jag alltid vill tipsa om när folk ska äta middag; det första är budgettipset Rosa del Raval. Alltså; det här är en Barcelona-institution för utlänningar och inte alls så dåligt som det skulle kunna vara. De har BRA quesadillas för 7 euro (man får 2 st; en lagom liten person blir mätt, men vill man ha en ordentlig middag rekommenderar jag att man tar in nån sideorder också) och STARKA mojitos för 3,5 euro.
Det andra är budget-förklätt-i-lyx-tipset Cervecería Catalana i stadsdelen L'Eixample. Femstjärniga tapas för en spottstyver (asså på riktigt; jag och Veronica åt himmelska tapas tills vi blev mätta, plus att vi tog in en flaska vitt, och notan slutade på 35 euro - för båda två!!!). Behöver ingen närmare förklaring; alla som har varit där vet vad jag snackar om.Var dricker du öl?

Ett kvarter från där vi bodde fanns ett ställe som hette Fo-Bar, vilken var precis som vilken annan mysig bar som vänder sig till lite yngre gäster. Annars kryllar det av vanliga barer där pensionärer och byggarbetare etc ba sveper in och tar sin lilla kaffe och sin macka till tidningen. Om inte annat så ere bara att köpa ett sexpack Xibeca eller Estrella Damm och sätta sig i princip vart som helst och ba njuta.Bästa området i Barcelona och varför?

Det finaste är utan tvekan Born. Det är Born jag ser framför mig när jag längtar tillbaks, så galet vacker stadsdel. Själva bodde vi liksom "uptown" eller vad man säger, i Sants-Montjuïc, bortanför allt mysigt och sevärdhetssmockat och havsnära. Värt om man inte vill bo bland alla grisiga britter. Urk. Så äckliga.


Vart går du om du vill dansa? 

Razzmatazz var man ju på "ett par gånger"... Enorm femvåningsklubb mitt i ett industriområde utan grannar som blir störda. Ta tunnelbanan till stationen Marina och följ folkmassan bara... haha. Detta ställe har dock varenda kotte hittat till så att det är typ som att besöka alla Stockholmsklubbar samtidigt när man är där. De serverar endast "groggar" (dvs inte öl, inte vin) och inträdet är på 15 euro (en drink ingår). Dock att jag alltid haft roligt där och klockan blir 06 utan att man ens tänker på det. Mitt favoritgolv är Lolita som ligger ganska högt upp i huset. Köttig knullelectro. Ahh. En gång var jag och Veronica på det dansgolvet helt själva, haha.
Alla gayklubbar i L'Eixample är såklart också bra på dansgolv, och Sónar bjuder ju på en hel del sånt också. Typ mest av alla. Do's and Dont's?

DO:
1) Istället för flygbuss ("AeroBus" A1 eller A2) eller taxi: ta lokalbussen L46 från El Prat (flygplatsen alltså)! Den stannar vid Plaza Espanya, och därifrån kan man byta väldigt enkelt till flera tunnelbanelinjer (om man inte bodde på gångavstånd som vi gjorde, hehe). Man sparar nån hundring på det, vilket är ganska mycket om man bara är där över ett par dagar.
2) Besök de två bergen i Barcelona; Montjuïc och Tibidabo. De ligger rakt mittemot varandra och erbjuder en sån makalös jävla utsikt att man dör. Montjuïc är gratis att ta sig upp till, men Tibidabo har en liten spårvagn som kostar typ 5 euro att åka med. Prisvärt för att färden upp ger en fjärilar i magen. Det finns lokalbussar också men det är inte direkt "en upplevelse i sig" att sitta på nån vanlig jävla buss.

DON'T: 
1) Undvik uteställena vid stranden till varje pris. Endast pissfulla Stureplanswannabes hänger där. Och enstaka vilsna turister.
2) Undvik även La Rambla. Man kan gå ner för den en gång men sen får det räcka. Vi tog omvägar för att undvika den gatan till slut. Alldeles för trångt, alldeles för mycket hetsiga försäljare och turister.


Till sist, ditt bästa Sónarminne?
Steve Aoki. Totalt sjövild. Extremt minnesvärt. Asså det var SÅ bra. Ett annat kärt Sónarminne är maten på festivalområdet, det var överraskande bra utbud! Det var även så himla himla skönt moodis på allt folk där, gick omkring och ba "Fan vad folk är lugna och harmoniska, knappt någon trängsel, och ingen som skriker och skränar och spiller öl och armbågas!".

<3

Fler blogginlägg från Sonar-bloggen