Roskilde

Roskilde enligt mat

Festivalbloggen 12:01 7 Jul 2014

Med över 100 000 sålda biljetter sopade årets upplaga av Roskildefestivalen fullkomligt banan med alla nordiska konkurrenter. Att de sedan skänker över 20 miljoner av överskottet till välgörande ändamål motiverar minst en guldstjärna. En annan sak de förtjänar en eloge för är satsningen på mat. 

Förutom en satsning modell större på veganmat har festivalen steppad upp sitt game rejält även på den övriga matfronten. Området vid stallarna och Gloriascenen utgjordes därför till stora delar av en prydligt ordnad foodcourt. 

Efter knappt 20 år av festivalande har man (jag) hunnit vänja sig rejält vid slafsiga nudlar och langos, och en uppblåst festivalmage som konsekvens. Det var därför oerhört skönt att få äta riktigt mat till ett bra pris festivalen igenom - eller vad sägs om en Nikujaga (japansk stuvning med kött och potatis) för 75 pix?  

Även om inte alla hann till foodcourten innan festivalmagen slog till. 

Självklart fanns även alternativ i form av thailändsk snabbmat, korv och ren comfort food. Men att kunna äta på ett mer långsiktigt hållbart sätt är a och o om man ska palla att dela åker med cirka 100 000 öldrickande människor. Speaking of bärs, att det går att köpa sådan i publikhavet mitt under en solig konsert med Manu Chao är en lyx vars lika vi nog aldrig kommer att få se på en festival på hemmaplan.

/Pelle Tamleht

Läs mer

Drake ställer in spelningen på Roskilde

Festivalbloggen 14:40 3 Jul 2014

Drake.

Alla som i helgen vallfärdar till Roskilde med Drake allra högst upp på önskelistan kommer att bli besvikna – spelningen är inställd. Kommer Roskilde att kunna hitta en värdig ersättare bara dagar innan spelningen?

Det är dock inte bara publiken på Roskilde som påverkas av hans plötsliga sjukdom. Även festivalen Wireless i England där han skulle framträtt kvällen innan stod plötslig utan headline. Nu har Kanye West hoppat in på Wireless, frågan är vilken artist som kan ersätta på Roskilde?

Drake lät hälsa till sina fans: "To my beloved fans, it truly breaks my heart that I won't be able to perform as planned at Wireless and Roskilde this weekend. I got sick a few days ago and although I am on my way to bouncing back, my doctors have made it clear that I am not physically fit to fly or deliver the performance my fans expect and deserve from me. I will be focused on resting for a quick recovery. I have the best fans in the world and I can't wait to come back to make more incredible memories together."

Vill du läsa mer om Roskilde? Kika här!

Läs mer

Feministiska punkgruppen Pussy Riot kommer till Roskilde

Festivalbloggen 10:54 23 Jun 2014

Roskildes line-up får oväntad tillökning när de två tidigare fängslade Pussy Riot-medlemmarna Nadya Tolokonnikova och Masha Alyokhina dyker upp bland namn som The Rolling Stones och Drake.

Ryska Nadya Tolokonnikova och Masha Alyokhina kommer att delta genom att hålla ett tal, fredagen den 5 juli. Ryktet säger att de kommer att prata om sin kamp och mänskliga rättigheter – och antagligen rikta kritik mot Putin och det nuvarande politiska klimatet i Ryssland.

Det är inte den feministiska punkgruppens första framträdande sedan de släpptes ur fängelset. Tidigare i år deltog de bl a i Amnesty Internationals ”Bringing Human Rights Home”-välgörenhetskonsert på Barclays Center i Brooklyn jämte namn som Madonna, Blondie, Lauryn Hill och Yoko Ono.

Vill du inget mer än att få se Pussy Riot i verkligheten? Här kan du tävla om biljetter till Roskilde.

Läs mer

Vinn biljetter till Roskilde!

Festivalbloggen 09:28 19 Jun 2014Nu tävlar JC tillsammans med Nöjesguiden ut biljetter till Roskildefestivalen!


Vill du se Pussy Riot hålla tal? Eller lyssna på The Rolling Stones, Icona Pop, Drake, Arctic Monkeys eller Major Lazer?

För att vara med och tävla behöver du svara på frågan:

Av vilket känt band köpte Roskilde den orangea scenen 1978?

Skicka ditt svar tillsammans med en motivering om varför just du ska få besöka Roskilde till tavling@nojesguiden.se. Tävling pågår fram till 12.00 26/6.

Lycka till!

Läs mer

Roskilde bokar Drake

Festivalbloggen 12:21 2 Apr 2014När Roskildefestivalen idag presenterar sina nya artistsläpp är Drake, nyligen Sverige-aktuell, den självklara headlinen. Även bokningar som Stevie Wonder, Manu Chao och Deftones känns, om än kanske för en annan publik, som självklara dragplåster.

Bland de nya släppen syns även namn som Icona Pop, Darkside, Banks, Bastille, Cashmere Cat, Diplo, Mogwai, och The Horrors.

Roskilde händer från 29 juli till 6 juli. Passa på att köpa biljetter innan alla Rolling Stones-gubbar hunnit före.

Läs mer

Rolling Stones till Roskilde (+ lite om #kentfest)

Festivalbloggen 16:25 24 Mar 2014Dagens stora festivalnyhet måste, oavsett åsikter vi må ha eller inte ha om rockgubbar, sägas vara att Danmarks stolthet/skam Roskildefestivalen har bokat The Rolling Stones. För första gången på sju år kommer giganterna tillbaka till Europa efter en lång USA- och UK-turné, och stannar till på Roskildes orangea scen – en gång i tiden, betänk: på 70-talet, byggd specifikt för dem. 

Roskilde har tidigare släppt stora namn som Arctic Monkeys, Interpol, Lykke Li, Outkast, Major Lazer och Moderat. Även , Chance The Rapper, Haim och Jenny Wilson tar sig till den danska leran – vid det här laget börjar även vi fundera på att ta oss dit.

Kuriosa: vi har hört att "en kille på Roskilde" heter Mads Mikkelsen. Som ickedanskar kan vi inte uttala oss om hur vanligt namnet är bland danskar. Men det finns något där.

In other news: vi vore väl inte en festivalblogg värd sitt namn om vi inte ens nämnde den glada (jo!) nyheten att Kent anordnar två endagsfestivaler i Göteborg och Stockholm, den 1 och 15 juni i sommar. Förutom Eskilstunagubbsen själva spelar även stjärnor som Nina Persson, Tove Lo och José González tvåmannaband Junip. Mycket mer information om detta finns att tillgå här. Imorse släpptes biljetterna till de klubbspelningar som föregår festdagarna. De sålde slut på två minuter. Imorgon, klockan nio, släpps biljetterna till #KENTFEST, så se till att hänga på det virtuella låset.

Läs mer

Roskilderecap

Festivalbloggen 12:12 8 Jul 2013

 

Igår avslutades den danska moderskeppet till festival Roskilde. En upplaga som har kantats av en hel del sol, metal och sedvanligt ölrekord. Här är tre hightlights.

 

Maskinen gjorde ett hästjobb till insats på en campingflörtande Apolloscenen. I fullkomligt brinnande dagsljus knöt de ihop dagen med kvällen, campingen med området och vardagen med helgen på ett imponerande vis. 

 

Linkoban, som ni kommer att få läsa en längre intervju med här inom kort, fyllde trots mardrömskrocken med Rihanna ut Cosmopol och spelade "sin längsta spelning någonsin" med ett set som trots 75 minuter aldrig tappade i tempo. 

 

Så till fredagens, och för många förmodligen festivalens, huvudakt Rihanna då. Hur var hon? Jodå, trots den sedvanliga 45-minutersförseningen, ett aningen lojt set sett till låtval och en stor portion playback fick nog en stor del av de besökare som köat sedan frukost precis det dom ville ha. De annars så klassiska publikbollarna var finurligt utbytta mot paraplyer som hivades runt.

betyg: 1 Det nya betalsystemet i Backstage Village - "inga kort, inga cash". 

betyg: 5 Fyrbarnsfamiljen som dansade skiten ur samtliga till tonerna av Maskinens "Alla som inte dansar är våldtäktsmän". 

//Pelle

Läs mer

Festivalbloggen

Festivalbloggen på Nöjesguiden.se släpper nyheter om bokningar, förbereder dig inför festivalsommaren och våra utsända rapporterar från alla Sveriges sommarfestivaler!

Festivalkategorierna:

Bokmässan

Bråvalla

Coachella

Dans Dakar

Into The Valley

Roskilde

Peace & Love

Popaganda

Sónar

Summerburst

Way Out West

Yard

Vill du RSS:a Festivalbloggen? Klicka här!

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Festivalkartan

Festivalkartan