Romain Virgo

Öland Roots - Msapei, Romain Virgo och Helt Off

Hasan Ramic 16:48 11 Jul 2015

Här sitter jag. I en villa i Mörbylånga, omgiven av böcker och originaltavlor. Några småbarn väsnas utanför och de vuxna förbereder någon slags middag. Hade jag inte haft den här trötthetsrelaterade spänningshuvudvärken så hade man trott att jag var på medelklass-safari och inte på Sveriges mysigaste festival. Och gårdagen kan jag känna är extra mysig, men några otippade överraskningar och vissa förväntade godbitar.

hasan_mapei_oland_roots.jpg

Jag tänker komma ut och säga det: Mapei är hands down en av de i särklass bästa artisterna i Sverige. Mapei är en oväntad bokning för en reggaefestival, men bra musik är bra musik och Mapei gör helt fantastisk musik. Vi var inte så överdrivet många som stod där framför den stora scenen men vi var alla trollbundna. Mapei är Janis Joplins, Lauryn Hills, Q-Tips och J Dillas oäkta fyrvägsbarn. Hon behärskar alla sina uttryck med en sådan elegans att man för ett tag glömmer bort hur jävla svårt det är att sjunga och rappa som hon gör. Dessutom är hon oerhört sympatisk i mellansnacket. Hon är genuint glad över att stå där hon står och göra det hon gör. När hon säger ”Här finns ingen rasist!” till publiken utbrister hela folksamlingen i ohämmat jubel. Själv är jag tacksam över att tillhöra den generation som har en artist av Mapeis kaliber. Bäst: Halvtempoversionen ”Come on baby”

Den unge Romain Virgo har på bara några få år lyckats skapa ett namn som den lovers-reggaens stora framtidshopp. 26-åringen från Saint Andrew brukar nämnas i samma andetag som öns övriga unga reggae-exporter som Chronixx, Protoje och Kabaka Pyramid. Skillnaden på honom och de förstnämnda är att han kanske ses mer som en framtida Beres Hammond och inte en Bob Marley eller Jacob Miller. Han är dessutom gravt underskattad, vilket syns inte minst på den relativt fåhövdade skaran som har samlats framför Öland Roots stora scen. Men, detta föder Virgos hunger ännu mer. Han jobbar hårt och dundrar ut hit efter hit från scenen tills hela området framför scenen är fullt. Den här spelningen hade precis det jag ville att Tarrus Riley-spelningen skulle ha - skavanker. Förvisso trängs allting ihop i en enda lång medley utan avbrott för mellansnack eller andningspaus, men där Tarrus Riley och Black Soil Band var nästan vidrigt tighta så är Unit Band lite lösa i fogarna. mer som ett jamaicanskt dussin-kompband än en jazzorkester som när som helst kan brista ut i gitarrsolon. Jag gillar också att Romain Virgo sätter sig själv i en kontext, han glider ut och in i covers och levererar en hyllning till Chronixx och Buju Banton. Kanske för att berätta att ”jag hör hemma här, jag är lika bra som de här snubbarna”. Och allt eftersom spelningen lider fylls området framför scenen på och till slut lyckas Romain Virgo med något jag inte har sett någon annan artist göra i år. Han får publiken att hoppa (utan att uppmana dem till det). Bäst: Avslutande dancehallstänkaren ”We nuh worry bout them”. Även om den här festivalen heter ”Öland Roots” är det värt att minnas att dancehall är ändå roten till roots. Lätt att glömma. 

Apropå roots reggae så finns det nog inget rootigare i hela Sverige än skånebandet Helt Off. Där mycket svensk reggae görs med 90-tals nyroots som inspiration så är Helt Off fast förankrade i 70-talets roots rock reggae med band som Israel Vibration och Wailers från den tiden som inspiration. Även om deras version är lite struttig och kantig så vägs det hela upp av en oförställd spelglädje. Helt Off ÄLSKAR det de gör. Och de ber inte om ursäkt. Helt Off är den ständiga påminnelsen varför man som tonåring fastnar för roots reggae. Man är arg och besviken på världen, men punk är för osvängigt. Det är mycket softare att röka en nolltrea dålig standard och lyssna på Ijahman Levy än att gå med i Väsnterpartiets Ungdomsförbund. Helt Off kanske inte sitter på det mest lyckade musikaliska receptet, men de har nog med slagkraftiga refränger och en av Sveriges mest begåvade textförfattare i Chords för att göra en solid spelning. Bäst: Ganjahyllningen ”Bara för jag smögar”. Dags för svensk drogdebatt att steppa upp. 

/H

Läs mer

Öland Roots - Den feta gåsen har landat

Hasan Ramic 22:15 9 Jul 2015

Allt det här känns så bekant. Hur publiksorlet i bakgrunden distraherar mig lite när jag skriver detta och hur festivalarmbandsspännet fastnar i laptopen medan jag jobbar. En grupp utanför ropar "Vakna! Vakna!" i kör, och Etzia ska precis gå upp på scenen. En lågenergilampa precisa ovanför mitt huvud håller mörkret utanför presstältet, men den kalla och fuktiga luften har likförbannat letat sig in. Jag kommer ångra att jag inte tog med mig en jacka senare, men inte nu. Nu är jag här. Nu är jag peppad! Nu är jag festivalkorre på Öland Roots 2015 som hålls strax utanför Mörbylånga för elfte året i rad. Senast jag var festivalkorre var 2009.  Det var den sista riktiga Hultsfredsfestivalen, innan FKP Scorpio köpte och förstörde varumärket. Jag har sedan dess varit en blasé Way Out West-besökare, men i år känner jag mig peppad för första gången. Kanske för att jag gör det för mitt egna höga nöjes skull. 

I år kommer Öland Roots att gästas av Tarrus Riley, Alaine, Romain Virgo, Bunny Wailer och en drös svenska artister. Jag ska rapportera härifrån bäst jag kan. Jag ska försöka göra intervjuer, fota och och eventuellt recensera en spelning eller två. En till grej jag inte har gjort på väldigt många år. 

Så här långt känns allting väldigt... Öland Rootsigt. Den här festivalen är definitionen av "soft". Det är väldigt mycket dreadlocks och pösiga harembyxor. All festivalmat är vegetarisk och bland aktiviteterna som erbjuds hittar man yoga, writers corner och "soft musikhäng". Det finns även ett dumpstringbord för den som känner att mat som inte är från en soptunna är en tveksm grej. Mitt gamla jag, Haso som inte fuckade med annan musik än fyra minuter gammal dancehall, skulle förmodligen hata livet ur allt detta, men jag är fan 35 om en månad. Jag börjar bli gammal och blödig. Live and let live. 

Nu ska jag ge mig ut bland hippiesarna och kolla på Löst Folk och försöka få till en intervju med Tarrus Riley. 

På återseende. 

/H

Läs mer

Style cyaan spoil

Hasan Ramic är återkommande skribent för Nöjesguiden, honungsodlare och en jäkel på dancehall.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla