R Kelly

R. Kelly och de minderåriga: dagens mest tänkvärda populärkulturella läsning (plus lite Beyoncé)

Amat Levin 17:41 18 Dec 2013


Stillbild från R. Kellys faktiskt ganska så smaklösa/obehagliga Cookie-video.

R. Kelly har nyligen släppt sitt nya album Black Panties och har, med några få undantag, hyllats för att ha gjort sin bästa skiva på flera år. Och jag vet, att skilja på konstnärers verk och beteende (se: Woody Allen, Roman Polanski) är extremt svårt för de flesta och även om man försöker är det snudd på omöjligt att vara konsekvent. Jag skulle exempelvis aldrig konsumera Chris Browns verk, men var samtidigt snabb på att lyssna in mig på Black Panties. Varför? Jag har inget bra svar. Därför ska jag nu bjuda på lite intressant läsning. För även om man kan luta sig mot att R. Kelly faktiskt friades från det han anklagades för, är det svårt att bortse från mängden av fall han misstänktes för samt faktumet att han gifte sig med Aaliyah när hon bara var 15 år.

Village Voices intervju med journalisten som först rapporterade om anklagelserna mot R. Kelly

”So stop hedging your words, and when you tell me what a brilliant ode to pussy ’Black Panties’ is, then realize that the next sentence should say: ’This, from a man who has committed numerous rapes.’”

Jim DeRogatis om detaljerna bakom fallet. Att det är dussintals minderåriga flickor som har anklagat R. Kelly, att många har vittnat om att han kört runt på skolparkeringar och försökt få med sig tonåriga flickor och varför faktumet att de drabbade må ha låtit sig ”köpas” av honom inte ändrar på faktumet att han har gjort något olagligt. Samt vad det är som gör just R. Kelly-fallet speciellt. Han är ju som bekant inte den enda artisten som har gjort hemska saker, men han är relativt unik i att hans konstnärskap (låtar om, för det mesta, sex) är så nära kopplat till det han är anklagad för. 

Ebonys ”Were YOU Wrong About R. Kelly?”
Jamilah Lemieux kommenterar Village Voice-intervjun, argumenterar för varför vi inte längre har några ursäkter till att blunda för vad sångaren har gjort och poängterar varför faktumet att det bara är unga svarta flickor som har drabbats är viktigt (ledtråd: ingen bryr sig om dem + det hade antagligen tagit hus i helvetet om det var en vit flicka som varit offret).

Bonus:
En intressant diskussion som förs runtom på Twitter just nu är viktig att nämna. Nämligen – det är intressant att se hur R. Kelly hyllas för sin nya skiva, som enbart handlar om sex, och fortfarande tas i försvar, när Beyoncé samtidigt – av vissa grupper – kritiseras för att hon är så öppen med sitt sexliv på sin nya skiva. I R. Kelly-fallet är det ofta de unga svarta flickorna som anklagas (”de visste vad de höll på med”, ”de får skylla sig själva”, etcetera), medan Beyoncé av vissa framställs som att hon anspelar på sex för att hon på något sätt tvingas till det (av elaka skivbolagsbossar, PR-skäl, whatever) och inte för att hon är en vuxen kvinna som, på samma villkor som en man, ska kunna få kunna sjunga om sex. HAR man makt (Beyoncé) utmålas man ändå som ett offer, har man INTE makt (R. Kellys offer) utmålas man, trots att man kanske bara är 14 år, som en golddigger som borde ha vetat bättre. Det verkar vara omöjligt att vinna.

 

Läs mer

R. Kelly freestylar fram låtar om delfiner och drakar

Amat Levin 09:56 20 Nov 2013


Av någon anledning kan jag inte bädda in klippet, men klicka på bilden så kommer ni till det.

Efter helgens fullkomligt bisarra liveframträdande med Lady GagaSaturday Night Live, fortsätter R. Kelly demonstrera varför det kommande Black Panties-albumet är måste-lyssning. Under en intervju med Rolling Stones slänger de fram ord som "dolphins", "newspaper sex" och "ice hockey" och låter sångaren freestyla fram låtar om dem. Det lär ju vara ungefär så här R. Kelly kommer på sina låtar även i vanliga fall, så han är säkert i sitt rätta element. 

Uppmärksamma läsare vet att detta inte är första gången R. Kelly nämner delfiner i sina låtar (cirka 4 minuter in).

Läs mer

Och DÄR släpptes omslagen till R. Kellys "Black Panties"

Amat Levin 10:24 18 Nov 2013Inga överraskningar, alltså. Men när han inte plåtar omslag gästar han Lady GagaSaturday Night Live

Läs mer

The Power of R. Kelly

Amat Levin 10:57 12 Jun 2013Vad ska man göra när man har suttit fast i ett flygplan i över fem timmar, utan luftkonditionering, mat och vatten? Vad ska man ta sig till när folk spyr och svimmar av hettan och stämningen på planet har nått upploppsnivå? Man sätter på R. Kellys I Belive I Can Fly och låter folk bonda. Ska komma ihåg detta.

Läs mer

Amat Levin

Amat Levin är en 28-årig journalist och är före detta chefredaktör och ansvarig utgivare på Nöjesguiden. Denna blogg är numera inaktiv, men han kan höras på The Power Meeting Podcast.
 
Best of Amat:

Intervjuer

Seinabo Sey sprider sina vingar

Den anonyma världsmästaren

Nöjesguiden <3 Alexandra Pascalidou

Linda Pira: Matriarken levererar

George Scott har funnit ro

Kung Abidaz mot alla

Lilla Namo tar över i egen takt

Mack Beats står i centrum

Stor lever drömmen

Rikard "Skizz" Bizzi har hittat hem

Petter börjar om

Kendrick Lamar är hiphopens framtida kung

RZA fortsätter expandera

Reportage

Krogpersonalen avslöjar

Nybörjarens guide till Illuminati

Var ska vi bo?

När sex gör ont

Den tysta cannabisdebatten

Blogginlägg

7 ledtrådar som förklarar Robin Thickes sliskighet

"Jag är färgblind!" Grattis – eller?"

Rasism och En oväntad vänskap

Om svartingar, fotboll och varför man inte behöver krångla till det

En studie i dålig smak

De 21 bästa Chappelle’s Show-klippen

Hiphopens 10 bästa ”uh”

Neger eller choklad?

Nöjesguidens kommentarsfält just nu

Om reklam och omöjliga kroppsideal

Naturens största douchebag

8 anledningar till att älska apor

Påminn mig att aldrig skaffa hund

Ett besök i könsrollernas högborg

Amy, Amy, Amy

Om #stopkony och retweetandet

Är världen redo för en svart James Bond?

2012 års 50 bästa låtar

"Om du blir för full får du räkna med att bli våldtagen"

Amat når du direkt på amat.levin@nojesguiden.se

Sugen på att RSS:a Amats blogg? Klicka här.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla