Dans Dakar

Dans Dakar lägger ned

Festivalbloggen 13:55 10 Aug 2015
Se alla artiklar om: Festivalen Dans Dakar lägger ned.


“Vägen i år har varit kantad med svårigheter varav vi har haft olika finansiella partners som har gett sig in men sedemera lämnat projektet”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Festivalen skulle ha ägt rum nästa helg, 21-22 augusti. Bokade artister var bland andra Georgio Moroder, Joy, Robyn & La Bagatelle Magique, Diplo, La Fleur och Silvana Imam.


"Vi har de senaste dagarna suttit i förhandlingar med många leverantörer för att få ner kostnaderna för att försöka ha möjlighet att genomföra festivalen i annan skala. Men tyvärr är vi idag tvungna att meddela er att det inte kommer att gå och att vi blir en i raden av independent-festivaler som de senaste åren har gått i graven", fortsätter pressmeddelandet.

Istället hoppas man på att utöka programmet för nyligen återupppväckta Docklands 20-årsjubileum,  för att erbjuda de med biljett till Dans Dakar tröst. Ingen garanti för att få pengarna tillbaka utlovas i dagsläget.

Alla biljetter som har inhandlat till Dans Dakar kommer vara giltiga till Docklands inomhus-klubbnätter 20-22 augusti och till Docklands Day Session. För de som inte vill gå på Docklands utlovas dock ingen ersättning i dagsläget. 
"Vår målsättning är att kunna betala tillbaka biljetterna vilket är en pågående process av förhandlingar med övriga partners. Vi kan därmed idag inte garantera att de kommer att återbetalas, men mer information om det kommer utgå till biljettköpare och senast den 1 september skall alla biljettköpare få veta mer exakt kring återbetalningar".

Läs mer: Dans Dakar flyttar från Riddarholmen

Läs mer

Robyn spelar med nytt band på Dans Dakar

Festivalbloggen 13:44 26 May 2015Dans Dakar släpper en av årets mest intressanta bokningar i form av Robyns nya projekt, Robyn & La Bagatelle Magique.


Det mesta kring det nya bandet är än så länge hemligt, men vad vi vet är att det består av Robyn, Markus Jägerstedt och Christian Falk. Spännande, med tanke på att Christian Falk gick bort under förra året. Kan vi vänta oss hologram à la Tupac? Spelningen på Dans Dakar kommer bli deras första och är även den enda inplanerade i Europa.

Robyn firar i år tjugo år som artist och har på den tiden hunnit bli en av Sveriges absolut största musikexporter. Vi ser fram emot att höra vad världsstjärnan tillika geniet släpper ifrån sig denna gång!

Läs också: Dans Dakar flyttar från Riddarholmen.

Läs mer

Dans Dakar flyttar från Riddarholmen

Festivalbloggen 10:59 15 May 2015

Förra året slog Dans Dakar publikrekord och som tidigare meddelat förlängs därför festivalen till två dagar. Nu står det även klar att arrangemanget, som äger rum den 21-22 augusti, flyttar från Riddarholmen till Skeppsholmen. 

Festivalområdet blir därmed större och arrangörerna utlovar två open air scener, större techno-tält, fler barer och fler foodtrucks. Klara artister för årets festival är bland annat Giorgio MoroderDiplo, Dillon Francis, Flosstradamus, Silvana Imam, Beatrice Eli, Joy, Jonas RathsmanLinny HexY+MFjäder, Maya Jane Coles, Sven Väth, Monika Kruse, Gorgon City, Marika Rossa, och La Fleur.

Läs mer

Flosstradamus och Dillon Francis till Dans Dakar

Festivalbloggen 12:04 1 Apr 2015
Förra året slog Dans Dakar publikrekord, i år när festivalen fyller fem år säger de sig inte vilja spara på krutet. Dans Dakar utökar till två dagar, och äger rum den 21-22 augusti! Det kommer vara två dagars fullt schema med internationella och lokala artister. Med utökningen till två festivaldagar öppnar Dans Dakar upp för mer urban musik. Som tidigare år fokuserar de på att få en jämställd festival.
 
I dag adderar festivalen Dillon Francis och Flosstradamus till lineupen.
 
Sedan tidigare är Giorgio Moroder, Diplo, Beatrice EliJonas RathsmanLinny HexY+MFjäder, Maya Jane Coles, Sven Väth, Monika Kruse, Gorgon City, Marika Rossa, och La Fleur presenterade som klara akter för årets festival.
Läs mer

Beatrice Eli och Giorgio Moroder kommer till Dans Dakar

Festivalbloggen 13:32 26 Mar 2015Dans Dakar utökar sitt festivalschema med både internationella och lokala artister.

I år fyller Dans Dakar fem år, och siktar säkerligen mot att slå förra årets publikrekord. En målsättning som kommer att bli lättare att uppnå efter dagens släpp. De nya akterna är inga mindre än Giorgio Moroder, Beatrice Eli, Jonas Rathsman, Linny Hex, Y+M och Fjäder.  

Festivalen äger rum mellan den 21-22 augusti på ännu okänd plats i Stockholm, och de artister som redan är bokade är bland annat Diplo och La FleurLäs även: Björn Werners recension av Giorgio Moroders senaste framträdande i Sverige.

Läs mer

INTERVJU: Dans Dakar-bossen om Herman Lindqvist, bokningarna och jämställdhet i festivalbranschen

Festivalbloggen 10:47 6 Aug 2014Den elektroniska festivalen Dans Dakar, på Riddarholmen i Stockholm, går av stapeln i helgen. Till den lilla ön mitt i stan kommer stjärnor som Kygo, Die Antwoord, Basement Jaxx och Skrillex (!), samt ett antal yngre förmågor.

Vi pratade med arrangören, Karl Törnros, om Herman Lindqvist, Way Out West-krocken och jämställdhet i festivalbranschen.

Häromveckan släppte ni en inför-film med den reaktionära, med jämna mellanrum för rasism anklagade historikern Herman Lindqvist i huvudrollen. Hur kom ni på att ni ville ha just honom som anti-poster boy?
– Han valdes av just anledningen du nämner att han symboliserar det konservativa, direkt i antites till Dans Dakar. Vi är lite hooked på antihjältar och kontraster.

Vilken akt ser du personligen mest fram emot att se?
– Svårt att säga. Otroligt mycket unikt som kommer stå på scenerna. Die Antwoord första spelning i Stockholm kommer säkerligen bli närmast absurd att döma av vad vi sett och hört från tidigare spelningar. Sedan har vi ju sverigepremiär för Skrillex Spaceship-produktion som är en helt vansinnig show, och kul att få ta tillbaka Basement Jaxx sedan jag hade dom på Gustav Adolfs torg.

– Men jag arrangerade dock en kaosig hemligt spelning med Carl Craig i Sthlm för många år sedan och hans set är alltid så vansinnigt grymma, så honom har jag en liten speciell kärlek till. Och jag har aldrig sett tINI live - som ska vara helt magisk!

Varför valde ni just Riddarholmen som skådeplats?
– Dom renoverar universitetsbiblioteket vid det tidigare området och när vi vuxit ur platsen lite ville vi tänka nytt. I samband med det kom denna idén upp som en möjlighet. Att köra en open air-klubb på en egen ö mitt i Stockholm var oss fullkomligt oemotståndligt att testa!

Det är modigt att lägga festivalen samtidigt som Way Out West i Göteborg. Varför gör ni det?
– Haha, vi känner inte att det är modigt. Men vi hade beslutat att byta period till augusti och några av våra mest prioriterade akter kunde endast den helgen. Vi kände att Dans Dakar inte skulle konkurrera märkbart med Way Out West och tog beslutet att detta var den bästa lösningen.

Är ni inte rädda för att era målgrupper i ganska stor mån överlappar varandra? Och med ”era målgrupper” menar jag stockholmare.
– Nej, vi gjorde bedömningen att det är relativt liten överlappning. Dans Dakar bokar yngre och mer klubb-relaterade akter medan Way Out West är mer rock- och pop-relaterat för en äldre publik. Publik som gillar Queens of the Stone Age och Motörhead tror vi inte är typiska fans till Kygo, tINI, Die Antwoord eller Basement Jaxx.

Ni har varit duktiga på att boka jämställt, duktigare än många andra festivaler. Varför tror du att det är så svårt för arrangörer att förstå att ”Men vi bokar bara sådant vi gillar!” inte är ett övertygande argument?
– Tack! Representationen är fortfarande dåligt balanserad även bland utövare inom våra musiksegment, så det krävs genusmedvetet arbete givetvis. Jag inbillar mig att de flesta festivaler medverkar mer till förändring än många andra kultursfärer. Mycket tack vare bevakningen som gjorts av er i media. Men vissa kanske inte är medvetna om hur grundmurade problemen är kring patriarkala normer vid alla våra vardagsbeslut. Precis som inom de flesta branscher egentligen. 

Hur ser nu- och framtiden ut för dansmusikevenemang i övrigt, om ni bortser från er egen festival?
– På Monstera medverkar vi till ett par hundra dansmusikrelaterade evenemang per år och upplever det som att utbudet ökar markant. I synnerhet i övriga Europa. Därmed ställer publiken också högre krav på allt vad det innebär runt ett musikevenemang och jämför med utländska festivalers utbud. I den hårdnande konkurrensen blir artisterna också fortfarande dyrare i förhållande till storlek. 


– Vill svensk publik fortsätta se festivaler utvecklas på hemmaplan kommer myndigheter måsta se till den globala situation som råder. Även för live-musikbranschen och medverka till att göra Sverige mer konkurrenskraftigt som en del av turistnäringen. Men jag antar vi som arrangörer även måste uppvakta beslutsfattare mer frekvent.


Dans Dakar händer 8-9 augusti, på Riddarholmen i Stockholm.

Läs mer

Herman Lindqvist om Dans Dakar

Festivalbloggen 11:04 25 Jul 2014
https://www.youtube.com/watch?v=TBAfCSQZMb4

 

Dans Dakar har släppt en historiskt betingad video om Riddarholmen och den kommande "house-, techno-, ravefestivalen" med Herman Lindqvist i huvudrollen. Festivalen går av stapeln den 9 augusti i år med artister som bland annat Kygo, Basement Jaxx och Karin Park. 

Läs mer

Kygo till Dans Dakar

Festivalbloggen 10:37 27 Jun 2014

Det omisskännliga remixbarnet Kygo har bokats till sommarens Dans Dakar, som går av stapeln på Riddarholmen i Stockholm den 9 augusti. Detta blir den första svenska festivalspelningen för norrmannen Kygo, eller Kyrre Gørvell-Dahll som han egentligen heter, som bland annat har gjort sig känd för sina remixer på artister som Ed Sheeran, Coldplay och Lykke Li.

Utöver Kygo spelar som vi tidigare berättat bland andra The Glitch Mob, Die Antwoord, The Jillionaire från Major Lazer och Claptone på årets Dans Dakar. Festivalen inviger även sin nya scen Tältet, där stjärnproducenten Carl Craig står för samtliga bokningar. 

Läs mer

Stjärnproducenten Carl Craig ny bokare på Dans Dakar

Festivalbloggen 14:27 10 Apr 2014Den 9 augusti inviger Dans Dakar sin sprillans nya scen, Tältet, på festivalområdet. Bakom alla bokningar på Tältet-scenen ligger stjärnproducenten och
technokungen Carl Craig från Detroit.

Carl Craig är Dans Dakar-teamets senaste tillskott som, utöver att boka artister, kommer avsluta invigningskvällen med en egen spelning. Dans Dakar plockar in honom för att slå ännu ett slag för technon, menar de, efter att ha tagit dit giganter som Paul Kalkbrenner, Trentemöller och Gesaffelstein. Storhetsvansinne eller inte från Dans Dakars sida –  det blir spännande att se vilka genrekompisar techno-Craig drar med sig till Riddarholmen. Trots allt driver han skivbolaget Planet E Communications och ligger bakom en av världens största festivaler för elektronisk musik, Detroit Electronic Music Festival.

Dans Dakar kommer tillsammans med Carl Craig presentera så kallade ”grymt spännande bokningar” den närmaste tiden. Vi väntar med spänning, faktiskt.

Sedan vi skrev om Dans Dakar sist har dessutom portugisiska electroprojektet Buraka Som Sistema bokats. Biljetter köper du här.

Läs mer

Die Antwoord, Major Lazer, Claptone m fl till Dans Dakar

Festivalbloggen 18:16 27 Mar 2014


Die Antwoord kommer till Riddarholmen i augusti.

Utöver Skrillex har Dans Dakars line-up gapat tom ett bra tag. Nu har gapet fyllts med fyra nya akter: The Glitch Mob, Die Antwoord, The Jillionaire från Major Lazer och Claptone.

Med låten Cream slog den anonyme och maskerade elektrikern Claptone igenom redan 2012, och tog sig ända till toppen av både Beatport och Resident Advisor-listorna.

Cream-grädden blev till gräddfil och Claptone gjorde hela 200 spelningar i 130 städer på sex kontinenter – bara under ett år.
Därefter har den identitetslöse stjärnan släppt spår som No Eyes och Wrong, som har bråkat med varandra om topplaceringen på Beatport. Utöver de egna låtarna har Claptone remixat Pet Shop Boys, The Magician och George Morel.
Lagom till sommaren släpper Claptone sitt debutalbum som än så länge hintar med låtarna Ghost och United. Den sistnämnde har även den, inte helt oväntat, slagit sig till toppen av Beatport.

The Glitch Mob är en elektronisk trio från Los Angeles med två album (varav det senaste, Love Death Immortality, nådde plats 13 på Billboard-listan) och ett gäng singlar, mixtapes och remixer på sitt kollektiva cv. De började med att spela solo på olika ställen, vilket av logiska skäl gav dem en bred skara fans. Sen slog de sig samman. Enligt LA Weekly har gruppen den största publiken någonsin på LA:s ”beat scene”. Ska publiken bli ännu större på Riddarholmens motsvarighet?

Sydafrikanska rap-rave-gruppen Die Antwoord har funnits ”på tapeten” ända sedan 2008 med sin Kreml High-estetik (ni minns väl Varan-TV:s Rysslandparodi?). Passande till Dans Dakar släpper gruppen – tror vi i alla fall – sitt nya album Donker Mag efter att ha teasat med singlarna XP€N$IV $H1T och Cookie Thumper! – som inte knutits till något album.

Sist men inte minst i detta festivalfrestande inlägg placerar vi Major Lazer-medlemmen The Jillionaire. Utöver att turnera Europa, Australien, Asien, Nord- och Sydamerika, remixa låtar av världsnamn (vad sägs om Beyoncé och Jay-Z?), gästmixa för BBC:s räkning och, som skrivet, vara en del av Major Lazer tillsammans med bland andra Diplo och Walshy Fire ska han nu även besöka Dans Dakar.
Kan och orkar han, ja, då kan och orkar du.

För lite, men bara lite, mer information om Dans Dakar, som går av stapeln den 8-9 augusti – se hit.

Läs mer

Festivalbloggen

Festivalbloggen på Nöjesguiden.se släpper nyheter om bokningar, förbereder dig inför festivalsommaren och våra utsända rapporterar från alla Sveriges sommarfestivaler!

Festivalkategorierna:

Bokmässan

Bråvalla

Coachella

Dans Dakar

Into The Valley

Roskilde

Peace & Love

Popaganda

Sónar

Summerburst

Way Out West

Yard

Vill du RSS:a Festivalbloggen? Klicka här!

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Festivalkartan

Festivalkartan