Fast & Furious

Spoilervarning: Paul Walkers adjö

Amat Levin 13:51 8 Apr 2015


Som sagt, detta inlägg innehåller spoilers. Läs bara om du redan har sett Fast & Furious 7 eller om du inte bryr dig om att bli spoilad.


Var på premiären av Furious 7 (vad?) förra veckan. Jag, två kompisar och Stockholms samlade 16-åringar. Filmen var mer over the top än vad någon kunnat ana, vilket är ett bra betyg när vi pratar denna specifika franchise. Men allra mest har filmen kretsat kring Paul Walkers död.

Skådisen som har varit med i serien från första början avled i en bilkrasch när han bara hade spelat in hälften av sina scener. Följaktligen pausades inspelningen medan regissör och manusförfattare funderade på hur de skulle få ihop den. De beslutade sig att spela in resten av scenerna med hjälp av CGI samt röst- och stunddubbelhjälp från Walkers två bröder. Först spekulerades det kring att Walkers karaktär skulle dö även i filmen, men de landade i att helt enkelt pensionera honom. Vilket visade sig vara helt rätt beslut. Dels för att alternativet hade varit aningen smaklöst, dels för att de, i Fast & Furious-mått mätt, fick ihop ett väldigt fint och faktiskt rörande slut. Är du nyfiken? Se det (i inte bästa kvalitet) nedan: Bonus: Läs min recension av Furious 7 här och mina tankar dagar efter Walkers död här.

Läs mer

Paul Walker 1973-2013

Amat Levin 17:50 2 Dec 2013I förrgår nåddes vi av nyheten att skådespelaren Paul Walker, 40 år, har dött sedan bilen han var passagerare i kraschat och fattat eld. Föraren Roger Rodas dog också. Tre saker jag tänker på:

1. Förutom det uppenbart sorgliga varje gång människor dör för tidigt, funderar jag på – och detta skrivs med 0 procent ironi – vad Walkers död får för konsekvenser för Fast & Furious-serien. Vad som började som ett filmfenomen som populariserade tuner-scenen (hej, Pimp My Ride), föll sedan i glömska under många år för att, i del fyra, fem och sex återvända bättre än någonsin. Fast & Furious-filmerna är naturligtvis helt löjliga, men de är samtidigt bland det mest underhållande man kan se. Oavsett om intentionen finns där eller inte, framkallar de alltid skratt.

2. När en kändis dör översköljs sociala medier av RIP:s. Kort därefter börjar vitsiga/präktiga människor titta fram och påpeka ”varför sörjer ni inte alla andra människor?” eller ”jaha, ni skrev bara RIP till Walker, men inte till den andra personen som dog?”. Jag vill bara säga: ni är så tröttsamma. SÅ konstigt är det inte att media/människor fokuserar på personen de känner till eller har en relation till. Påminner om reaktionernaAmy Winehouses död.
Fler dumma reaktioner finns här.

3. Det här klippet, när sångaren Tyrese (som också skådespelar i Fast & Furious-serien) besöker platsen där Walker dog och bryter ihop innan han går därifrån utan att säga ett ord, tyckte jag var rörande. Trots det uppenbart sjuka i att paparazzi och övriga åskådare väljer att trycka upp kameror i hans ansikte ("titta, han gråter!").

Läs mer

Amat Levin

Amat Levin är en 28-årig journalist och är före detta chefredaktör och ansvarig utgivare på Nöjesguiden. Denna blogg är numera inaktiv, men han kan höras på The Power Meeting Podcast.
 
Best of Amat:

Intervjuer

Seinabo Sey sprider sina vingar

Den anonyma världsmästaren

Nöjesguiden <3 Alexandra Pascalidou

Linda Pira: Matriarken levererar

George Scott har funnit ro

Kung Abidaz mot alla

Lilla Namo tar över i egen takt

Mack Beats står i centrum

Stor lever drömmen

Rikard "Skizz" Bizzi har hittat hem

Petter börjar om

Kendrick Lamar är hiphopens framtida kung

RZA fortsätter expandera

Reportage

Krogpersonalen avslöjar

Nybörjarens guide till Illuminati

Var ska vi bo?

När sex gör ont

Den tysta cannabisdebatten

Blogginlägg

7 ledtrådar som förklarar Robin Thickes sliskighet

"Jag är färgblind!" Grattis – eller?"

Rasism och En oväntad vänskap

Om svartingar, fotboll och varför man inte behöver krångla till det

En studie i dålig smak

De 21 bästa Chappelle’s Show-klippen

Hiphopens 10 bästa ”uh”

Neger eller choklad?

Nöjesguidens kommentarsfält just nu

Om reklam och omöjliga kroppsideal

Naturens största douchebag

8 anledningar till att älska apor

Påminn mig att aldrig skaffa hund

Ett besök i könsrollernas högborg

Amy, Amy, Amy

Om #stopkony och retweetandet

Är världen redo för en svart James Bond?

2012 års 50 bästa låtar

"Om du blir för full får du räkna med att bli våldtagen"

Amat når du direkt på amat.levin@nojesguiden.se

Sugen på att RSS:a Amats blogg? Klicka här.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla