Bokmässan 2014

Bokmässan 2014: BOKSLUT

Festivalbloggen 21:05 28 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Leif Mannerström, Desmond Tutu och geniet som ansvarar för bildtexterna på Bokmässans officiella facebookkonto.  

Nu är årets Bokmässa över. 97 133 besökare rörde sig genom lokalerna med den torra luften. Någon sa att den torra luften berodde på den offantliga mängden trycksvärta under samma tak. En annan ville inte avslöja hur många mål det snubbiga Författarlandslaget i fotboll utklassade Gatans lag med. Men det var tydligen en match "med många roliga inslag och sparkar".

På eftermiddagens presskonferens bjöds det på kräftor eftersom Bokmässan uppfanns på en kräftskiva för 30 år sedan. Det avslöjades att nästa års tema blir UNGERN. Dessutom ska fokus läggas på isländska röster. Det ska också inledas ett projekt som kretsar kring "yttrandefrihet". Detta ska nå sin kulmen 2016. Jag undrar hur det når sin kulmen. Det kanske firas med tårta. Det låter trevligt det där med kulmen.  

Under årets mässa inleddes en ny programpunkt var 48:e sekund. Varannan bestod av Jan Guillou och en PA-anläggning. André Maciel, chef för kulturavdelningen vid Brasiliens utrikesdepartement, talade mycket om den svenska publikens helt otroliga koncentrationsförmåga. Den är tydligen helt otrolig. Den som relaterar sträcker upp en hand.

Finaldagen, söndagen (min, den jag vandrade zombielikt igenom) präglades av excesser i superlativ och ryggdunkningar och slitna ögon och dålig andedräkt och fantastiskt fina böcker från Ellerströms förlag (Vandra, tanke av Ingeborg Bachmann! Att skriva av Marguerite Duras! Ariel av Sylvia Plath!) och funderingar kring hur Per Hagman hade det på Park Lane kvällen innan (hängde han med Expressengetingen?) och en tidning som bara publicerar glada nyheter med glada människor och ilska när man ser Ian Melcher Shering Wachtmeister af Johannishus och den här grymma dikten av Felicia Mulinari. Den sistnämnda var viktigast idag. Den påminde mig, med min av bokbranschlingo hjärntvättade hjärna, om att så mycket av den mest betydelsefulla litteraturen aldrig släpps in i det gigantiska komplexet vid Korsvägen.

Därmed inte sagt att mycket inte varit härligt, roligt, brännande, vackert, obekvämt och stökigt. Det är bara att scrolla ner och låta nerverna kittlas. Nu är tåget snart i Stockholm. Nu ska jag läsa Maja Lee Langvads text i Gläntas andra nummer om migration. Sen ska jag sova i en vecka. Hej så länge. Eller som Pär Thörn skulle säga: "Betyder knackningarna att man har besök?" Eller som Jan Guillou skulle svara: "Nej."

/Elis Burrau, litteraturredaktör 

Läs mer

Lördagens Bokmässa i bristfälliga referat och dåliga aforismer

Festivalbloggen 11:05 28 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Är Amazon ett hot mot boken? Står Marcus Birros hjärta öppet? Är jag fortfarande i Göteborg? Här är ett axplock lördagsmoment från litteratursveriges truliga firmafest. 

Stämningsbild.

Jag ska sluta tjata om Jan Guillou, men jag fann mig själv bredvid honom av en slump och kunde inte låta bli att fråga om jag kanske kunde få besvära med en banal enkät. Med oerhört darrande röst. Han sa bestämt "nej" och såg på mig som om jag var dum i huvudet. Det var på "herrtoan". Vi stod och tvättade händerna. 

Kämpa Jan! Heja Jan!

Gårdagens besöksiffra var 25 302 människor. Samtliga ska ge ut monumentala självbiografiska projekt på Piratförlaget till våren. Det blir 25 302 böcker! Helt sjukt mycket böcker! 

På frågan om det finns en stark berättartradition i Västerbotten så svarar Ida Linde: "Jag har ingen statistik." På påståendet "Att läsa din bok är nästan som att läsa en film" så svarar Ida Linde: "Jag gillar ju inte film." Ida Linde ser och hör språk. Ida Linde är inte en särskilt visuell person. Nej, inte alls. Många har påpekat att hennes nya bok har en hemsk titel, men Ida Linde håller inte med. Ida Linde säger: "Norrut åker man för att dö är en helt okej titel. Det är mest människor söderifrån som uppfattar den som hemsk. Det kan lika gärna tolkas som att åka hem." Att åka hem är mer tryggt än hemskt. Ida Linde undrade bland annat "Kan man ärva skuld?" när hon skrev. Ida Linde säger: "Exploateringens historia upprepas. Pengarna verkar inte hamna norrut." Ida Linde säger angående den egna litterära utvecklingskurvan: "Jag är inte intresserad av genrefrågan, men jag vill hitta en form där man kan berätta allt man vet. Att berätta allt jag vet är mitt sätt att svara mot utrymmet jag fått."

"Det här seminariet ska inte bara handla om Bruce Springsteen."

När Joakim Pirinen läser små textbitar, för tre personer, med en fantastisk butterhet kring hela sin uppenbarelse, när han pratar om namnet "Nulle", hur jävla dumt det är (och vad det faktumet har för effekt som produktiv begränsning), när han imiterar Evert Taube i en hysterisk monolog sprängfylld av absurda maträtter omringad av den röda galonen i Aftonbladets monter – ja, då är det ändå rätt fint på Bokmässan. Speciellt när man vet att Timbro har tvingats stå ut med hela kalaset. Aftonbladet har ett bra ljudsystem.

När Per Gerhard Schlingmann (bra mellanamn eller hur!?) går mot en seminariehall så gör han det precis som vem som helst som är väldigt glad, ja kanske lycklig. Så ser det ut.

Jag har aldrig sett Rum för poesi så fullt av människor och förväntningar som när Athena Farrokhzad och den rumänska poeten Svetlana Cârstean ska läsa. Det är en fullkomligt hänförande stund. Athena berättar om deras samarbete, hur hon gick in i ett översättningsprojekt och fann en syster. Vad göra nu, när Svetlanas strålande Skruvstädsblomman kommit ut i Sverige och Vitsvit i Rumänien? Att börja skriva dikter till varandra är ett svar. En strategi för att få fortsätta tillsammans. De måste få fortsätta tillsammans. Att få lyssna på dessa ofärdiga, fulländade texter blir en ynnest. Intim och extrovert – det är hypnotiskt. Svetlana läser om flygplanstoaletter och revolutioner. Athena säger innan hon börjar: "De här dikterna är till Svetlana men alla kommer att förstå dem utom Svetlana." Det är oerhört vackert. Alltihop. Jag skulle göra raderna orättvisa i den här haltande referatformen. Jag hoppas på en kollektivdiktsamling där de båda poeternas texter ståra sida vid sida i all sin hänsynslösa, förrädiska, praktfulla intensitet. Talar till varandra i första hand, til läsaren i andra. Jag hoppas att den diktsamlingen kommer, men att det inte slutar där. Athena måste fortsätta resa till Bukarest, Svetlana måste fortsätta flyga till Stockholm. De måste fortsätta tala och skriva. Hursomhelst – det är lördagens finaste ögonblick.  

"De här dikterna är till Svetlana men alla kommer att förstå dem utom Svetlana."

Lördagens roligaste ögonblick är när Judith Kiros utser megaliberalen, socialisthataren och discjockeyn Johan Staël von Holstein till vår tids Kassandra (sierskan som förutsåg Trojas undergång) under liveinspelningen av Flumskolan. Även här är det väldigt roligt att Timbro hänger precis bakom. 

Folkbildning på gång.

Att tala med sin förläggare är det nya att tala med sin mamma eller pappa.  

Om några timmar är det presskonferens. Då presenteras temat för nästa års Bokmässa. Jag tror att det blir typ "LONDON FÖRR I TIDEN TÄNK TUDOR ELLER VAD DET HETER." Den som lever får se. Nu återstår den ack så föraktade söndagen. Söndagen på Bokmässan är död. Det kan varken Sigge Eklund eller Siri Hustvedt ändra på. 

Här är jag i garderoben med omslaget till Paulo Coelhos "Otrohet"! Undrar vad jag ska göra med det. Mina jeans luktar krog.

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

Läs mer

Bokmässan 2014. ENKÄT: Joakim Pirinen.

Festivalbloggen 16:46 27 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Vad är bäst med Bokmässan?
– Att bli full och röka cigariller. Haha! Bli full en kväll!

Vad är sämst med Bokmässan?
– Luften och värmen. Och att Timbro är här, det tycker jag inte om. De kan ha en egen mässa.

Var är deras monter?
– De står precis bakom Aftonbladet Kultur, vägg i vägg. Det är väl en medveten grymhet.

Hur skulle du säga att den svenska litteraturen mår om Bokmässan är en diagnos?
– Den svensk bokbranschen kompenserar den sjunkande försäljningen med att ge ut fler nya utgåvor. Ännu fler böcker, haha. Det exploderar.

Vad är det bästa du har läst i år?
– Oj, fan. Måste tänka. Jag läser jättemycket men jag glömmer bort. Helvete. Jag blir alldeles blank. Jag läste en bok som heter Moskva år 1937 (Natur & Kultur). Den handlar om staden Moskva. 600 sidor av en tysk historiker som heter Karl Schlögel. Äntligen förstod jag Stalin och stalinismen.

Vilket förlag är bäst på det här med fest?
– Kapten Stofil har varit bäst på det. De är inte här i år tyvärr, men genom åren har de varit bäst. Kapten Stofil har bjudit på Dry Martini.

Var har du blivit full och rökt cigariller i år?
– Hemma hos en vän i Masthugget. 

Joakim Pirinen är serieskapare, konstnär, författare och dramaturg. Hans efternamn ska egentligen uttalas som ”pirr”, men Joakim tycker att den pirrande känslan rimmar illa med hans person.

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

Läs mer

Några nedslag från fredagens Bokmässa

Festivalbloggen 10:25 27 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

2 dagar Bokmässa har passerat. 2 dagar av egots vibrationer. Här är några tankar kring gårdagen:

Jan Guillou är vekligen överallt, på riktigt. Piratförlaget står för all utgivning av litteratur i Sverige.   

När Leif Holmstrand läser ur nya Asami Kannon; avfallet och skriksjunger "MEGALOMANER SMEK ER SJÄLVA!" (så att väggarna i Rum för poesi skakar) så blir han Sveriges kanske bästa poet just nu. Och poesi är ju, som vi alla vet, en tävling. 

Geni.

Sara Stridsberg är verkligen briljant. Och naturlyriker. Hon pratar i helt färdiga sentenser: "Att skriva är som att falla utan att skada sig". Och så vidare. 

"Nej till Nato" är en populär kampanj

Svenska kyrkans scen har den största, mest lojala publiken. Och det bästa ljudsystemet. I övrigt är Bokmässan den enda platsen där den arketypiska, dråpliga rundgången existerar.

När Athena Farrokhzad pratar om språkets skönhet; om vikten av "vackert" språk (i sin bredaste definition) så drar Magdalena Ribbing igång hela åhörarskaran i en extatisk, spontan applåd. (När Athena innan gav en känga till marxistiska män som "inte fattar" vad intersektionalitet är, samtidigt som de slänger sig med begrepp som historiematerialism, så var bifallet något mer reserverat).  

Den tveklöst mest populära personen på mässan är Henrik Brandão Jönsson. Han får tusen gånger mer uppskattning och high fives på mässgolvet än de aktuella brasilianska författare som han intervjuar, tillsammans. Han är i och för sig den enda som får high fives. 

Kristian Lundberg har återupptäckt den politiska dikten, utan politik. Joar Tiberg hatar kanadagåsen.

Vem är det inuti Expressengetingen!? Får människan betalt!? Och om så är fallet: är det Jan Guillou!? Som lever ut en obegriplig wallrafffantasi!? Eller är det en ung litteraturkritiker!? Ska Expressengetingen skildra hela förra seklet!?

Niklas Åkessons Sokrates död är ett litet mästerverk. Det är klokt att ha releaseevent utanför mässhallen.

Varken Gläntas eller Bangs fest gjorde någon besviken. Den palestinska poeten Ghayath Almadhoun dansade absolut bäst till Rosh grymma livespelning på Pustervik. 

Liv Strömquist är överallt. 

Stefan Sundström gillar fisk.

Det finns en monter som heter "Tokiga bibelord" som marknadsförs av en person på 5 meter höga styltor som vandrar omkring iklädd en tröja på vilken det står "TOKIGA BIBELORD". 

Klas Östergren gillar att dissa sitt unga författarjag eftersom det får honom att verka sympatisk. Detta syns mycket tydligt.

Ena halvan av Michael Mortimer spelade tydligen skivor tillsammans med ena halvan av The Embassy. På Kino. (Enligt källor var ena halvan av Michael Mortimers insats som DJ en smula tveksam, tydligen fanns där en fäbless för electro från 2012). Om skivspelandet räddade äventyrsromanen återstår att se.

Alla har presspass, men ingen skriver. Alla är författare, men ingen läser. 

Och slutligen: var är Göran Greiders katt!?

Obligatorisk selfie från rulltrappan.

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

 

PS. Missa inte Nöjesguidens fest ikväll. Den är tydligen på ett hotell. 

Läs mer

Bokmässan 2014. ENKÄT: Annika Norlin

Festivalbloggen 15:58 26 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Vad är det bästa med Bokmässan?
– Alltså jag har ju knappt hunnit vara här… men min egentliga anledning, förutom att jag har skrivit den här boken, är att stalka Siri Hustvedt som jag är helt besatt av.

Har du sett henne?
– Nej, jag tror hon bara är här på söndag, men då kommer jag sitta som en hök.

Vad är sämst med Bokmässan?
– Alltså sämst är om man har dåligt lokalsinne, som jag. Då är det en mardröm. Jag skulle vilja att det fanns fotsteg på golvet som man bara kunde gå efter, som på Ikea.

Vad är det bästa du har läst i år?
– Oj vilken bra fråga. Nu ska jag verkligen tänka. På rak arm så vet jag inte vad jag ska säga… det jag läste senast var boken om psykologin bakom Tomas Quick, Mannen som slutade ljuga av Dan Josefsson. Den var väldigt intressant.

Vilket mingel/fest ser du mest fram emot?
– Igår var jag på Tegs fest, det var kul. Och ikväll ska jag på Gläntas fest och spela skivor, det blir också kul. Men jag är en bokmässenovis.

Annika Norlin är aktuell med sina samlade låttexter i boken ”Texter”, utgiven på Teg Publishing. Nyligen släppte hon också en ny fin Hello Saferide-skiva: ”The Fox, The Hunter And Hello Saferide”.

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

Läs mer

Bokmässan 2014. ENKÄT: Mireya Echeverría Quezada

Festivalbloggen 14:06 26 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Mireya Echeverría Quezada är chefredaktör för Bang, tillsammans med Johanna Palmström. Nya numret med detta otroliga omslag, som är ute nu, har tema ”Trovärdighet”. Hon är också en av medgrundarna till Rummet.

Vad är bäst med Bokmässan?

– Det bästa med Bokmässan är att man får en massa gratis vin, och att man får ta kort bredvid en Mamma Mu-schablonbild.

Får man det?

– Ja, i Natur & Kulturs monter. Då kan man skicka det till sin systerson som har Mamma Mu som idol, så kommer han tycka att man är skitcool.

Vad är sämst med Bokmässan?

– Det sämsta med Bokmässan är att man aldrig får vila och att folk är tråkiga. Och ser tråkiga ut. Och att vinet, som är gratis, inte är så gott.

Vad är det bästa du har läst i år?

– Det är inte så mycket faktiskt. Jag har inte läst något som har varit bra i år, allt har varit dåligt. Jag vet inte ens vad jag har läst, jag har typ inte läst! Jag läser ingenting. Eller, just det: det bästa jag läst i år är Araben av Pooneh Rohi.

Vilket mingel/fest ser du mest fram emot?

– Jag ser fram emot min egen fest/mingel: Bangs fest som är ikväll på Yaki-Da. Jag tror att det ligger någonstans vid Avenyn, vilket är Göteborgs motsvarighet till Stureplan, så jag ser verkligen fram emot det!

Vad kommer hända där?

– Det kommer vara ett samtal som jag och Johanna Palmström har med Valerie Kyeyune Backström och Maria Ramnehill, om trovärdighet. Och sen så kommer Rummet att spela skivor de två sista timmarna och det kommer vara asnice.

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

Läs mer

Mingel på Bokmässan. 2 stämningsbilder

Festivalbloggen 09:24 26 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Klockan 17.00 på torsdagskvällen kom vinet fram från ingenstans, överallt. Det ryktades om ett förlag som bjöd på Absint, det surrades om en "undergroundfest" för alternativa litterära aktörer ute på en hemlig parkering. Expressengetingen chillade i Aftonbladets monter. Allt var i sin ordning. Här är två stämningsbilder:

Aftonbladet Kultur säljer in sitt mingel såhär: "Kom och ta ett glas med oss i Sveriges mest besökta konstverk signerat Peter Johansson/Barbro Westling."

Jag kan inte undgå att tänka att det där konstverket (en monter klädd i röd galon) enbart är skapat utifrån vilket material som bäst hanterar spillt rödvin. 

En suddig Jens Liljestrand instagrammar arbetskamrater. En bild säger mer än tusen tecken i en notis på Expressens kultursida, och så vidare. 

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

Läs mer

Bokmässan 2014. ENKÄT: Johan Hilton

Festivalbloggen 19:53 25 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Johan Hilton är förlagschef på Atlas.

Vad är det bästa med Bokmässan?
– Det är så roligt att det är så många människor som är väldigt intresserade av böcker. Det är en klyscha, men det är faktiskt så. Det är så himla roligt att det är så jävla många människor som kommer till ett och samma ställe, under en och samma helg, för att de är så intresserade av att läsa.

Vad är det sämsta med Bokmässan?
– Som allt annat: det är Ullaredstämningen. Det är jättemycket folk som går i vägen, och jättemycket långsamma tanter och gubbar som man inte kommer förbi. Typ trängsel. Det är väl det.

Vad är det bästa du har läst i år?
– Gud, det är så svårt. Nu måste jag ju slå ett slag för vår egen utgivning. Vi ses imorgon av Tore Renberg skulle jag säga. Det var en sån roman som jag läste och som jag blev totalförtjust i. Jag kände mig nästan helt knäpp för jag tyckte att den var så himla bra och jag var så rädd att ingen annan skulle göra det. Nu har det gått rätt bra i Sverige med kritiken, så jag får nog säga den.

Har du någon fest eller något mingel du ser fram emot lite extra under de här dagarna? Förutom Atlas mingel, som vi står i just nu.
– Natur & Kulturs mingel senare ikväll är jättebra. Galagofesten brukar vara jättekul, Gläntafesten brukar vara kul, ja, alla fester. Tyvärr kommer jag inte att kunna gå på dem i år men jag skulle nog säga Natur & Kultur.  

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

Läs mer

Bokmässan 2014. ENKÄT: Jonas Gren

Festivalbloggen 17:23 25 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Vad är det bästa med Bokmässan?
– När jag kom hit så klev jag rakt in i en paneldiskussion och insåg det här att man verkligen har sammanfört alla möjliga människor, att man bara kan kliva in någonstans, utan plan, och så sitter det fyra journalister och pratar om riskkapitalisterna. Hur de har drivit det här landet in i någon slags vansinnig spiral av moralisk kollaps. Att det finns forum där det sitter massa smarta människor bara sådär lite i förbifarten och pratar. Det tycker jag är det bästa.

Vad är det sämsta med Bokmässan?
– Det är att det är så jävla mycket fokus på att göra samma sak som de där riskkapitalisterna, nämligen att kränga. Ändå. Visst finns det massa smal litteratur som får synas, men det är helt tydligt att tidningarna rapporterar om en bokbransch i kris. Det borde vara en litteraturmässa, inte en bokmässa.

Vad är det bästa du har läst i år?
– Jag har upptäckt, av alla författare, att Peter Englunds historiska essäer faktiskt är jävligt bra. Karln kan skriva. Jag läste Brev från nollpunkten från 1996 som handlar om 1900-talets bestialiteter.

Har du någon fest eller något mingel du ser fram emot under de här dagarna?
– Jag tror på Gläntafesten. Alltså, det låter ju som någon sorts perversitet nästan, men jag längtar efter att få deras tidskriftsnummer om migration och sen festa i samband med det!

Om Bokmässan 2014 tar en sorts temp på det svenska litteraturklimatet idag: hur mår den svenska litteraturen?
– Uppenbart ungefär så bra som den förtjänar. Behöver jag utveckla det mer?

Nej. 

Jonas Gren är aktuell med diktsamlingen "Lantmäteriet" på 10TAL Bok. I Rum för poesi läste han också ur sitt kommande manus, "Överallt ska jag vara i centrum". 

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

Läs mer

Bokmässan 2014. ENKÄT: Lawen Mohtadi

Festivalbloggen 15:13 25 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Vad är bäst med Bokmässan?
 Att få diskutera böcker, litteratur, livet och politik på allvar.

Vad är sämst med Bokmässan?
– Att det finns väldigt många människor som kanske inte har möjlighet eller intresse att vara här. Det är lite synd. Det är väldigt mycket för folk som kanske redan berörs, eller som har ett intresse för kultur och samhälle. Det vore häftigt att kunna få folk från arbetarklassen, folk som har långt till studier, som har långt till boken, att vara med. Att känna att det finns den kopplingen. Det är det enda som jag tycker är synd. Det är ingen ny iakttagelse, men det hade varit väldigt roligt.  

Vilken är den bästa bok du har läst i år?
– Jag läser just nu Dan Jönssons kommande bok, Kontinentaldrift (utgiven på 10TAL Bok). Om Europa i sönderfall. Det är en väldigt spännande bok, om allt sådant vi har lärt oss att se och som idag är en del av tillvaron: människors fattigdom, människors utsatthet, människors sårbarhet, och överhuvudtaget den otroliga ojämlikhet som är en sådan otroligt enkel del av tillvaron. Han tittar på det med ögon som ser någonting nytt. Det tycker jag att all bra essä och reportage ska göra. Att titta på det invanda med nya ögon, en ny blick. Att liksom kasta ett ljus över det och fånga det med språket. Det är väldigt starkt. Och boken handlar jättemycket om frågan: ”Vad har hänt med Europa?” Hur kan vi idag försvara och legitimera den här ordningen, med till exempel Fort Europa, med den skriande ojämlikheten. Dan Jönsson ger det en väldigt häftig form. Den boken läser jag för tillfället. Hittills är den väldigt bra.

Har du någon fest eller något mingel du ser fram emot under de här dagarna?
– Alltså, jag festar aldrig! Om någon vill ta med mig på en fest, varsågoda!

Lawen Mohtadi är aktuell som redaktör för antologin "Rasismen i Sverige" tillsammans med Devrim Madi. 2015 tillträder hon som ny förläggare på Natur & Kultur.   

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

Läs mer

Festivalbloggen

Festivalbloggen på Nöjesguiden.se släpper nyheter om bokningar, förbereder dig inför festivalsommaren och våra utsända rapporterar från alla Sveriges sommarfestivaler!

Festivalkategorierna:

Bokmässan

Bråvalla

Coachella

Dans Dakar

Into The Valley

Roskilde

Peace & Love

Popaganda

Sónar

Summerburst

Way Out West

Yard

Vill du RSS:a Festivalbloggen? Klicka här!

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Festivalkartan

Festivalkartan