Podcast

Skräckens ursprung och gamla Hollywood – 3 podcasts gjorda för höstmörkret

Svante Allmungs 12:19 15 Oct 2015

Hösten kom utan någon förvarning, och nu står vi alla här frysandes i vinterjackan från förra året. När tiden då vi faktiskt kan ta del av solen verkar rinna ut allt snabbare, smyger enkelt känslan av hopplöshet sig på. Därför är det viktigt att alltid ha ett medel för att fly verkligheten till hands när vardagen trycker ner oss, och vad passar egentligen bättre i höstmörkret än en riktigt bra podcast?

Då talar jag inte om en där två mediasnubbar typ håvar in pengar på att snacka barndomsminnen. Istället tänkte jag något mer engagerande, med förmågan att skrämma och fascinera, gjort för att omfamna årstidens dolda mysfaktor:

Lore

Från folksägner till gamla mordutredningar, vår tids spökhistorier har en vid bakgrund av skrämmande sanningar och i podcasten Lore utforskar författaren Aaron Mahnke dem. I vad som kan liknas vid en klassisk amerikansk förlaga av Creepypodden – viralgranskaren Jack Werners hjärteprojekt om troll spökhistorier från Reddit – studerar Mahnke till exempel mytiska väsen som vampyren, hur yxan kom att bli skräckfilmsantagonisternas främsta vapen eller hur något så harmlöst som en docka kan skrämma livet ur oss.

Med ett soundtrack helt enligt de gastkramande ämnena, ett alltid lika fascinerande utbud av fakta som sträcker sig från 1900-talet till medeltiden och Mahnkes stilla stämma byggs en svårslagen atmosfär enkel att förlora sig i – ända tills man nästan förlorar sig själv i kalla kårar.

You Must Remember This

Det gamla Hollywood är ett mytomspunnet sådan, men oftast är det en myt polerad. Filmbranschen är väldigt noga med att inte kasta skit på fel folk om vi säger så, därför är skildringar av det förflutna Hollywood ibland oärliga eller bara blinda inför sanningen. Dock är detta inte fallet när vi talar om filmkritiken Karina Longworth vars podcast You Must Remember This berättar historier från en gyllene era som du kanske inte kände till, men gör bäst i att minnas.

Podden yttrar sig likt en ärlig dramadokumentär i ljudform där Longworth med hjälp av dammiga dokument, legendariska anekdoter och röstskådespelare försöker fånga ett essens av en tid kanske inte så skrupelfri som många antar. Vilka skådespelare flydde tjänstgöring i andra världskriget, för att sedan spionera åt nazisterna på amerikansk mark? Hur nära var Charles Manson ett liv bland filmstjärnornas glamour innan han slog tillbaka med en ökänd våg av mord? Och hur blev Greta Garbo skvallerpressens mest älskade enigma? Svaren på dessa frågor finner ni med Longworth, en oändlig apparat av kännedom och kuriosa, redo att teleportera er till Los Angeles boulevarder.

Welcome to Night Vale

Till skillnad från de andra två är denna podcast av det fiktiva slaget. I praktiken är Welcome to Night Vale en radioshow som sänds från en gåtfull ökenstad vid just namnet Night Vale, där dess underliga invånare och paranormala förteelser ofta är en del av programmets segment.

Podcasten har sen den startade för tre år sen släppt över 80 avsnitt och lockat till sig ett kultfölje av lyssnare. Påminner det om något? Ja, att likna podden vid Twin Peaks känns självklart lite för enkelt, men är i viss mån helt korrekt.  För med en känsla för mystik, surrealism och absurdheter gör den för lokalradio vad David Lynch gjorde för såpoperor med sin klassiska tv-serie. Sen kan även staden Night Vale ta till en rad rysliga metoder för att få en att överväga hur mycket tid man tillbringar med serien, dock står det klart att det rödljumna molnsceneriet vilandes över ett samhälle fyllt av slumrande mysterier är som gjort för att fly till när höstens kyliga trisstess bankar på dörren.

Läs mer

Är denna parodi det mest värdiga slut podcasten Serial kan få?

Svante Allmungs 21:33 17 Dec 2014

Något säger mig att fans av Serial inte lär finna mycket ro under natten då den hyllade och omåttligt populära podcasten når sitt slut imorgon. Under flera veckor har vi följt journalisten Sarah Koenigs grävande i ett gammalt mordfall och nu inför sista avsnitt stället vi oss alla frågan — hur uttalas egentligen Mail Chimp? Uttöver det finns såklart även mysteriet Adnan Syed, en oskyldig man med en briljant talförmåga eller en psykopat med en briljant talfråga? 

Oddsen för några tillfredsställande svar på dessa frågor verkar tyvärr avlägsna då det har blivit uppenbart med programmets gång att något äkta slut inte tycks vara i sikte. Fans gör bäst i att förbereda sig för ett bitterljuvt avslut och här för att hjälpa i processen är en fantastisk parodi från Funny or Die där vi följer en fiktionell Koenig under inspelning av sista avsnittet. Kanske borde vi bara strunta i att lyssna imorgon och istället se detta som det mest värdiga slutet på historien om en journalist vars sanna kärlek hon fann bakom galler.

Läs mer

Den här parodin på fenomenet Serial är värdig originalet

Svante Allmungs 11:00 14 Nov 2014

Alla pratar om podcasten Serial just nu och då menar jag alla, mig själv och resten av Nöjesguiden inkluderat. Denna kriminalhistoria skildrad genom journalisten Sarah Koenigs ord växer i antalet följare och galna Reddit-teorier för varje dag. Med andra ord är det fenomenet du måste haka på före din hipsterkredibilitet sjunker för lågt.

Före varje popkulturell företeelse av denna slag kraft i bloggstatistik vilar alltid en parodi runt hörnet och Serial har nu fått sin. Det är här Youtube-användare Will Stephen — med assistans från vännerna Paul Laudiero och Zach Cherry — som här har fångat Koenigs manér med en pricksäker tolkning. Huruvida de kommer gå till botten med uttalet av sponsörnamnet Mail — Kimp? — eller utbudet på Crab Cribs fantastiska rea återstår och se. 
 
För twists är det likt originalet många av och lita på att du inte finner något bättre substitut där ute tills Sarah Koenig börjar härva bland sina anteckningar igen nästa torsdag.
Läs mer

Lista: 5 podcasts att förgylla din populärkulturella höst med

Svante Allmungs 11:00 12 Nov 2014

Dagarna är i dessa sena hösttider mer mörka än ljusa då vi går mot den långa vintern. När du lämnar hemmet för jobbet är det mörkt, när du kommer hem från jobbet är det mörkt. Deprimerande? Ja, något. Tur nog finns det en vardagshjälte i form av en mp3-fil specifierad som podcast.

Framgångsvågen för det digitala mediumet tycks inte ha en ände, och jag har nu bestämt mig för att förgylla de kommande månaderna i era liv med fem podcasts där allt från hektiska filmdebatter till aliens och verkliga mordgåtor figurerar. Såklart finner du följande i iTunes och Podcaster.

5. The Canon

Förra veckan lanserade podkanalen Wolfpop sitt alster och en av de mest lovande titlarna är The Canon. Här utmanar de två hänsynslösa filmkritikerna Devin Faraci och Amy Nicholson — från Badass Digest och LA Weekly — varandra i en episk kamp om vilka filmer som förtjänar att tillhöra The Canon, en lista över verk värda att minnas för evigt. Hittills har de tagit sig an Goodfellas och Indiana Jones and The Temple of Doom med ett hetlevrat resultat. Detta är kanske inte podden du väljer att luta dig tillbaka med en gråmulen söndag då de båda recensenterna gör sitt absolut bästa för att motbevisa varandra. Underhållningen är uppseendeväckande då de två kan gå från att belysa den postkoloniala problematiken i Indiana Jones resa genom Indien till faktumet att skådespelerna i Martin Scorseses maffiaklassiker är oerhört felcastade då de alla spelar män i 20-årsåldern, vilket ger en helt ny syn på filmen.

4. X-Files Files

Premissen för denna nostalgiska tillbakablick på FBI-agenterna Mulder och Scullys äventyr bland utomjordiska konspirationer är kanske lite smal – men ärligt talat, har du inte sett X-Files tidigare har du nu en perfekt anledning. Silicon Valley-skådespelaren Kumail Nanjiani kanaliserar här sin brinnande kärlek för kultserien varje vecka genom livliga diskussioner med intressanta gäster. Vi kan bland annat höra hans briljanta fru Emily V. Gordon, redan nämnda Devin Faraci, Emma Caulfield från Buffy och Vampyrerna samt självaste nördguden Kevin Smith — var dock inställda på att den sistnämnda likt alltid mer än gärna talar om sig själv. Podcastens absoluta höjdpunkt är dock Kumails hängivna arbete. X-Files är bland pålästa tv-tittare känt för att ha kickstartat den moderna tv-kulturen, och här får vi till exempel ta del av dåtidens spekulationer från en av de första internetforumen dedikerad till en tv-serie. Detta ger oss en spännande inblick i begynnelsen av de vettlösa teorier som skulle komma att bli fundamentet för dagens Reddit-teoretiker.

3. The Nerdist Writer's Panel

Här har vi en av de äldre aspiranterna på listan från den alltid lika underhållande hemsidan The Nerdist. I denna podcast får vi ta del av manusförfattaren Ben Blackers möten med förebilder och jämlikar där de reder ut den alltid lika mångsidiga processen som är att skriva manus. Oftast rör det sig om tv-serier, och det är just där vi finner några av de mest intressanta gästerna. Fokuset är ingen specifik genre så även sitcom-älskaren kan finna något här men för fans av de senaste årens bästa draman är detta inget annat än en guldgruva. Vad sägs som Breaking Bads Vince Gilligan, Fargos Noah Hawley eller Kurt Sutter, med en sann inblick i dårskapen bakom Sons of Anarchy.

2. Firewall & Iceberg

När det kommer till det rådande tv-klimatet känner ingen till branschens alla turer lika väl som Hitfixs egna Alan Sepinwall och Dan Fienberg. Vare sig det är den senaste premiären, nedläggningen eller twisten har de två alltid en intressant infallsvinkel att komma med. De båda är något av veteraner, vars ord är värda att tas på allra största allvar. Med över 250 inspelade avsnitt är dynamiken mellan den varmhjärtade Sepinwall och den cyniske Fienberg fulländad vilket ger upphov till inbjudande samtal. Faktumet att den ackompanjerande infotexten för varje podd innehåller tidpunkterna för alla programmets ämnen gör även lyssningen underlättande i en tid då vi fruktar spoilers mer än någonsin förr.

1. Serial

Okej, här är kanske en som inte faller inom ramerna för populärkultur lika väl som de andra, men faktumet är att Serial är den absolut bästa podcasten där ute just nu. Konceptet är något inte helt bekant för podcastvärlden då serien — istället för att fokusera på en enskild gäst eller historia i varje avsnitt — har ett narrativ som sträcker sig över en hel säsong. Många har valt att likna podden med True Detective, och då inte bara pågrund av berättarformatet. Detta är den riktiga historien om en dömd mördare och programledaren Sarah Koenings jakt på den dolda sanningen i ett häpnandsväckande fall där allt inte tycks stämma. Den begåvad historieberättaren Koening tar oss med hjälp av bevismaterial, förhörsinspelningar och intervjuer på en fängslande resa genom ett grått Baltimore där mystiken vilar lika tätt som över Louisanas träskmarker. Världen vi bjuds in till är lika sann som den är levande och har gett upphov till miljontals lyssnare – alla med sina egna teorier kring fallet.  Serial är sannerligen något av en In Cold Blood för podcasts och det vore dåraktigt av dig att inte ta del av den.                   

Har du fler podcasts att rekommendera? Lämna en kommentar!  

Läs mer

Förlorad i populärkulturen

Svante Allmungs är 90-talist med en bakgrund som eskapist och orienterare.

På den här bloggen kommer han få utlopp för sin fanatiska konsumtion av populärkultur. Från rap till 80-talsdoftande synthpop. Från amerikansk prat-tv till Reddits mest bisarraste fanteorier.

Ingen kultur är för ful, på jakten efter dess hjärta. En resa med passion, avsky och humor.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla