Miljöpartiet

Vad är grejen med Gustav?

Supervalbloggen 16:44 27 Aug 2014
Se alla artiklar om: 

Igår såg jag utfrågningen av Jimmie Åkesson i Agenda. För att sammanfatta timmen med ett ord: "Invandring". Annars var kanske det mest uppseendeväckande med utfrågningen att Åkesson inte tycks komma ihåg järnrörskandalen, vilket oroar mig. "Järnrörskandalen?" säger Åkesson o vänder sig mot Anna Hedenmo med en tom blick. "Vad menar du med det? Jag minns inte..." 

Vissa kanske börjar misstänka att Åkessons lägliga minnesluckor vad gäller partiet, dess rasistiska historia, dess rasistiska skandaler och, well, dess rasism är fejkade. Men tänk!! om så inte är fallet! I sådana fall tyder ju det på att någon leker Eternal Sunshine of the Spotless Mind med Jimmie? Misstänker isf Linus Bylund.

Stämningen i studion verkade helt ok (men var inte ledsna, Åkesson gjorde ändå Minen: o_o). En mindre chill utfrågning var den med Gustav Fridolin, som sändes i söndags. Efter att jag hade sett den blev jag helt besatt av att hitta svaret till en fråga: vad är det med Gustav Fridolin som gör att folk vill välta omkull honom o sno hans lunchpengar??

gustav_fridolin_0.jpg

"Vad har väl lilla jag gjort!?"

TROR ni att jag överdriver?? Kolla själva! Mats Knutson o Anna Hedenmo beter sig som pedagogiska exempel på "taskmörtar" i någon Alfons Åberg-bok. Fridolin avbryts, möter hårda miner, jobbintervju-mooden är påtaglig. Men det absolut sjukaste ögonblicket dyker upp när Hedenmo påpekar att Gustav Fridolin har... JAKTLICENS. "Vad var det senaste du sköt", frågar Hedenmo skarpt. Fridolin skrattar: "Det var länge sedan jag sköt någonting."

WRONG MOVE, KIDDO.

"Men har du skjutit ett djur!?!" insisterar Hedenmo. "HAR du skjutit ett djur!?!?!?" Gustav Fridolin vill inte svara, o Hedenmo fnyser: "Betyder det att du har skjutit eller inte skjutit, det förstår jag inte."

Såhär: väldigt få människor bryr sig om Gustav Fridolin har skjutit ett djur eller inte, detta är ej politiskt sprängstoff á la Lundin Oil eller järnrörskandalen (vad var det nu igen?? Jaja). Vad som sker här är någonting djupare, någonting... mörkare.

Människors behov av att trycka till specifikt Gustav Fridolin. 

Jag har känt samma mörker komma över mig själv. Se/lyssna bara på avsnittet av podden Flumskolan jag medverkade i, då Gustav Fridolin gästade. Någonting hårt kommer in i min röst. Jag kallar Fridolin för en självuttalad Miljö-Messias! *skammen* Well, efter att jag hade begrundat frågan ovan ett tag ("Vad är det med Gustav Fridolin som gör att folk vill knäppa honom på näsan o springa därifrån?") kom jag fram till ett möjligt svar...

Jag misstänker att Gustav Fridolin för många representerar den där överpresterande, gulliga, genomduktiga killen i klassen. Den som med blossande kinder utbrast: "Nääh, inte en guldstjärna till!" jättehögt efter att man fick provresultaten. Bebisen som inte skrek vid födseln, utan levererade ett retoriskt skickligt tal till barnmorskornas förundran. 

Därför är också min rekommendation till Gustav Fridolin enkel: om han vill slippa fler "har du skjutit nåra djur, då!?"-ögonblick i framtiden borde han lägga sig till med en ruffigare stil. Typ odla en ful mustasch, eller skaffa en Peter Eriksson-inspirerad gubbgarderob.

gustavfr_0_0.jpg

möjlig stil-#inspo?

 

3 Visa kommentarer (3) Läs mer

Bostadsenkäten: Miljöpartiet analyserar!

Supervalbloggen 21:48 5 Mar 2014

Hallå, alla nyfikna! I förrgår fick vi ta del av F!:s tankar kring bostadskrisen, deras förslag på lösningar, och deras syn på orsakerna bakom problemet. Idag är det Miljöpartiets tur! Om ni har missat deras svar i tidningen -- läs vidare! För vad tycker egentligen MP om bostadsbristen? Och hur ser de på exempelvis hyresrätterna och regeringens ansvar i frågan?

mplogga.gif

1. Vad tror ert parti att bostadskrisen beror på?

Bostadskrisen har många olika orsaker. Det är dålig konkurrens på byggmarknaden, höga bygg- och markkostnader samt långa och invecklade processer för att gå från idé till färdig byggnad. Detta i kombination med ett svalt engagemang från regering och vissa kommuner är några av de viktigaste anledningarna. Eftersom bostadsbristen har så många olika orsaker går den tyvärr inte heller ett lösa med en enskild åtgärd. Flera insatser behövs.

2. Hur högt prioriterar ert parti frågan och varför?

Vi prioriterar frågan mycket högt. Upprustning och nybyggnation är framtidsinvesteringar som skapar hem till människor, men även nya jobb och moderna hus som inte slösar lika mycket energi. Bostadskrisen blir ett problem för allt fler. För 25-åringen som inte kan flytta hemifrån och för ungdomen som kommer in på en utbildning, men inte kan ta platsen eftersom det inte går att få en bostad på studieorten. Men även för storfamiljen som tvingas bo i en alldeles för liten lägenhet eller för den nyutexaminerade som inte kan ta ett jobb på en annan ort pga bostadsbristen. Bristen på bostäder ökar också hushållens skuldsättning kraftigt vilket ger större risker för finanskriser i framtiden.

3. Hur anser ni att bostadskrisen bör lösas?

Med ett tydligt fokus på fler hyresrätter som människor har råd att bo i. Hyresrätten är missgynnad på många olika sätt idag. Det måste vi ändra på. Miljöpartiet vill t ex sänka skaten på studentkorridorer kraftigt. Vi vill att fler aktörer – som t ex Akademiska Hus och de olika lärosätena – ska kunna ta en mer aktiv roll i bostadsbyggandet. Vi storsatsar också på kollektivtrafiklösningar som gör det mer attraktivt att bygga, bo och arbeta i fler områden.

4. Hur har ert parti arbetat med frågan än så länge?

Vi har valt att inrikta oss på den bostadsbrist som främst drabbar ungdomar och studenter. Vi har alltså främst arbetat med att ta fram förslag på hur vi kan bygga fler hyresrätter som unga och studenter har råd att efterfråga.

5. Vem anser ni bär det yttersta ansvaret i frågan?

Det är ett delat ansvar mellan kommuner, byggare, fastighetsägare och staten. Alla måste hjälpas åt och arbeta tillsammans för att lösa krisen vi befinner oss i nu. Men staten, dvs regeringen, har alltid det yttersta ansvaret och tyvärr har nuvarande regerings åtgärder varit för få och utan större effekt.

0 Kommentera Läs mer

Supervalbloggen 2014Till din hjälp under Supervalåret 2014 finns Judith Kiros, redaktör för Supervalbloggen, här för att bläddra i tidningarna, livetwittra panelsamtalen, skeptiskt syna vallöftena och bara umgås.

Supervalbloggen presenteras i samarbete med flerhem.nu.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla