coachella

Post-Coachella

Festivalbloggen 11:47 16 Apr 2015

Just nu befinner vi oss i det ekande tomrummet mellan de två helgerna på Coachella. Festivalbloggen passar på att summera den gångna helgen, och komma med tips till nästa gång.

Bästa konserten: Lykke Li.

Största snackisen: Madonnas tvångel.

Mest avända accessoaren: fejktatueringen i guld. 

Sämsta accessoaren: fjäderskruden. Att det finns puckon som fortfarande har sådana? Coachella ligger på en plats där den amerikanska ursprungsbefolkningen körts bort ifrån, vilket gör det extra respektlöst.

Borde inte fjäderskrudar som kommer från den amerikanska ursprungsbefolkningen förbjudas på alla festivaler?

Innan jag åkte till Coachella hade jag ett antal frågor. Här kommer svaren efter diverse fältstudier: 

1. Hur bohemisk kan en festival som serverar VIP-middag för 225 dollar egentligen vara?

Inte så bohemisk alls. Till och med tältkampingen var otroligt städad, med riktiga små gator och nummer till tälten. Man kunde även boka lyxiga safaritält med concierge, badrum, härlig frukost och massa snacks. Inte precis som på tältfestivaler i Sverige där typ en tub räkost betraktas som ett glamoröst inslag.

Jämfört med andra festivaler var det en rätt glammig stämning på själva området också. Jag antar att det blir så när majoriteten av besökarna har minutiöst planerade oufits, och faktiskt har råd att betala både för biljetterna och dyra hotellrum. Överlag var allt på området ganska pricey. Jag letade desperat efter pizza efter alla chiasmoothies och hittade till slut en tryffelvariant i ett av öltälten. Pizzan var himmelsk. Och superdyr. Det enda som inte var dyrt var vattnet, som sålts för 2 dollar per flaska sedan 1999. 

Azealia Banks var på strålande humör på sin konsert, men slöt inte fred med Action Bronson under helgen.

2. Försonades Action Bronson och Azealia Banks på scen efter sitt stora twitterbråk tidigare i år?

Nej, det blev ingen försoning. Azealia Banks, som annars brukar vara bråkigast på Twitter, var däremot överraskande ickekontroversiell under sin spelning. Hon log hela tiden, dansade glatt och sjöng a cappella så ljuvt hon bara kunde. Även Action Bronson höll sig på mattan. Ingen försoning, men inte något bråk heller alltså. 

Este Haim klev upp på scenen under Hoziers konsert.

3. Vilka artister gjorde surprise-framträdanden?

Madonna under Drakes spelning såklart. Este Haim, medlem i bandet Haim, dök upp under Hoziers konsert. De framförde en cover av The Time 1984:s låt Jungle Love. Slutligen välkomnade DJ Snake upp AlunaGeorge och MO under sitt set och tillsammans gjorde de succé.

Festivalbloggens bästa tips för Coachella: 

1. Skaffa biljetter i tid (se nedan).

2. Mejla, fixa och trixa lite så att du kan svalka dig i nån pool på en fest i Palm Springs. Det kommer att vara värt det.

3. Drick kopiösa mängder vatten. Jag vet, megatråkigt tips, men det är roligare att bli lite snurrig i huvudet på grund av margaritas än vätskebrist. 

Så får du tag på biljetter till nästa år:

1. Utrusta dig med en megasnabb dator och hoppas på det bästa när biljetterna släpps.

2. Boka ett hotellrum i Palm Springs där biljetterna ingår i priset.

3. Försök få kontakt med någon som bor i området och som har möjlighet att ta del av den lokala försäljningen.

4. Dyrast och läskigast av allt: köp biljetter i andra hand från nåt forum och be till gud att biljetten är äkta.

Om du lyckas lägga vantarna på en biljett, grattis! Coachella är inte bara en musikfestival, det är en upplevelse och lite av en institution. Att du hängt runt med jetsetters under den öppna stjärnhimlen i kalforniska öknen är väl något att berätta om för barnbarnen? Själv hoppas jag på att kunna åka tillbaka många gånger.

Läs även: Coachella, en hägring i öknen och Coachella dag 2.

Läs mer

Drakes konsert var inte helt hundra

Festivalbloggen 20:06 15 Apr 2015

Så var det dags att skriva om Drakes omtalade konsert, som avslutade festivalhelgen på Coachella. Men trots förväntningarna och de många hitsen upplever Festivalbloggen att internetfenomenet Drake är större än Drake som liveartist.

Drake är en halvtimma försenad. ”Han rullar säkert bort dammet från sina byxor bakom scen” säger en kille till sin kompis och refererar till det här. Till slut gör Drake entré, helt ensam med bara en videobakgrund till sällskap. Han river av Legend till publikens jubel. Drake tackar så hjärtligt och berättar att det är en väldigt speciell kväll för honom. Hans mamma ringde nämligen honom före konserten och bad honom om en tjänst. ”Javisst mamma, jag gör vad som helst för dig i hela världen”. Publiken skrattar, det är roligt att han kan leka med bilden av sig själv som gulleplutt. Drake citerar: ”Jag vill att du dödar den här konserten, min son”. ”Jag sa – så klart mamma, jag lovar!”

Och sen försöker han göra det. Han vet precis vad publiken vill ha och hur den ska charmas. Drake kör alla sina hits, trycker in ”Coachella” i så många textrader som möjligt, skapar allsång till Tuesday och berömmer publiken under hela konserten. Det är lite för välstrukturerat, men det funkar tack vare att publiken vill ha kul. De har betalat dyra pengar, längtat under flera månader och tagit på sig sina finaste t-shirts med Drakemotiv. De vill känna att de bevittnar en legend, och sjunger med allt de kan när Drake sjunger att han är en.

Ett spänt och förväntansfullt fan någon timma innan Drakes konsert ska börja. 

Publikens förväntningar är nästan på väg att infrias, men stämningen som Drake lyckats skapa under sin spelning går helt förlorad när Madonna kommer in på scenen. Först – förvirringen. Vem är det? Är det Beyoncé (önsketänkande)? Eller kanske Britney? Nej, det är Madonna som dansar på en stol iförd höga lackstövlar. Sedan följer momentet som skapat störst buzz på internet, kyssen, tvånglet, övergreppet (?). Läs här om när chefredaktör Amat reder ut vad som hänt.

Drake avslutar prydligt med en pianoversion av Legend i ett fejkat regn. Kanske är publiken trött efter tre dagars festivalande, eller så blev konserten i sin helhet faktiskt aningens sömnig? Kunde han inte ha tagit ut svängarna lite mer? Låtit konserten tala för sig själv, och inte låtit Madonnamomentet skapa djupast avtryck? Det måste konstateras att internetfenomenet Drake nästan är större än Drake som liveartist. Våga säg att Drakes konsert inte var helt hundra!

Läs också: Madonna kysste förvånad Drake.

Läs mer

Röster från Coachella

Festivalbloggen 16:32 15 Apr 2015

Festivalbloggen stannade några personer och tog tempen på Coachella. Vilka är de och var kommer de ifrån? Vad har de gillat bäst hittills och vad ser de fram emot?

 

"Det ska bli spännande att se om Drake tar med sig någon gästartist!"

Namn: Marcella och Simi

Kommer från: San Francisco

Gör: Studerar (Marcella) och jobbar på Facebook (Simi)

"Det här är tredje gången är på Coachella. Vi älskar det, det är den bästa helgen på hela året!  I år har allt som spelats i tältet på  The Do LaB varit roligast, och så The Weeknd såklart. Det är svårt att slå förra årets överraskning, när Beyoncé dök upp på Solanges spelning. Men vi ser fram emot att se om Drake tar med sig någon på scen!"

 

"Det här är den bästa familjeresan man kan tänka sig"

Namn: Allen och Diana Mungcal med sönerna Nicolas, 21, Seville, 15 år och Dylan, 4. 

Kommer från: Los Angeles

"Det är underbart att åka hit med hela familjen. På Coachella finns något för alla."

 

"Vi är här på en galen möhippa!"

Namn: Sandra och Linda

Kommer från: San Francisco

Gör: Studerar

"Vi lärde känna varandra för en massa år sen och vi har alltid pratat om att åka till Coachella. Nu när vår kompis ska gifta sig slog vi änligen till och bestämde oss för att ha möhippan här! Det är väldigt skönt att ta en paus från solen och lägga en ansiktsmask. Den här möhippan är helt galen!"

 

"Jag får rabatterat pris på biljetterna".

Namn: Nicole

Kommer från: Coachella Valley

Gör: Studerar

Jag kommer från Coachella Valley, så det är alltid en massa kompisar som bor hos mig under festivalen. Det här är min tredje gång och jag kommer nog aldrig att sluta köpa biljetter till Coachella? Jag får köpa dem till ett bättre pris och får dessutom lite förtur. Något ska man väl ha för att man bor här. Jag vet att Coachella drar in jättemycket pengar och det hjälper det lilla samhället här. Det byggs nya vägar och folk kan hyra ut sina bostäder jättedyrt. I år pratar alla om Drake, mina kompisar är galna i honom. Jag gillar honom också. Det är väl bara killar som driver med honom på internet? De är bara avundsjuka på att han får så många tjejer."

"Syns det på oss att vi är svenskar?"

Namn: Alice, Lisa, Joakim

Kommer från: Stockholm

Gör: Stylist (Alice) Studerar (Lisa) Programmerar (Joakim)

Lisa - Det är så många artister från Skandinavien här i år. Lykke Li, Kygo, och så Alesso och Axwell ^ Ingrosso. Det syns kanske att vi är svenskar? Bäst hittlills har varit Tame Impala och Lykke Li. Det ska bli kul att se Florence and the Machine också. 

Joakim- Jag ser jättemycket fram emot att se Drake live. Jag tror att folk gillar att skämta om Drake för att han ser så snäll och gullig ut. Man vill bara krama om honom, han ser ut som en nallebjörn. När han var med i tv-serien Degrassi:The Next Generation spelade han en så töntig roll och den stämpeln är nog svår att ta bort. 

Alice - Alla älskar Drake. Min tjejkompis trycker upp trosor med Drake-mönster på, de är rätt fina faktiskt. 

 

"Det tog ett tag att få till den perfekta färgen"

Namn: Chris

Gör: har blått skägg och hår.

"Coachella är så kul, det är en enda stor fest och jag tänkte vara lite galen i år. Du är inte den första som vill fotografera mig, haha! Men jag vågar inte vara med på bild om inte min kompis är med. Visst är han gullig?"

Läs även om hur den allmänna stämningen är på Coachella och tre tecken på att internet omöjligt kan få nog av Drake. 

 

 

Läs mer

Coachella dag 2

Festivalbloggen 15:00 15 Apr 2015

Under Coachellas andra dag stod Yelle samt Belle & Sebastian för de mest nostalgifyllda spelningarna. FKA Twigs blev med sin magnifika dans kvällens absoluta höjdpunkt.

Yelle dansade som om det inte fanns någon morgondag.

Minns ni år 2007? När folk hade glasögon med fönsterglas, halsdukar stora som stödkragar och neonfärgade tights? Det var precis innan finanskrisen slog sina klor om hela den västerländska ekonomin och så även det klubblivet som handlade mest om electro. Yelle släppte sin hit ”Je Veux Te Voir" på Myspace 2005, och så levde låten glada dagar på electropopgolv i några år innan folk slutade dansa tecnotic, ha på sig glitterlösögonfransar och hoppas på att bli fotade av Face Hunter. Nu, nästan tio år senare, uppträder Julie Budet, kallad Yelle, tillsammans med sitt band på Coachella med de gamla låtarna som faktiskt bara blir en påminnelse om en tid som är förbi.  

Frågan som man ställer sig nu är; har sångerskan Julie Budet, någonsin kunnat sjunga? Om hon har det så har hon definitivt förlorat den förmågan nu. Det låter andfått och ansträngt. Yelle studsar runt i en snortajt blåmönstrad overall och skriksjunger glatt. Det är faktiskt det som blir konsertens stora behållning, att se på någon som ser så förbannat lycklig ut. Som underhållare är Yelle briljant och hon är som bäst när hon inte sjunger (sorry) utan bara trummar eller dansar. Bandet är samspelt, de har inövade poser och ser ut att älska att spela tillsammans. När Yelle ylar på ovanligt länge under ett solo tar trummisarna en paus och kramas innerligt. Falsk sång eller inte, glädjen på scen och i publiken är i alla fall äkta.

Belle & Sebastians sångare Stuart Murdoch.

Nostalgituren fortsätter med Belle & Sebastians spelning. Nästan varenda person född efter 1970 har väl haft en period i sina tonårsliv då de lyssnat på Belle & Sebastians gulliga indiepop? Nu är alla i bandet i 40-50årsåldern, men i sina randiga tröjor ser de fortfarande ut som gulliga och naiva tonåringar. Deras indiepop ger hopp till alla 30årskrisande festivalbesökare – med sina ljusa, finstämda röster och osminkade ansikten förmedlar de att vara tonåring är ett state of mind mer än någonting annat. Belle & Sebastian är ackompanjerade av skickliga violinister och det går inte att förneka att de tillsammans är väldigt duktiga musiker. Trots detta är det glest i publiken, men när de börjar ta upp personer för att dansa på scenen blir det fart. Vid konsertens slut är det ett trettiotal euforiska fans som hoppar runt hand i hand på scen. Det är ett smart sätt att liva upp vilken konsert som helst på och bryter väggen mellan bandet och publiken. Dessutom dansar ju fansen gratis? Bara en sån sak. 

FKA Twigs är en fantastisk dansare. 

FKA Twigs levererar en helt annan nivå på sin dans. Med en klassisk balettutbildning och en karriär som bakgrundsdansare till Kylie Minogue och Jessie J, har FKA Twigs förmågan att använda sin kropp som ett extra instrument. Rörelserna ser ut att vara improviserade, men har en exakt precision. Med sin drottninglika hållning utstrålar hon en enorm styrka, självklarhet och pondus. Hon väntar en halvtimma med att säga något till publiken utan låter låtarna med den tunga basen och höga falsetten flyta in i varandra innan hon med beslöjad röst tackar för att hon fått möjligheten att spela på Coachella. Publiken är hänförd, trollbunden, men FKA Twigs får faktiskt mer applåder när hon dansar än när hon sjunger. Helst av allt skulle man kanske velat ha... en sittplats? Dansen är hypnotiserande, det är mer av ett performance som man gärna skulle vilja titta på under flera timmar. Tyvärr gör sig låtarna inte så bra på en konsert, även om musiken i sig är fantastisk.  

Senare på kvällen tävlar The Weeknd mot FKA Twigs i genren sexig rnb. Han är också strålande, även om han inte dansar lika bra. I år har han blivit känd för de stora massorna genom sitt bidrag till soundtracket av ”50 Shades of Grey”. Han körde de låtarna, och spelade även en ny låt som ännu inte har något namn. För att lyssna på låten och se konserten i sin helhet, titta här.

Dessvärre gjorde jag den stora missen att springa mellan två konserter, nämligen The Weeknds och Axwell ^ Ingrosso. Lyckades i alla fall höra att tre låtar av Salem Al Fakir spelades, var det någon av er som såg en skymt av honom på scen? Det får för övrigt bli mitt bästa tips på en festival: bestäm dig för en konsert och stanna på den. Det är oundvikligt att missa konserter på en så stor festival och man måste prioritera bort vissa. Lev med känslan av att kanske missa något historiskt och njut av det du får se. Namasté.

Läs även: Svenska stjärnor på Coachella. 

Läs mer

Pool Party i Palm Springs

Festivalbloggen 21:58 14 Apr 2015

Enligt säkra källor byggdes Palm Springs för att man skulle kunna ha ordentliga pool partyn. Därför känns det rimligt att ta en paus från Coachella ett par timmar för att bada med modeeliten.

Hotell Saguaro i Palm Springs

”Va, har ni armband för att gå på Coachella? Vad seriösa ni är” fnissar några tvättbrädekillar i pastellfärgade badbyxor. De har åkt ner från Los Angeles över helgen för att mingla och dricka gratisdrinkar. Jag klandrar dem inte. Oavsett om det finns en världsberömd festival en bit bort eller ej, så är det ljuvligt att svalka sig i skuggan av parasoll inne i Palm Springs.

Vi doppar våra trötta festivalfötter i poolen och låter våra huvuden bli lätta av immiga drinkar och obskyr discomusik. Kisar man lite förstrött på alla tjejer med virkade miniklänningar och stora solglasögon kan man tro att det är sent sextiotal, vilket också var tiden då Palm Springs peakade som pool party-stad. Då var det främst ett ställe dit Hollywoodskådisar åkte över helgen för att festa och ta igen sig. På den tiden var kontrakten med filmbolagen så stränga att många skådespelare inte fick åka för långt från inspelningsplatserna och då var Palm Springs i en perfekt radie från Hollywood. De livegna stackarna till skådisar fick klara sig bäst de kunde bland lyxvillorna.

Atlanta de Cadenet Taylor och Alexa Chung

Hittills har vi inte sett några kändisar på festivalområdet (förutom Marnie The Dog) och det visar sig ha en enkel förklaring – de flesta kommer inte längre än en liten bit utanför sina hotellrum i Palm Springs. På just den här festen spelar dj:n Mia Moretti samt allkonstnärerna Alexa Chung och modellen Atlanta de Cadenet Taylor skivor för gäster med svinhöga klackar och bikinis. Jag har sällan sett så hög koncentration av snygga människor på så liten yta och effekten är något skrämmande. Eller så är det känslan av att vara med i en musikvideo från nittiotalet som gör en vimmelkantig. Ni vet, där folk står och dansar töntigt på olika podier och någon rappar i förgrunden.

Efter ett tags badande, minglande och klirrande får vi panik – Coachella då? Det är ju varken sextiotal eller nittiotal, det är år 2015 och det är den 11 april och Chet Faker börjar spela om en halvtimma! Vi springer till bussen och missar konserten med några minuter. Men vad är väl en helg i Palm Springs utan ett pool party? frågar vi varandra och resonerar som pastellpojkarna. Ingenting.  


Läs även: Coachella visar vad vi har att vänta under festivalsommaren

Läs mer

Coachella visar vad vi har att vänta under festivalsommaren

Festivalbloggen 11:41 14 Apr 2015

Down on the west coast, they got a saying. Festivalarrangörers våta dröm är att spå in i framtiden, och det närmaste en spåkula vi kommer är Coachella.

Den amerikanska festivalen som gick av stapeln den gångna helgen och återkommer nästa, agerar indikator på vad som komma skall. Men det är inte bara arrangörer som präglas och styrs av den amerikanska ökenfestivalen – även besökare påverkas av vad som återfinns på de färgglada festivalaffischerna. Förra året lanserade Spotify en lista över de festivaler som påverkar vårt lyssnande allra mest, bland toppfestivalerna hittar vi såväl Coachella som Way Out West.

Så vad betyder de här tre dagarna för resterande delar av festival- och musikåret? Förutom att Madonna konserverat sin ungdom ytterligare ett par år.

Mer kommersiell musik
Tendenserna har varit tydliga de senaste åren – den kommersiella musiken har infiltrerat även det som en gång i tiden kallats indiefestivaler. Coachella tillhörde den skara av festivaler där namn som Thom Yorke, Kraftwerk, Pixies och Mogwai tillhörde självklarheterna, men den musikaliska kartan har målats om.

På årets festival hittade vi återförenade shoegazebandet Ride för en av deras första spelningar. Hajpen är kanske ett luftslott, men det är trots allt anmärkningsvärt hur svalt publikintresse som återfanns på årets upplaga av Coachella. Samma sak gäller Radiohead-trummisen Philip Selway som spelade inför vad som kanske var festivalens minsta publik. Å andra sidan har hans musikaliska solovingar inte mottagit något större erkännande. Vem har egentligen koll på trummisar?

Istället är det den fortsatt växande EDM-kulturen som får folk att gå berserk, men även folkligare ”indieartister” som Georg Ezra samt one hit wonders i stil med Milky Chance och Vance Joy. Det finns dock undantag, Primavera är ett konstant ”indiemecka”.Deep house från 2012 är här

Är det bara en bubbla, och i sådana fall, kommer den att spricka? Så har snacket gått om den ständigt växande EDM-kulturen som numera blivit ett givet inslag på de flesta av festivaler. Det har i första hand handlat om Sveriges nya exportvara – ”svennehousen” – och även i år finns inslag med tidigare Mafia-medlemmarnas nya projekt Axwell ^ Ingrosso, och arvtagaren Alesso.

Men det har börjat röra på sig – även Avicii insåg att droppa beat efter beat blev enformigt. När han lyfte blicken fick han nys om Mumford & Sons, och skapade en fusion världen aldrig tidigare hört. Men det är inte den skara av artister som växer fram i detta nu. Den deep house som dök upp under 2012 har efter tre år på Soundcloud börjat bli folklig. Till och med muskelbyggarna på Joe & The Juice skakar om din nypressade juice till deep house signerad 2012.

Förra året gästade producenten Duke Dumont festivalens minsta scen, ett fullsmockat Yuma, men när han nu återvänder möter han en armé av 15 000 danstörstande festivalbesökare. Och det är många som kommer gå i hans fotspår – Chris Malinchak är bara ett hett tips.De nya storbanden

Innan festivalen ifrågasattes valet av Drake som en av festivalens huvudakter från många håll. Så här i efterhand kan vi inte annat än konstatera att Drake är ett givet namn på vilken festival som helst. Album som Nothing Was the Same och årets mixtape If You're Reading This It’s Too Late visar vilket stort artisteri som finns under Torontosonens vingar.

Det var dock en annan stjärna från samma stad som fick se sitt stora genombrott i festivalsammanhang – The Weekend tog klivet ut på de stora festivalscenerna när han inför 50 000 personer avslutade festivalens andra dag. Frågan är om Europa är redo? Personligen säger jag bring your love, baby. Andra artister som tagit det stora klivet är Florence + The Machine och alt-J. Båda hittar in på årets upplaga av Way Out West, och av intresset på Coachella att döma blir uppslutningen enorm.

Festivalmodet

På senare år har Coachella utvecklat modevärldens bredaste catwalk; det enorma gräsfält som är festivalen. Tusentals, och då menar jag verkligen tusentals, är extremt medvetna om vad de har på sig – det har till och med gått så långt att H&M lanserade en egen klädkollektion festivalen till ära. Ett liknande samarbete har även förekommit mellan Way Out West och Weekday.

På killfronten märks det framförallt hur det bara överkroppsmodet är på väg att försvinna – visst vandrar ett och annat sexpack omkring, men i trettiofem graders värme hade man kunnat förvänta sig betydligt fler. Istället är det det tidigare förbjudna klädesplagget – den kortärmade skjortan – som upplever sin renässans. För tjejerna är det fortsatt nät, fransar och tunna tyger med tydliga inslag från Haight-Ashbury som är den rådande trenden.

/Magnus Olsson, Festivalrykten

Läs även årets rapporter från Coachella från Miriam Ohlsson om när Madonna hånglade upp Drake, de svenska stjärnorna och när vi kändisspottade en Instagramkändis. Ett annat alternativ är att läsa texten om hur EDM-kulturen dödar festivalscenen.

Läs mer

Madonna kysste förvånad Drake

Festivalbloggen 11:24 13 Apr 2015

Det var ganska väntat att Drake skulle kalla in någon annan artist under sin konsert. Mer oväntat var dock att denna artist, Madonna, skulle kyssa honom passionerat. 

Publiken blev förvånad, men mest förvirrad av alla blev nog Drake. Han kommenterade det hela med "Holy shit, what the fuck did just happen?" och skrattade nervöst. Madonna sa själv "I'm Madonna, bitch" som en förklaring till hånglet. Kanske borde inte Drake blivit så förvånad? Madonna verkar ha en grej för att kyssa andra artister på scen. Vi minns ju alla Madonnas och Britneys kyss på MTV:s VMA-gala år 2003. 

Mer om Drakes konsert kommer snart!

Läs även: Kändisspaning på Coachella.

Läs mer

Kändisspaning

Festivalbloggen 22:37 12 Apr 2015

Det är cirka en miljard kändisar på Coachella. Även instagramkändisar. 

Beyoncé är här. Justin Bieber, Chris Brown, Fergie och såklart Paris Hilton, som aldrig missat Coachella, trängs i VIP-tälten. Närheten till LA och alla fester är väl en starkt bidragande faktor till att så många kändisar drar på sig något fransigt och sticker hit för att instagramma loss. Alla vill synas här!  En annan kändis är Marnie The Dog. Hon har i skrivande stund 1,2 miljoner följare på Instagram och är känd för att konstant ha huvudet på sned och tungan ute.

Ett fan med Marnie The Dog, känd från Instagram.

Det var världens längsta kö för att få fotas med denna kändis från Instagram. Festivalbloggen gav upp hoppet efter en stunds tapper väntan, och hoppas på att få fotas med Beyoncé istället. 

Mer från Coachella 2015: Svenska stjärnor på Coachella

Läs mer

Svenska stjärnor på Coachella

Festivalbloggen 23:09 11 Apr 2015

Det är jättelätt att bli poppis på Coachella. Det är bara att säga att man kommer från Sverige. Under fredagen gör Lykke Li och Alesso succé.

Lykke Li inleder showen med att dra av sig en svartglittrande slängkappa till publikens jubel. På en gång skapar hon en mörk, rockig och teatralisk stämning. Från första stund blir det allsång, alla älskar henne och hennes texter. Det är imponerande att hon lyckas hålla det så ösigt med ett lugnt tempo. Framförandet är avskalat, men samtidigt bombastiskt. Drömskt, men ändå knivskarpt. Det finns ingen annan som kan röra sig lika coolt ut i en utsvängd kostym som hon. Hon jazzar runt på scenen och ser lika vemodig som respektingivande ut.

När hon ska presentera ”Never Gonna Love Again” frågar hon publiken ” You know when your heart is broken and you think you never gonna love again?” får hon ett rungande “YEAH!” tillbaka. Lykke gör en effektfull konstpaus och säger med mässande stämma ”but AMEN you WILL!” och sprider ut de vida ärmarna som en väckelsepredikant. Det här är hennes gudstjänst, och alla, alla i publiken sträcker upp sina armar och låter sig välsignas av hennes smäktande toner.

Allra vackrast blir faktiskt hennes avskalade cover på Drakes "Hold On, We’re Going Home". Hon kastar sorgsna blickar ut i publiken där det är gråtfest grande. Den enda besvikelsen är väl att Drake himself inte dyker upp – han ska ju ändå spela på Coachella två dagar senare? Efter varje vers spanar jag ut i kulisserna, är det han? Nej, bara en råddare. Typiskt. Hur som helst lyser Lykke Li ensam och behöver ingen annan stjärna vid sin sida för att ge en riktigt bra konsert.

En annan svensk stjärna som uppträder under fredagen är guldgossen Alesso. Han spelade på Coachella förra året också, men publiken har uppenbarligen inte tröttnat. Tältet som han spelar i är helt enormt, det är Cosmonovastorlek och ungefär samma känsla med alla skärmar överallt. Det är packat med folk och fansen får trängas även utanför tältet.

Alla ville se Alesso. Festivalbloggen ger spelningen tummen upp. 

Alesso gör entré upphöjd på en platå ovanför scenen. Hans bredbenta siluett avtecknas mot ett hav av projicerade eldflammor. Något annat skulle faktiskt kännas ovärdigt. Han tar inte med sig någon jantelag från Sverige direkt. Det är storslaget, spektakulärt och han ger publiken vad de vill ha. ”My name is Alesso. I’ve been waiting for this day!” säger han till massan som nästan redan svimmat. Även här återkommer kyrkotemat; under en lång stund projiceras kyrkofönster och krucifix bakom honom. Han sträcker ut armarna och pumpar taktsäkert med händerna. Publiken verkar befinna sig i något slags delirum, med eller utan hjälp av droger. Det känns sektartat. Mot slutet av konserten mixar han in Tupacs ”Californa Love” vilket är ett jäkla genidrag. Det blir allsång och stämningen höjs om möjligt ytterligare.

Ljusshow under Alessos konsert. 

Idag avslutar  Axwell Λ Ingrosso lördagen. Hemlis: det kommer fler svenskar! I onsdags kväll på Bar Marmont i Los Angeles avslöjade Salem Al Fakir för Festivalbloggen att han kommer att ”köra en liten grej med Axwell och Ingrosso” på lördag, men att det inte kommer att märkas att det är han. Det är svårt att tro att Salem kommer att agera bakgrunddansare, det blir nog snarare ett framträdande till deras gemensamma hit "Sun Is Shining"? Svaret får vi ikväll. Är du så nyfiken att du inte kan hålla dig till nästa inlägg? Då kan du titta på livestreamingen imorgon bitti 08:55 svensk tid. 

Mer från Coachella 2015: Alla applåderade över de spolningsbara toaletterna på Coachella. Men lyckan blev kortvarig.

Läs mer

Coachella, en hägring i öknen

Festivalbloggen 17:47 11 Apr 2015

Mitt ute i ingenting samlas ofattbart många människor för att gå på Coachella, en festival som består av lika delar mode som musik. 

Att ta sig ut till Coachella är ganska knöligt. Lyxlirarna åker dit i limousine, vi övriga åker buss från hotellområdet i Palm Springs. Passagerarna på bussen utgörs av bröliga dudes och brudiga brudar med blomkransar. De tar selfies på ett maniskt sätt. När jag tjuvkikar lite över axeln på en frenetiskt selfietagande tjej upptäcker jag att jag och min kompis råkat hamna i bakgrunden på hennes bilder. Vi ser sura ut. Hoppsan. Bussen kör i 45 minuter rakt ut i öknen. Sanddynerna och bergen sprider ut sig på varsin sida om vägen. Väg, sand, berg och himmel är allt man ser under vad som känns som en evighet, men så plötsligt: en glittrande hägring ute mitt ute i öknen. Rosa ljus och ett pariserhjul syns långt bort i fjärran.När vi väl släpps av är myllret av människor överväldigande – ungefär 80 000 festivalbesökare är på väg in. Arrangörerna är dock rätt rutinerade vid det här laget, det är extremt välorganiserat. För att komma in på själva festivalområdet passar man ett antal spärrar och kontroller, det känns som att vara på en flygplats. Allt flyter på bra och vi kommer snabbt in.


Glada festivalbesökare på väg in på området. 

Det slår mig hur vackert området är. Framför mig breder en polobana ut sig, omgiven av palmer och höga, blåskiftande berg. Trots antalet människor känns det inte trångt, det är snarare luftigt. Det finns 6 olika scener, varav 1 är bautastor och tre är fokuserade mer på EDM och är lite mindre. Med litet menar jag storleken på typ Cosmonova.

Folket som vandrar omkring rör sig sakta, artigt, rädda för att krocka med någon. De ser friska ut, ja, välmående. Solbrända och vitblekta leenden. De kanske inleder varje dag med ett yoga eller pilatespass som ges på området. Eller så äter de bara rawfood, som såklart serveras här. Det råder ingen brist på veganmat eller glutenfritt, laktosfritt etc etc. De flesta är härligt LA-flummiga och kön till stället där man kan fota sin aura är lång. Det finns öltält och hamburgare också, men stämningen på området andas mer grönkål och meditation än ketchup.

Det är svalt och behagligt jämfört med tidigare år, då temperaturen passerat 40 grader. I år har vi tur, det är bara 30 grader i skuggan. Vilket räcker ganska bra. Vädret är behagligt och solnedgången hjärtskärande vacker.Men när mörkret faller kommer även vindarna. Många människor har på sig bandanas knutna över munnen, och dum som jag är trodde jag att det bara var ytterligare en modegrej, men icke! Det är för att skydda sig mot sandstormarna. Senare på kvällen, när det blåser rätt duktigt, har många på sig solglasögon också. Inte för rockstjärnefaktorn utan för att de inte vill ha sandkorn i ögonen, förklarar någon för mig. Ganska gulligt.


Festivalklädda och kompismatchade. 

Annars får jag intrycket av att det är mer fokus på just mode än musik. Google håller med mig – en sökning på ”coachella fashion” ger sju gånger fler träffar än ”coachella lineup”. Det ger kanske en fingervisning om vad folk tycker är viktigast. HM har länge haft ett samarbete med festivalen, men nytt för i år är att de har gjort en speciell Coachellakollektion, som säljs över hela världen och även på plats under festivalen. Kollektionen är en återspegling av vad som brukar synas, virkade klänningar, ankelboots, minishorts, utsvängda byxor. Mycket fransar, polyesterkaftaner och plastblommor. Är det inte rätt roligt? Coachella är mer än en festival, det är en egen stil. Det är svårt att komma på någon annan festival med en lika tydlig stilidentitet – hur skulle kollektionen för Sweden Rock se ut? Och om det mot förmodan skulle göras en sådan, skulle folk verkligen köpa den på plats för att glatt bära kläderna resten av helgen?


Tjejen i rött har på sig resultatet av H&Ms och Coachellas samarbete. 

Under den första dagen tappar jag räkningen på hur många plagg från samarbetet jag ser. Det blir väldigt meta, det är en tolkning av en festival som sedan bärs på festivalen som sedan blir kopierad av andra som blir en stil som… Jag blir yr. 

Musiken då? Blir det bara skriv om fashion här? Lugn, bara lugn, det kommer!

Läs mer

Festivalbloggen

Festivalbloggen på Nöjesguiden.se släpper nyheter om bokningar, förbereder dig inför festivalsommaren och våra utsända rapporterar från alla Sveriges sommarfestivaler!

Festivalkategorierna:

Bokmässan

Bråvalla

Coachella

Dans Dakar

Into The Valley

Roskilde

Peace & Love

Popaganda

Sónar

Summerburst

Way Out West

Yard

Vill du RSS:a Festivalbloggen? Klicka här!

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Festivalkartan

Festivalkartan