Oscarsgalan

5 viktiga åsikter om nomineringarna till Oscarsgalan

Svante Allmungs 17:28 14 Jan 2016

Oscarsgalan, den klassiska filmgalan ingen och alla bryr sig om.

Tidigare idag innan nomineringarna hade släppts, och nyheten om den legendariska skådespelaren Alan Rickmans bortgång spreds, sa alla: "Oscarsgalan? Vem fan bryr sig." Nu när nomineringarna har släppts, och Alan Rickman tragiskt nog fortfarande är död efter en längre kamp med cancer, så har alla någonting att säga om Oscarsgalan. Visst, det finns kanske andra saker här i livet som jag borde prioritera, men skit i det, starta maskineriet! Här är fem viktiga åsikter om nomineringarna.

Alicia Vikander är en stjärna!

Woho, ja! Alicia Vikander är en stjärna! Känner ni peppen? Okej, jag kan förstå om ni inte känner peppen, för fram tills nu hade i alla fall jag börjat misstänka att Sverige hade glömt bort en av sina bästa skådespelare. Vikander har haft ett strålande år, från att ha spelat robot i hyllad sci-fi till en huvudroll i en sån där halvlyckad blockbusterremake – vi pratar alltså fortfarande om två olika filmer – och såklart birollen i The Danish Girl som hon nu har fått sin första Oscarsnominering för. På hemmaplan har dock inte framgångarna diskuterats alls så mycket som en kanske hade förväntat sig, men bättre sent än aldrig, antar jag.

Jennifer Jason Leigh är också helt uppenbart en stjärna

Precis som Alicia Vikander är Jennifer Jason Leigh nominerad till sin första Oscar för insatsen i The Hateful Eight. Att Jason Leigh har 30 år av fantastiska roller i sin resumé talar till hennes fördel, kan vi i alla fall hoppas. Visst, Quentin Tarantinos senaste var kanske inte min favorit bland hans hyperboliska äventyr i genrepornografi, dock besitter filmen en rad kvalitéer ingen kan förneka, och en av dem är Jennifer Jason Leigh. Ge kvinnan en Oscar för i helvete, det är på tiden.

George Miller är odödlig

Det skulle inte förvåna mig ifall den åldrade regissören George Miller tog hjälp av en postapokalyptisk dopningsmekanik lik den skurken Immortan Joe brukar i hans film Mad Max: Fury Road. 70-åringen återvände triumfartat till den motoroljade domedagsgenre och filmserie han revolutionerade och övergav på 80-talet – för att göra barnfilmer som Babe – men återvände förra året, efter 30 år, för att presentera en actionfilm dimensioner bättre än vad regissörer 30 år yngre än honom kan åstakomma. Om inte den där meningen fick dig att tappa andan, så fick säkerligen Mad Max: Fury Road dig att göra det. Detta galna geni Miller förtjänar en statyett, dessutom behöver knappast det endast galna svinet Alejandro González Iñárritu en till. Vi vet ju trots allt inte när regissören tänker återvända till ökenlandet, bara att det blir någon gång i framtiden – rapporteringen från tidigare i veckan om att Fury Road skulle var den sista stämmer såklart inte.

Alla är ännu en gång vita

Okej, ifall vi ska komma på en bra och omtyckt biosuccé från det gångna året som inte är Star Wars: The Force Awakens, vilken kommer ni att tänka på då? Furious 7? Knappast. Straight Outta Compton? Ja, förmodligen. Därför borde det glädja alla att filmen faktiskt knep en nominering idag, men det var inte Jason Mitchell i rollen som Eazy-E utan för Bästa originalmanus, det finns dock en liten om något förutsägbara hake. Det samhällspolitiska och självbiografiska dramat om den afroamerikanska rapgruppen NWA skrevs av två vita personer. Kollar vi bland nomineringarna överhuvudtaget är det vita ansikten överallt, så trots efter förra årets avslöjande och många år av stark kritik, tänker galan fortsätta att låtsas som om att representation inte spelar roll. Antar att värden Chris Rock har ammunition för en del obekväma skämt nu i alla fall.

Ge Leonardo DiCaprio en Oscar...

Ärligt talat, Leos ständiga förloranden är en meme vid det här laget uttjatad. Visst, motståndet är fascinerande blekt och hans epos av att göra vidriga, ack så vidriga saker för en guldgubbe i The Revenant var ännu endast ett fordon för  Iñárritus hybris. Men om DiCaprio till slut ska ta hem en Oscar kan det väl lika gärna vara en oförtjänt sådan. Tar The Revenant däremot hem en för Bästa film, eller Iñárritu för Bästa regi, ja, då är jag redo att ha åsikter om Oscarsgalan igen.

Läs mer

Oscarsgalan — 6 floppar och ett mirakel

Svante Allmungs 16:21 23 Feb 2015
Se alla artiklar om: 

Oscarsgalan gick av stapeln under natten och jag valde att följa den. Faktum är att jag ofta missar galor av denna sort, på grund av jobb hängande över mig, men jag valde att gå emot mina värderingar för att sedan inta detta spektakel. Visst var jag måhända lite pessimistiskt lagd från start. Förväntningarna var ett par långdragna timmar tillsammans med Hollywoods stjärnglans, förutsägbara vinnare och smärtsamma dansnummer. När klockan sedan slog sex imorse var galan ännu inte över, till skillnad från mitt tålamod, så jag lämnades med sju ögonblick att ta med mig — 6 floppar och ett mirakel.

1. Årets värd — Neil Patrick Harris

Det är aldrig kul att såga en värd med den enorma tyngd som kommer med uppdraget. Nu när jag har fått det sagt, tillåt mig då att få uttrycka detta — fan vad det där gick åt helvete för Neil Patrick Harris, från startskottet typ. Galan öppnades med ett skämt om hur vita alla är, ett skämt långt ifrån originellt, och som vita endast är betitlade till att dra utan att få en lynchmobb av amerikanska rasister efter sig.

Därefter var det en nedgående spiral, där Harris fick kämpa med både torftigt material och sömnig publik, vilket resulterade i ett platt fall till dynamik. Den enda som på riktigt kunde njuta av detta debacle var förmodligen James Franco hemma framför tv:n — speciellt om han var lika pårökt som när han ledde galan. Det går nästan att visualisera hur Seth Rogen vaknar upp från en chipsdränkt gräskoma klockan sju på morgonen och undrar sinnesförvirrad hur galan var.

– So good Seth, so good.

2. Årets film — Birdman

I årets tyngsta kategorier var två filmer favorittippade — Birdman och Boyhood. De båda har sen sina premiär hyllats som mästerverk och liknats vid monumentala avstamp i filmhistorien, fast de i sanningens namn är ihålliga gimmickfilmer. Därför fruktade jag att samma människor som gav Return of the King elva Oscars som så ofta skulle förlora vettet denna kväll, för att sedan lavera Richard Linklater och Alejandro González Iñárritu i guld.

När kvällen väl var över hade Iñárritu belönats med en staty för Årets regissör och Birdman för Årets film. Jag kan ändå känna med Linklater, som vigde tolv år av sitt liv till en film och fick se sin stund i rampljuset stulet av den sinnesförvirrade skapelse som är två timmar av män i bara kalsonger, förföljda av en påträngande kamera och enerverande jazztrummor.

Om vi ser bortom de överpretantiösa analayserna av filmen — är den då egentligen mer än ett manus med penibelt samtidsklingande dialoger om sociala medier, spontanhångel som inte adderar något till den redan obefintliga handlingen, och allmänt överbefolkad med nonsens som allt är uppfångat av en fantastisk insats från fotografen Emmanuel Lubezki? Nej, jag tror inte det, men skönt att få detta sagt — påminna mig nu inte om att Michael Keaton en gång spelade Batman, för tro mig, Birdmans reklamkampanj fick mig allt att vilja förtränga det.

3. Årets tafs — John Travolta

Jag vill inte skämta bort faktumet att John Travolta under natten var en man som tog lite för många friheter. Men om han inte agerade inom parametrarna för en person hög på ecstasy så vet jag inte vad. Med ett brett leende kröp Pulp Fiction-stjärnans händer fram längs galans röda matta och scen. Scarlett Johanson och Idina Menzel svor säkerligen över faktumet att någon tog med boken Babadook till galan.

4. Årets tal — Patricia Arquette

Det ögonblick som gav upphov till mest jubel under galan var utan tvekan Patricia Arquettes tacktal. Skådespelerska vann inte helt oväntat ett pris för Bästa kvinnliga biroll i Linklaters pubertetsepos, och tog då tillfälle i akt att tala om jämställdhet. De passionerade orden om löneskillnader mellan män och kvinnor mötte välförtjänt stora applåder — speciellt från Meryl Streep, vars entusiasm endast kan efterfinnas på en Drake-konsert.

Tyvärr har brandtalet en fortsättning bortom alla de hundratals gifs Buzzfeed har hyllat den med, en twist M Night Shyamalan drömmer om dagar som dessa när Hollywood föraktar hans arbete. Arquette förvandlade nämligen ett väldigt nobelt budskap till något mycket mer problematiskt när hon blandade in homosexuella och rasifierade:

"It's time for all the women in America, and all the men that love women and all the gay people and all the people of color that we've all fought for to fight for us now."

Vare sig det var ett dåligt formulerat citat eller ej är det uppseendeväckande hur en händelse kan ge upphov till hundratals gifs — medan dess eftermälde endast blir till ett rop i den rymd som är sociala medier.

87th Annual Academy Awards - Show
5. Årets Ellen-selfie typ?

Den här portföljen är en enda metafor för hela Oscarsgalan, eller hur? Ett tråkigt och utdraget skämt vars payoff var en käftsmäll i allt annat än positiv mening. Det här är inte blodigt allvar, men när klockan väl hade slagit 6 på morgonen så hoppades jag på något mer än ännu en choke från Neil Patrick Harris.

6. Årets rasist — Sean Penn

Rösterna bakom detta prestigefyllda event har under de senaste månaderna anklagats för rasism, efter hur Martin Luther King-filmen Selma blev rånad på sina nomineringar. De försöker få oss alla att glömma detta genom att prisa filmen för bästa originallåt, men oturligt nog för akademien valde de sedan att låta Sean Penn dela ut pris till Bästa film.

Den flerfaldigt Oscarsbelönade Penn är kanske perfekt i Hollywoods ögon, med sina demokratiska värderingar och välgörenhetsarbete. Visst är det då lätt att till exempel glömma hur han misshandlade Madonna under deras förhållande — ett brott ingen tycks vilja minnas. Men igår blev vi allt påminda om vilket svin Penn kan vara, när han gav pris till sin vän Iñárritu och då fann det lägligt att dra av skämtet "Who gave this man a green card?" inför miljontals tittare.

Det går att sparka neråt, och sen går det att sparka likt Sean Penn. Eller ska vi bara anta att Milk-skådespelaren krävde green cards av alla vita brittiska och australiensiska skådespelare backstage? Iñárritu såg dock till att avsluta på en mer hoppfull ton, med troingivande ord riktade till hans hemland Mexiko och de på flykt från landets fattigdom till Amerika. Någon mer än regissören skulle kanske ha ägnat dem en tanke innan ord började flyga ur käften. 

7. Årets mirakel — Jesus

Eller även känd som Jared Leto.

Läs mer

Intervjuer med rösterna bakom Oscarsgalan bevisar just hur rasistisk galan är

Svante Allmungs 11:00 20 Feb 2015

Ännu ett år och ännu en tragikomiskt tråkig installation av Oscarsgalan på ingång — detta år med extra allt när det kommer till Hollywoods traditionsenliga rasism. Det är knappast någon hemlighet att filmvärlden genomsyras av vithet och rasistiska undertoner vilket blev uppenbart med årets nomineringarna till den prestigefyllda galan. Det bleka startfältet bland kategorierna för både bästa manliga och kvinnliga huvud - och biroll var nästintill bländande i mer än bara stjärnglans. För det undangick knappast någon att alla var vita, alltså riktigt vita och sociala medier var nästan redo att arrangera ett hunger games i skådespelarnas ära.

Inte helt oväntat valde en del att besvara kritiken genom att skrika "PK!" medan de med slutna ögon förhoppningsvis vandrade mot närmaste belägna stup. För att låtsas som att strukturell rasism inte är ett fundament inom filmbranschen är lite som att säga att James Franco är Oscarsgalans bästa värd genom tiderna — det är helt enkelt inte rimligt och du borde förmodligen avfölja skådespelaren på Instagram före han börjar skicka obehagliga privatmeddelanden.

Bild tagen från Vox.

Lagom till att galan går av stapeln på söndag har The Hollywood Reporter börjat släppa anonyma intervjuer med akademiens medlemmar som röstar i detta debakel. Om THR dolda agenda var att bevisa hur rasistiska dessa personer faktiskt är så gör de ett imponerande jobb och jag kan endast applåderar dem. För i klassiskt klickbete-manér kan ni inte ana hur verklighetsfrånvända de hittills två intervjuobjekten tycks vara. Bortsett från storheten i att den nu 84 år gamla Clint Eastwood kan dominera biljettförsäljningarna med en måttligt budgeterad film — äntligen en vinst för den åldrade vita regissören som Hollywood hatar så eller hur — och faktumet att Patricia Arquette tar hem priser bara för att hon inte plastikopererade sig under inspelningen av Boyhood så visar dessa intervjuer prov på redan nämnda rasism.

Enligt en av de manliga medlemmar var kanske det mest offensiva med kontroversen kring Martin Luther King-filmen Selmas fråvaro att han och jämlikar pekades ut som rasister. Om detta inte är signumet för en vit kränkt någonting så vet jag inte vad. Samtidigt valde en kvinnlig medlem att inte blunda för faktumet att hennes kollegor till mestadels är vita män. Hon ville dock påpeka hur de inte är delar av en smal filmreferens och förtjänar därmed inte att bemötas med slagrop om jämlikhet mellan raser:

And as far as the accusations about the Academy being racist? Yes, most members are white males, but they are not the cast of Deliverance—they had to get into the Academy to begin with, so they’re not cretinous, snaggletoothed hillbillies. When a movie about black people is good, members vote for it. But if the movie isn’t that good, am I supposed to vote for it just because it has black people in it? I’ve got to tell you, having the cast show up in T-shirts saying “I can’t breathe” —I thought that stuff was offensive. Did they want to be known for making the best movie of the year or for stirring up shit?

*Valfri facepalm-gif*

Om jag inte misstar mig verkar ovanstående citat även innehålla lite lantisförakt à la Kinberg Batra? Deras gedigna insats i att bevisa just hur avskyvärda branschmänniskor kan vara är verkligen häpnadsväckande. Att konstens finrum skulle kunna användas som ett verktyg i kampen mot deciennier av förtryck? Nej usch det hör inte hemma.

The Hollywood Reporter kommer fortsätta att ge ut intervjuer med dessa dårar fram tills på söndag så det återstår att se ifall galenskapen fortsätter eller om det finns en strimma hopp. Lek dock inte naiv och förutsätt det värsta, en inställning du bör bära med dig när Oscarsgalan prisar den vita eliten denna helg. Personligen kan min entusiasm inför ett dansnummer från Neil Patrick Harris endast motsvara den som tillhör Tommy Lee Jones.

Läs mer

Förlorad i populärkulturen

Svante Allmungs är 90-talist med en bakgrund som eskapist och orienterare.

På den här bloggen kommer han få utlopp för sin fanatiska konsumtion av populärkultur. Från rap till 80-talsdoftande synthpop. Från amerikansk prat-tv till Reddits mest bisarraste fanteorier.

Ingen kultur är för ful, på jakten efter dess hjärta. En resa med passion, avsky och humor.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla