lykke li

Svenska stjärnor på Coachella

Festivalbloggen 23:09 11 Apr 2015

Det är jättelätt att bli poppis på Coachella. Det är bara att säga att man kommer från Sverige. Under fredagen gör Lykke Li och Alesso succé.

Lykke Li inleder showen med att dra av sig en svartglittrande slängkappa till publikens jubel. På en gång skapar hon en mörk, rockig och teatralisk stämning. Från första stund blir det allsång, alla älskar henne och hennes texter. Det är imponerande att hon lyckas hålla det så ösigt med ett lugnt tempo. Framförandet är avskalat, men samtidigt bombastiskt. Drömskt, men ändå knivskarpt. Det finns ingen annan som kan röra sig lika coolt ut i en utsvängd kostym som hon. Hon jazzar runt på scenen och ser lika vemodig som respektingivande ut.

När hon ska presentera ”Never Gonna Love Again” frågar hon publiken ” You know when your heart is broken and you think you never gonna love again?” får hon ett rungande “YEAH!” tillbaka. Lykke gör en effektfull konstpaus och säger med mässande stämma ”but AMEN you WILL!” och sprider ut de vida ärmarna som en väckelsepredikant. Det här är hennes gudstjänst, och alla, alla i publiken sträcker upp sina armar och låter sig välsignas av hennes smäktande toner.

Allra vackrast blir faktiskt hennes avskalade cover på Drakes "Hold On, We’re Going Home". Hon kastar sorgsna blickar ut i publiken där det är gråtfest grande. Den enda besvikelsen är väl att Drake himself inte dyker upp – han ska ju ändå spela på Coachella två dagar senare? Efter varje vers spanar jag ut i kulisserna, är det han? Nej, bara en råddare. Typiskt. Hur som helst lyser Lykke Li ensam och behöver ingen annan stjärna vid sin sida för att ge en riktigt bra konsert.

En annan svensk stjärna som uppträder under fredagen är guldgossen Alesso. Han spelade på Coachella förra året också, men publiken har uppenbarligen inte tröttnat. Tältet som han spelar i är helt enormt, det är Cosmonovastorlek och ungefär samma känsla med alla skärmar överallt. Det är packat med folk och fansen får trängas även utanför tältet.

Alla ville se Alesso. Festivalbloggen ger spelningen tummen upp. 

Alesso gör entré upphöjd på en platå ovanför scenen. Hans bredbenta siluett avtecknas mot ett hav av projicerade eldflammor. Något annat skulle faktiskt kännas ovärdigt. Han tar inte med sig någon jantelag från Sverige direkt. Det är storslaget, spektakulärt och han ger publiken vad de vill ha. ”My name is Alesso. I’ve been waiting for this day!” säger han till massan som nästan redan svimmat. Även här återkommer kyrkotemat; under en lång stund projiceras kyrkofönster och krucifix bakom honom. Han sträcker ut armarna och pumpar taktsäkert med händerna. Publiken verkar befinna sig i något slags delirum, med eller utan hjälp av droger. Det känns sektartat. Mot slutet av konserten mixar han in Tupacs ”Californa Love” vilket är ett jäkla genidrag. Det blir allsång och stämningen höjs om möjligt ytterligare.

Ljusshow under Alessos konsert. 

Idag avslutar  Axwell Λ Ingrosso lördagen. Hemlis: det kommer fler svenskar! I onsdags kväll på Bar Marmont i Los Angeles avslöjade Salem Al Fakir för Festivalbloggen att han kommer att ”köra en liten grej med Axwell och Ingrosso” på lördag, men att det inte kommer att märkas att det är han. Det är svårt att tro att Salem kommer att agera bakgrunddansare, det blir nog snarare ett framträdande till deras gemensamma hit "Sun Is Shining"? Svaret får vi ikväll. Är du så nyfiken att du inte kan hålla dig till nästa inlägg? Då kan du titta på livestreamingen imorgon bitti 08:55 svensk tid. 

Mer från Coachella 2015: Alla applåderade över de spolningsbara toaletterna på Coachella. Men lyckan blev kortvarig.

Läs mer

Festivalbloggen

Festivalbloggen på Nöjesguiden.se släpper nyheter om bokningar, förbereder dig inför festivalsommaren och våra utsända rapporterar från alla Sveriges sommarfestivaler!

Festivalkategorierna:

Bokmässan

Bråvalla

Coachella

Dans Dakar

Into The Valley

Roskilde

Peace & Love

Popaganda

Sónar

Summerburst

Way Out West

Yard

Vill du RSS:a Festivalbloggen? Klicka här!

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Festivalkartan

Festivalkartan