10:13 28 Apr 2016

goodbye

Vet ni vad, det här blir mitt sista inlägg. Har varit här nästan 1 år nu och försökt skapa lite mer intresse för bok och biblioteksvärlden och dela med mig av ris och ros och nyheter, men nu är det dags att gå vidare.

Johanna Fränden skrev nyligen i Aftonbladet om att vara intellektuell är vårens hippaste grej, och jag måste säga att ja fan märker av att det på ett sätt. Unga människor frågar mig på biblioteket vilken utbildning jag har gått och hur man blir en bibliotekarie, fler och fler av de jag känner som aldrig läst en bok är helt plötsligt med i debatter om Ebbas och Horace böcker och ungdomar vill ha ”smarta böcker som stärker deras språk” vilket är ett äkta citat. Man behöver ju inte vara intellektuell bara för att man läser många böcker, men det hjälper ju.

Vad händer liksom? Kommer vi börja se mer som läser på tunnelbanan och mindre mobiltittande?  Den senaste väsktrenden blir rejäla påsväskor med biblioteksloggor och i sommar på Trädgården sitter folk och diskuterar ledarna i de svenska dagstidningarna och visar upp sina nya böcker de införskaffat från antikvariat, kanske flyttar fler bokcirklar ut till pubarna och det blir tema att dricka och äta något från boken. Istället för se BACK överallt ser vi kläder med BOK.

Jag drömde faktiskt en natt att jag träffade min drömpartner på ett trångt dansgolv, vi båda hade likadana påsväskor från biblioteket. Två biblioteksnördar möts.  Men det var ju bara en dröm.

Så TACK för att ni läst!

Ser ni mig någonstans i Stockholm stad så kan ni alltid komma fram och diskutera litteratur, eller fråga mig om hur man blir en bibliotekarie.

Tack för mig hej! ❤

2:54 31 Mar 2016

ebba ng

I lunchrummet på jobbet ligger det massvis med olika tidningar och det känns som om man inte kan plocka upp någon av dem utan att se en intervju med antingen Ebba eller Horace, som tvångt måste nämna henne i varje intervju fast han börjar med att säga att han minsann INTE tänker prata om henne.

Ebba är för tillfället inte aktuell med bara en utan två (!) böcker och nästa vecka kan man på Stadsbiblioteket i Stockholm höra henne prata om dessa. Om hon nämner Horace återstår att se.

Platsen är Stadsbiblioteket (Stockholm),datumet är den 4 april, tiden är 18.30-19.30 och priset är GRATIS.

9:54 18 Mar 2016

poesimässa

För den som rör sig i Stockholm i helgen så kan det vara värt att veta att idag drar Poesimässan igång på Stockholms Stadsbibliotek för tredje året i rad.

Under två dagar fylls Stadsbiblioteket med poesi: läsningar, samtal, bokförsäljning och mingel. Program både i Poesibazaren, på barnavdelningen och på stora scenen i Rotundan. Ett trettiotal utställare visar upp och säljer sina böcker och tidskrifter på bokbord i biblioteket.

Fredag 18 mars klockan 15.00-19.00.

Lördag 19 mars klockan 12.00-16.00

Bland de poeter som kommer att delta och läsa egna dikter finns bland annat Nöjesguidens egna Elis Burrau, Khashayar Naderehvandi, Gunnar Harding, Jonas Ellerström och Theodor Hildeman Togner. Dessutom blir det program med musikinslag, och ett block med ung poesi i form av tidskriften ponton, Brombergs debutantologi för unga poeter och OEI:s diktantologi ”Det fanns flera vi och någon bad om tydlighet”. Det blir också en programpunkt kring den nyutkomna antologin ”Om detta sjunger vi inte ensamma”, läsning av poeter från Romantiska förbundet samt program om Emily Dickinson och C D Wright.

Läs mer om programmet här: Stockholms Stadsbibliotek – Poesimässan

 

10:41 16 Mar 2016

YogaCollage

Ett tag så mysyogade jag bara, jag gick på något enstaka pass på SATS, läste lite i nån bok Yoga för nybörjare och gjorde enkla pass hemma då och då. Men jag kom aldrig vidare, jag blev inte smidigare, jag gjorde bara bekväma positioner och fastnade inte riktigt. 

Men eftersom så många jag känner pratat om kärlek till yoga, det meditativa, det spirituella, det läkande, hur det blir en livsstil etc mm osv så tänkte jag att fan det är något jag missar här. Jag känner inte det där, jag har inte kommit dit.

Jag signade då upp mig för en nybörjarskurs i Ashtanga för att dedikera mig till en faktisk yoga och dess rörelser. Några månader senare är jag hooked. På kort tid där jag både går kurs och utövar hemma själv nästan varje jädra dag så har jag insett så mycket saker kring min kropp och mig själv som jag bara inte visste, för jag har aldrig undersökt det.

Som att min högra sida är så extremt mycket stelare än den vänstra. Som att mina höfter varit stela som cementblock. Som att jag gjort övningar fel innan eftersom jag gjort dem ”bekvämt” och varit rädd för när det känts. Som att jag allmänt verkar ha varit rätt bekväm för min kropp hade typ noll muskler. Som att jag faktiskt kan vara rörlig och stark för jag har verkligen börjat se förändring. Som att jag hade noll balanssinne innan men nu kan stå i balanspositioner länge. Som att min kropp kan förändras. Som att det är stor skillnad på ”skönt” ont när man gör en jobbig övning och ehh ”ont” ont. Som att min kropp verkligen verkligen vill sträckas ut och göras rörlig.

Jag var verkligen jäääättenervös första klassen på en riktig yogastudio för jag tänkte att alla skulle kunna böja sig igenom sig själva och mitt bland dem fanns jag som knappt kunde böja mig alls. Men känslan av eufori när klassen var klar 90 minuter senare och man kanske absolute inte varit graciös och smidig men man gjorde sitt bästa och man fan tog sig igenom det.

Jag är fortfarande så himla mycket nybörjare på det, men det är så kul också för jag ser så mycket fram emot allt vad jag kommer lära mig under de kommande åren. Yogalärare säger alltid saker som ”om några år kommer du klara av det” ”skynda dig inte fram, låt det växa fram” ”ta din yoga exakt för vad den är” ”yoga är inte att bli smidig, det är att lära känna sitt inre” och massa andra sådana där bra mantran som man behöver höra när man ser bilder på superbendy yogatjejer på instagram som gör de mest imponerande positionerna och man känner att fan det där är inte jag på mils vägar :( Jag är en flodhäst.

Så nu slukar jag böcker om yogans historia, religion, uppkomst, framfart, olika inriktningar, you name it. Jag får inte nog, det är så intressant! Och speciellt det meditativa i yogan i till exempel ashtanga, hur varje andetag i varje position är så viktig för hela flödet, det är intressant att utöva och försöka förbättra.

Så jag har kastat mig in i den här världen och läser och utövar och testar och tränar speciellt på positioner som jag är askass på på klasserna (för det är ju uppenbarligen det jag är dålig på jag behöver bli träna på) och har blivit besatt och vill leva med yoga som en del av livet resten av livet. Och när jag inte känner mig redo att dela med mig av positioner än kan jag åtminstone dela med mig av böcker.

Så här får ni ett urval av det jag läst senaste tiden:

Jag rekommenderar verkligen The power of Ashtanga yoga av Kino MacGregor för när jag läste den det var då jag bestämde mig för att det var just Ashtanga jag ville gå kurs i. I boken tar hon upp sin egen historia med yoga, hur hon började med att splattra runt som en fisk på sin matta för hon var inte ens stark nog att hålla uppe sin egen kroppsvikt; och kunde inte nå sina tår hur mycket hon än önskade. Men genom åratal av dedikerad träning har hon kommit långt och ”kan hon kan du”. Hon går grundligt igenom VARFÖR ashtanga yogan kom till och sedan går hon grundligt igenom bas positionerna och varför de är bra, både spirituellt och fysiskt. Hon är också noga med att man inte ska stressa fram positioner eller stressa sin träning. Det är en väldigt intressant bok som jag hade som kvällsläsning varje kväll i säkert en månad.

A practical guide to integral yoga av Sri Aurobindo, 1976 – i den här boken beskrivs inga positioner, istället handlar boken om filosofin, hur du borde vara och bete dig. ”Tänk inte onda tankar om andra, någonsin” ”Acceptera andra för vilka de är” ”Ge alltid kärlek” ”Lathet är den värsta folksjukdomen” ”Lev alltid i nuet, det finns bara nuet” ”Var inte dina tankar, var du” ”Dedikera dig till yogan och den ger tillbaka” ”yoga varje dag, yoga är livet” ”de du ger, det får du tillbaka” etc mm osv. Mycket intressant bok men ibland tänker jag bara att det låter jättefint alltihopa men HUR ska jag aldrig kunna tänka en negativ tanke om en enda människa någonsin igen? Jag måste ändra hela mitt sätt att tänka och vara då.

Yogans sju andliga lagar av Deepak Chopra – även här handlar det om filosofi och hur du ska vara, vad yogan betyder för människans sätt att vara. Väldigt lättsmält och intressant och i slutet av boken så tar de upp några grundpositioner och beskriver varför de är bra för kropp och sinne. En bra bok om man vill lära sig något mer om yogans bakgrund och syfte (mer än positionerna) men inte läsa något för mastigt och svårt.

Yogans anatomi av Abigail  Ellsworth – Ja här har vi väl motsatsen till Integral yoga. Här är det fokus på kroppen, positioner, samverkan mellan kroppsdelar, rörelsemönster etc mm osv. Lärorik och givande!

Kraften bakom yoga av Petri Räisänen – Ännu en bok om Ashtangayogans uppkomst och syfte, filosofi och religion. Jag gillade dock inte den här boken. Asså jag och personkemi… jag får bara känslan av att han som skrivit den här boken och jag skulle aldrig komma överens i något samtalsämne. jag bara känner det i hans sätt att skriva och formulera sig. Jag typ gillar honom inte? Och jag tycker boken känns för pretentiös med värsta artsy bilderna på honom i svåra positioner.

Ni ser, redan här har jag svårt att tänka bra om alla. Men jag tipsar iallafall om boken eftersom den är ”en bästsäljare” och då uppenbarligen tilltalar massan. Men om ni ska välja en bok om ashtanga – välj Kino MacGregors istället.

Yoga girl, Rachel Brathen – Enkel bok med mycket glada bilder från livet på Aruba. Hon berättar om upp och nedgångar i livet och hur yogan hjälpt henne. Allmänt glad och inspirerande bok, peppig, lätta övningar man kan göra hemma, lätta recept etc mm osv.

 

                        ☯ Vill ni ha mer tips på böcker om yoga eller typ mindfulness eller något annat sånt där som jag tycker är intressant så är det bara att hojta till ☯

Jag har också en alldeles egen yogalista på Spotify som jag försöker uppdatera regelbundet – Chill Bill Yoga

2:23 15 Mar 2016

Som vanligt läser jag böcker heeeela tiden så jag tänkte berätta lite om de senaste verken som hamnat i mina händer. 

Vi kan ju börja med den allra senaste, i helgen läste jag ut Martina Haags bok Det är något som inte stämmer, 2015, på bara några få timmar. Jämför det med alla de månader jag stod i kö för att få den, tror det var 800 före mig när jag reserverade den…

Men boken… jag måste säga… wow. Jag hade så förutfattade meningar om denna bok, man har läst recensioner, man hör folk snacka om att det är skvaller och man har hört både positivt och negativt men man vet fan inget förrän man har läst den själv. Jag blev verkligen positivt överraskad över hur bra den var. Jag har inte läst något av Martina Haag förut så jag visste inte riktigt vad som väntade.

martina haag

Även om det är stora känslor hon beskriver, en livsavgörande händelse, så finns det humor och skärpa i det. Jag skrattade till flera gånger och kände nästan en slags gemenskap med Petra. Och känslorna, det som sker inombords, det var vid tillfällen så klockrena beskrivningar att jag nästan kunde ta på det och säga Exakt sådär är det! Kanske för att jag själv tappade greppet om verkligheten en gång för längesedan i en annan värld när livet var jobbigare och jag kände SÅ MYCKET KÄNSLOR, även om det var i en helt annan situation än Petras. Det känns igen ändå.  Känslor.

När jag hade läst ut boken så kände jag att jag ville läsa den igen, den tog slut för snabbt, jag ville förstå mer! Jag ville diskutera! (tur att man har kollegor på jobbet som läst den och som också vill prata av sig)

Sen har vi den lilla pärlan Mannen som läste högt på 6.27 tåget av  Jean-Paul Didierlaurent, 2015.

mannen

Den är liten, lättläst och mysig. Kom på mig själv med att sitta med ett konstans leende på läpparna genom hela boken. Guylain Vignolles är 36 år och arbetar med att ta hand papperskrossen som maler sönder alla böcker som kommer in (överblivna ex från förlag, gallrade böcker från affärer och bibliotek etc). Varje morgon läser han högt för de andra resenärerna på tåget till jobbet, han börjar även få förfrågningar om komma och läsa på ett äldreboende. En dag hittar han en USB-sticka med Julies dagboksanteckningar. Han blir helt fascinerad och måste ta reda på vem hon är. Med hjälp av sina kamrater och lite detektivarbete så börjar han snart bli henne på spåren.

Nu när jag läser igenom den handlingen själv så kan det kanske verka som ett övergrepp att han faktiskt läser ALLA hennes dagboksanteckningar OCH låter sin vän läsa dem OCH läser upp dem högt på tåget och börjar ta reda på vem hon är.. Men det var inget jag tänkte på när jag läste det utan det var en kul historia med kufiga karaktärer och en subtil humor som liksom värmde. Jag skulle verkligen beskriva boken som ”varm och mysig”.

Den 3:e boken jag läst i mars är Mille Birds bok om döda saker av Brooke Davis, 2015.

brooke davis

Handlingen är att Millie, 6 år, handlar med sin mamma som ber henne vänta bland underkläderna medan hon gör ett ärende, men sen kommer hon aldrig tillbaka. Millie väntar i varuhuset i några dagar, gömmer sig när det stängs på kvällen, eftersom hennes mamma sa det, innan hon får hjälp av en äldre herre, Maskinskrivaren Karl 87 år, och en äldre dam, Agatha Pantha, 82 år. De ger sig iväg på en resa för att hitta Millies mamma.  Boken om döda saker är boken där Mille skriver upp allt hon kommer i kontakt med som är dött, en fluga, en påkörd katt, hennes pappa, gubben på gatan, etc.

Hursomhelst, boken skulle vara kul och de här äldre karaktärerna helt galna, men jag skrattade inte och jag blev inte tagen av boken. Jag blir istället lätt irriterad på de här gamlingarna som beter sig som idioter och bara förvärrar saker hela tiden. En resa som borde vara enkel tar 1000 sidospår och de bryter mot lagen och snor bilar, blir fulla och jag vet inte vad. Jag finner mig tycka synd om Mille som hamnat med dessa när det hela liksom hade kunnat lösa sig om hon hade fått hjälp av några mer normala personer. Mille blir lämnad ensam väldigt ofta och får definitivt inte den hjälp hon behöver. Så jag vet inte. Hela handlingen irriterar mig och karaktärerna irriterar mig och jag blev inte road av boken. Men att författaren kan skriva är det ingen tvekan om, men det här tilltalade inte mig.

 

Just nu har jag slut på idéer på vad jag ska läsa. Ni vet man har en liten mental lista, jag väntade i bibliotekskön i månader för att få läsa Martina Haags, nu har jag inga mer på reservationslistan och inga andra i min mentala lista.. Ge mig era bästa tips! Jag är allätare, som ni kanske märkt.