Matpriserna fortsätter att skena iväg och mjölk för 10 kronor litern är ett minne blott. Bröd kostar som guld och saker som förut var basvaror har blivit lyxvaror. Men att komma undan billigt i matbutiken är inte omöjligt! Med lite planering, kreativitet och smart tänk går det att spara in mycket varje månad. Vi har samlat de 20 bästa tipsen för att du inte ska behöva lägga mer pengar på mat än du faktiskt måste:
-
Handla på extrapris. Ett första tips är att ha koll på extrapriserna varje vecka i olika affärer. Det lönar sig i längden att handla baserat på vad som är på erbjudande och att slippa betala fullt pris för mycket.
-
Vecko- eller månadshandla. Det kanske säger sig självt, men att undvika för många turer till mataffären kommer spara dig pengar. Att minimera spontanbesök till mataffären och småhandlingar kommer att dra ner på onödiga kostnader och undvika att saker åker ner i kundvagnen bara för att du är där.
-
Planera rätter i förväg. Kanske det allra viktigaste om du vill dra ner på hur mycket pengar som går åt i matbutikerna är planering. Ät veckobaserat efter erbjudanden och var förberedd vid storhandlingen så du vet vad du ska leta efter och så att du får med dig allt du behöver.
-
Ta med egna påsar. En liten sak som kommer att spara mer än du tror i längden är att inte köpa påsar i butiken. Återanvändbara kassar är dessutom betydligt bättre för miljön. En win-win, helt enkelt!
-
Jämför och kolla vilka matbutiker som är mest prisvärda. Genom att använda appar som jämför matpriser mellan olika butiker bygger du upp ett personligt ekonomisystem som hjälper dig att handla smartare.
-
Använd dig av en inköpslista. Vi säger det igen: planera! Att gå in i matbutiken utan en plan gör att du kommer att komma hem med saker du inte planerat och till ett högre pris, medan en inköpslista ser till att du får med dig allt du behöver, så att du slipper gå en extra gång till butiken.
-
Inventera kyl och skafferi. Ha koll på vad som finns hemma innan du går iväg och handlar. Dubbelköp är en vanlig onödig extrautgift som kan undvikas genom att kika igenom kyl, frys och skafferi innan nästa handling. Du kan även bli kreativ med vad du har hemma och göra rätter som inte kräver nya inköp.
-
Organisera kyl och skafferi. Som fortsättning på det – mat hinner bli dålig om du inte har koll på att den finns. Organisera kyl och skafferi så att du får koll på vad du har och slipper slänga saker du missat att äta i tid.
-
Jämför kilopris. En viktig sak att ha koll på om du vill minska matkostnaderna är hur du jämför. Istället för att bara titta på en matvaras pris så får du jämföra kilopriset för att se vilket alternativ som faktiskt är det billigaste. Ibland har större förpackningar ett billigare kilopris och kan vara ett bra alternativ så länge det är något du hinner äta upp eller kan frysa in.
-
Testa alternativa märken. Många butiker har billigare märken och alternativ på vanliga matvaror. Att inte låsa sig vid att något ska vara av ett särskilt märke kan spara pengar varje månad. Våga testa och se om du hittar nya favoriter för en billigare peng.
-
Köp frukt & grönt som är i säsong. Priserna på frukt och grönsaker kan variera kraftigt beroende på när man köper dem. Försök att fokusera på att köpa och planera rätter med råvaror som är i säsong så kan du både komma undan mycket billigare men också äta frukt och grönsaker när de är som godast.
-
Handla inte hungrig. Vi känner igen det från förut och vet att det stämmer. Undvik impulsköp genom att inte handla när du är hungrig.
-
Laga storkok. Handla och laga storkok. Det sparar både pengar och tid!
-
Hitta sista chansen-varor. Många butiker har sektioner för varor med kort datum. Kolla igenom och se om du hittar något fynd. Vissa saker kan gå att frysa in och du kan få mycket för pengarna.
-
Testa nya matbutiker. Den bästa butiken kanske inte är den som ligger närmast dig. Upptäck andra matbutiker i ditt närområde för att se om de har bättre priser eller erbjudanden.
-
Bli medlem i butikerna du går till. Många av extrapriserna gäller bara för medlemmar, så se till att vara medlem så att du inte går miste om saker du hade kunnat spara in pengar på.
-
Ät upp det du handlar. En kanske självklar sak som ändå är värd att påminna om. Se till att ta vara på dina rester, frysa in saker så att du kan äta dem senare och minska matsvinnet.
-
Handla vegetariskt. Ett sätt att både komma undan billigare och att hitta nya recept är att testa mer vegetariskt. Både plånboken, planeten och dina smaklökar kan gå vinnande ur det!
-
Odla eget. Ta bort mataffären ur ekvationen – börja odla dina egna råvaror. Det är både en rolig hobby att plantera och sköta om växter, men blir också ännu godare än att köpa samma sak i butik. Bli så självförsörjande du har möjlighet till.
-
Gör en budget. Sist men inte minst. Att både få en översikt av hur mycket pengar som går till mat varje månad men också att göra en plan att hålla sig till under månaden är viktigt. Det gör det tydligt och får dig att undvika att lägga oväntat mycket på mat medan matpriserna fortsätter skena.
Med dessa tips och framför allt lite planering, kreativitet och viljan att våga testa nytt så kan du navigera genom de allt dyrare butikerna utan att det ska kosta skjortan.