Trailers

Brittiska gangstereposet Peaky Blinders återvänder i höst med Tom Hardy

Svante Allmungs 16:27 16 Sep 2014

Alla fans av djupt underskattade HBO-serien Boardwalk Empire vet att historien om det amerikanska alkoholförbudet går mot sitt slut i höst. Serier kommer och går titt som tätt likt karaktärer i den redan nämnda serien - om de nu inte baserad på verkliga personer från historien - vars eftermäle ofta blir en ekande tomhet i bröstkorgen. Turligt nog har jag funnit en värdig ersättare när Steve Buscemi har langat sin sista flaska whiskey - BBC:s Peaky Blinders.

Från Steve Knight - mannen som skrev Eastern Promises och regisserade Dag och Natt kopian Locke - kommer detta historiska drama där vi byter ut Atlantic Citys stjärnglans för Birminghams råa och gyttjedränkta gator. Handlingen plockar upp strax efter första världskriget med den fruktade Shellby-familjen som leder den titulera gruppen av gangsters med rakblad fastsydda i sina hattar. Planerna på att göra stadens gator till sina blir dock något mer komplicerade när Winston Churchill sänder en detektiv - spelad av Sam Neill - för att städa upp smutsen.

Utöver våran älskade arkeolog kan vi se Cillian Murphy i huvudrollen och den hyllade teaterpersonligheten Helen McCrory - känd från de sista Harry Potter-filmerna - i en signifik roll. Serien erbjuder även storslagna tidskildringar, söderfrisyrer och potentiella outfits för en södermänniska. Nyligen släpptes även en trailer för höstens andra säsong där vi bland annat kommer få se Tom Hardy. Hårdkokta familjedraman blir knappast bättre än så här och när serien återvänder lär det vara din enda räddning från avtändningen på Boardwalk - vare sig du lever på Södermalm eller ej.

Nämnde jag förresten att det röks en hel del i den här serien?

Cillian Murphy satsar på att ta över Jon Hamms tron som sexigaste ciggrökare inom tv, tro mig.

Läs mer

På trailerfronten: Hunger Games, hundar och en potentiell Oscars för Cumberbatch?

Svante Allmungs 08:45 16 Sep 2014
Hunger Games: Mockingjay Part 1

Propagandamaskinen som är Hunger Games fortsätter både i fiktionell form och allmän Jennifer Lawrence-dyrkan när den tredje delen i filmserien går upp på bio denna november. Mockingjay Part 1 kommer logiskt nog hantera första delen av sista boken i denna älskade trilogi för ja varför inte tjäna lite mer pengar på Twilight-generationen? I den nya trailern kan vi se hjälten Katniss stiga in i rollen som rebelledare med målet att befria en tillsynes hjärntvättad Peeta. Det tidigare stundande kriget är i full gång nu när den ungdomliga blodlusten är borta och vi endast kan drömma oss tillbaka till den tid då franschisén var en Battle Royale-kopia på anabola sci-fi-dystopier. Såklart tar det även emot att se älskade Philip Seymour Hoffman i en av sina sista roller.

John Wick

Ah en ny actionfilm med Keanu Reeves! Så inbjudande inte sant? Okej egentligen finns det inget mer avskräckande än att Neo fortsätter vara Neo men trailer till den fd stuntmannen David Leitchs regidebut verkar inte för illa. Det finns några saker som talar för John Wick. Vi har bland annat ett spännande ensemble skådespelare från Michael Nyqvist - vars Hollywood-karriär som rysk maffiaboss tycks gå strålande - till allas våran älskade Theon Greyjoy. Filmen verkar inte heller ta sig själv på för stort allvar och actionscenerna ser lovande ut med - förhoppningsvis - minimal användning av skakiga kameror. Sen kan vi nog alla relatera till protagonistens smärta, den där hunden ser supergullig ut!

The Imitation Game

Historien om Enigma har berättats tidigare och då talar vi inte om musikgruppen. Här ligger fokuset istället på krypteringsmaskinen tyskarna använde under andra världskriget och det är upp till Benedict - alla på tumblr älskar mig - Cumberbatch att finna nyckeln till dess gåta. Bland rollerna kan vi även se Keira Knightley och Game of Thrones egna Charles Dance men Cumerbatch verkar vara det verklighetsbaserade dramats sanna stjärna. Oscarsnominering på gång? En del vågar påstå det, hoppas bara inte han glömmer spriten vid en eventuell vinst.

Läs mer

På trailerfronten: Oscarsracet är officiellt igång!

Svante Allmungs 07:54 1 Sep 2014

Det är första september och sommaren har kanske officiellt nått sin ände? Höstdepressionen börjar sakta men säkert närma sig men tur nog finns det ett sista hopp för filmälskare. Nu när månader av storslagna och påkostad blockbusters är förbi kan vi äntligen se framemot att vägen till Oscarsgalan har tagit sin början. Det betyder att det sakta men säkert kommer börja regna trailers för en rad spännande filmer. och under den gångna veckan landade några av de första.

Foxcatcher

Åh, jisses, ifall Steve Carell inte tar hem en Oscars för sin insats i Foxcatcher så lär i alla fall de bakom hans makeup få höja en gyllene gubbe. Den 40 år gamla oskulden är främst – om inte endast – associerad med hjärtevärmande komedier vilket gör hans roll i detta becksvarta drama hemskt spännande. Här kan vi se honom i rollen som den smått psykiskt instabila miljonären John Eleuthére du Pont – först och sista gången jag skriver ut hela namnet – vars ohälsamma fascination för brottning kommer vända upp och ner på Channing Tatums liv. Capote-regissören Benneth Miller har tagit hem Oscars förr och med ännu ett verklighetsbaserat drama verkar han bli en av favoriterna för nästa års gala.

Rosewater

Ännu ett verklighetsbaserat drama – denna gång i Iran – som akademien säkerligen lär vurma för. Mästersatirikern Jon Stewart tog förra sommaren ledigt från The Daily Show för att spela in sin regidebut Rosewater och ja, slutresultatet verkar lovande. Det finns även en risk att historien om journalisten Maziar Baharis 100 dagar långa tid i isolering endast kommer bli en känslomässig överdos men låt oss hålla tummarna för att Stewart fixar detta.

Whiplash

När Whiplash gick upp i Sundance kallades den för en Full Metal Jacket möter Juilliard och ja, det finns väl mindre smickrande liknelser? Här ser vi den unge uppstickaren Miles Teller i vad som kan bli en karriärdefinierande roll när han stöter ihop med JK Simmons dikatator till jazzlärare. Huruvida Simmons kommer bli en Hartman för 2010-talets musikanter återstår att se men han har ändå en del skrämmande roller i sin portfolio - Spider-Man-filmerna halvt inkluderade. Filmen har överösts med lovord vilket gör detta till en av höstens allra mest spännande premiärer.

Läs mer

På trailerfronten: Scarface i Chinatown från Scorsese och Shia LaBeoufs sista galenskap?

Svante Allmungs 08:00 25 Aug 2014

Trailers, filmvärldens enorma pr-maskin som bland basunerande hornljuder vägrar sluta växa. En del hatar dem, en del älskar dem, men en sak är säker; du kan som filmfan inte leva utan dem. Jag är ju otroligt svag för dessa bärare av spoilers och även väldigt duktig på att skriva om dem ofta. Därför är det på tiden att jag introducerar ett segment som kan ge utrymme för fler trailers då inte alla kan få den tid i rampljuset de förtjänar. Låt oss säga att på trailerfronten, alltid något nytt.

Nu blir det grabbigt värre i första delen av segmentet som är nästan obehagligt mansdominerat, men låt er inte avskräckas. Bland postapokalyps, andra världskriget och gangsters finns det ändå tre väldigt lovande filmer.

Young Ones 

Öknen är postapokalypsens lekplats återigen i filmen Young Ones. I regissören Jake Paltrwos andra långfilm sen debuten The Good Night ser vi den alltid lika fantastiska Michael Shannon i en kamp om det dyrbara vattnet, en kamp där han kommer ställas mot dotterns pojkvän spelad av Nicholas Hoult. Sci-fi-filmer har alltid varit skuggan av vårat samhälles värsta faror; under 50-talet var det atombomben och här ser vi en värld krossad av det ekonomiska förfallet. Men tillskillnad från Mad Maxs råa framtidsskildring är dessa dystopiska landskap tämligen intakta, oväntat vackra och helt enkelt visuellt magnfika. Det lär bli en spännande upplevelse som når amerikanska biografer i oktober, låt oss hoppas att svensk bio håller ögonen öppna.

Fury

Det är dags att bli besviken om du är en av dem som trodde att Shia LaBeoufs löprunda genom filmbranschen till det offentliga sammanbrottet endast var en feberdröm. Skådespelaren med rekordet i flesta sagda "no" i en film är nämligen en av soldaterna i krigsfilmen Fury. Från David Ayer - mannen bakom Training Day och End of Watch - får vi denna skildring av andra världskrigets sista dagar från en pansarvagns perspektiv. I huvudrollen ser vi Brad Pitt, än en gång ute efter lite nazistskalper. Något säger mig att LaBeoufs galenskap kan vara ett riktigt bra trumfkort i denna jakt. Kan detta förresten vara en av skådespelarens sista roller om han tänker fortsätta och "inte vara känd".

Revenge of the Green Dragons

Med Martin Scorsese som producent och regissören bakom The Departed-föregångaren Internal Affairs i registolen så är det svårt att hålla tillbaka på förväntningarna. Den amerikanska drömmen lever än en gång på pengar och våld under kokainets 80-tal med Revenge of the Green Dragons. I denna asiatiska Scarface får vi följa två bröder som kommer till staterna med stora visioner och blir snabbt stora namn inom den kinesiska maffian. Men likt många före dem måste de vakna upp från drömmen förr eller senare vilket tycks resultera i ett äkta blodbad á la Tony Montana.

I övrigt; kommer Ray Liotta någonsin spela något annat än en hårdkokt polis? Verkar som det ingick i kontraktet med satan för huvudrollen i Goodfellas, en evighet av hårdkokta polisroller. Bättre öde än Joe Pesci antar jag ...

Läs mer

Trailers i överflöd: Cannes, rymden och indiekids

Svante Allmungs 14:30 20 May 2014

Sommaren står runt hörnet, filmfestivaler går av stapeln och trailers regnar ifrån skyn. Under gårdagen fick inte bara en utan tre omtalade filmer ett ihopklippt smakprov och jag har samlat dem här för er att bevittna. Förvandlingar är den röda tråden när vi får se en komiker lämna den trygga Apatow-auran, Hollywoods populäraste hunk i formen av ett däggdjur och en misslyckad skådespelares eskapistiska flykt från verkligheten.

Årets upplaga av filmfestivalen i Cannes bär med sig många av de första smakproven från nya filmer och igår debuterade trailern till Foxcatcher. Arbetet bakom denna obehagliga sportfilm av Bennett Miller har pågått länge, hela åtta år, men i november går den äntligen upp på bio. Filmen berättar den verkliga historien om den schizofrena miljonären John Du Pont som sponsrar en träningsanläggning för olympiska brottare. Utan några erfarenheter börjar han träna två wrestlare spelade av Mark Ruffalo och Channing Tatum. Det hela tar sin början likt en framgångssaga men får en tragisk vändning likt trailern insinuerar.  

Detta verkar kunna bli en av årets mer omtalade filmer. Steve Carell är i rollen som Du Pont oigenkännbar, ett (i flera definitioner) dramatiskt steg från hans tidigare roller. Än så länge är recensionerna strålande och det har redan talats om Oscars nästa år. Med andra ord; markera 18 november i eran kalender.

Detta är måhända inget Oscars-material men har någon någonsin klagat över lite hederliga sci-fi-action? Jag talade förra veckan om Interstellar och här har vi ett annat rymdepos i en galax lite mer Star Wars-esque. Guardians of the Galaxy är baserad på serietidningen med samma namn och är ännu en i raden av filmer från Marvels växande cinematiska universum. Chris Pratt spelar här Peter Quill, människan som lämnade jorden och tog Björn Skifs med sig. Av någon anledning ligger 12 miljarder människors öden i hans händer och jag hoppas för deras skull att musiksmaken inte speglar hans talang för hjältedåd. Tur nog medverkar även Bradley Cooper i CGI-form som en tvättbjörn med fäbless för explosioner och därmed är jag såld.

Säg vad du vill men den här filmen kommer äta biljetter i sommar. Vi får se om det var en bra idé att lägga galaxens öde på dessa losers axlar när den får världspremiär den 1 augusti.

Wish I Was Here är den spirituella och kickstartade uppföljaren till Garden State som 2000-talets indiekids har suktat efter. Var handlingen exakt leder i Zach Braffs nya film är vi inte helt på det klara med men vi vet säkert att den handlar om en misslyckad skådespelare, för det är ändå en film signerade Braff. Denne skådespelares drömmar och förhoppningar tar honom på en odyssé tillsammans med sina barn bland fantasins värld.

Hurvida donationerna var värda sitt pris får vi reda på i juli, det vill säga om SF har plockat upp filmen tills dess (ha inte för stora förhoppningar).

Ingen har väl heller glömt hur Natalie Portman introducerade bandet The Shins i Garden State. En ny låt av dem kan höras i trailern och flera indiegudar likt Bon Iver kommer medverka på soundtracket.                          

Läs mer

ETT MÅSTE: McConaughey siktar mot stjärnorna i Interstellar!

Svante Allmungs 07:00 17 May 2014

Murphy's law doesn't mean that something bad will happen. It means that whatever can happen will happen.

Christopher Nolan är en unik individ bland vår tids filmmakare. Få regissörer kan göra storslagna filmer och hålla dem så pass hemliga som denna man. Visst, när det kom till hans The Dark Knight-trilogi fanns det vissa restriktioner då hemligheter likt utformingen av Batmans dräkt skulle kunna starta upplopp. Men nu talar vi om nya projektet Interstellar och här håller han inte tillbaka, eller rättare sagt: han håller allt tillbaka.

I slutet av förra året fick vi vår första skymt av filmen i form av en teaser trailer så finstämd att det var utom denna värld. Tillsammans med en monolog av huvudrollsinnehavaren Matthew McConaughey följde en rad klipp skildrandes några av mänsklighetens största framgångar, med en hint om att vi inte hade sett den största än. Igår släpptes första fullängdstrailern och med den blev det en smula klarare vilken vår nästa triumf kan komma att bli. Planeten Jorden börjar nämligen få slut på resurser, den är i upprorstillstånd. Sandstormar, brinnande majsfält; vår räddning gömmer sig bland stjärnorna och det är upp till självaste Rust Cohle att finna den.

Missta inte detta för en remake av Billy Bob Thorntons rymdopera Astronaut Farmer, här jagar vi svarta hål för om det är något McConaughey kan vid det här laget så är det kosmos och dess bestämmelser. Huruvida han finner Carcosa och The Yellow King på andra sidan återstår att se. Nolan är som sagt en av få i det moderna Hollywood med makten att hålla tillbaka på konfekten innan biosalongen släcks ner. I denna trailer ges vi en bra inblick i filmens första akt, glimtar av den andra för att sedan färdas mot det okända. Vad just detta innebär hålls förhoppningsvis i det dunkla tills filmen går upp på bio den 7 november. Den iver jag känner inför det datumet har få filmer uppnått, vilket är ännu en av Nolans sällsynta talanger.

Alright, alright, alright. Förutom att filmen sätter punkt för detta års upplaga av McConaissance ser vi även här John Lithgow; en man van vid rymdfärder sen tidigare, Anne Hathaway, Casey Affleck och Christopher Nolans andra fader Michael Caine.

Med allt hemlighetsmakeri är endast en sak säker, återvänder inte Coop hem kommer jag gråta likt aldrig förr i biomörkret. Var nu så goda och lämna era bästa Interstellar/True Detective-vitsar i kommentarsfältet. Utöver det, vad tror ni? Är detta nästa steg i sci-fi-eposens återkomst? En rymdodyssé för 2010-talet? Det är drömmen och jag hoppas att den inte sluter upp i sin kontrast, för där vet vi sen tidigare att ett monster alltid väntar.

Tål inte hur gråtfärdig jag blir av detta klipp!?

Läs mer

Seinfeld och Twin Peaks återvänder till Fox!?

Svante Allmungs 08:15 13 May 2014

Okej den rubriken är kanske lite felaktig men häng med här. Det verkar nämligen ha uppstått en bizarrovariant av 90-talet, likt den i Seinfeld, bland höstens tv-tablåer. Som ni kanske har märkt regnar det trailers från olika tv-bolag just nu inför hösten. Många nya program ska avslöjas och igår la Fox ut hela listan med ett dussin trailers. Några av dessa råkar innehålla ett underligt eko från den tid Jerry Seinfeld bar sneakers likt ingen annan. Så dra på er ett par vita Nike Air och vandra nerför denna bisarra memory lane, där väntar en förklarning på vad jag menar.

Okej det är uppenbart att de försöker göra en Seinfeld för 2010-talet men är det verkligen ett smart drag? Är det inte lite att måla in sig i ett hörn när man försöker ta efter gudfadern inom sitcoms? Liknelserna lär hagla och kommer knappast vara till någon fördel, enda jag kan tänka mig är att John Mulaney kanske kan skådespela bättre än Jerry? För er som inte känner inget namnet Mulaney så kör han stand-up i verkliga livet och var även en prominent Saturday Night Live-författare under slutet av förra årtiondet (han skapade bla den omåttligt populära karaktären Stefon).

Rollistan må se lovande ut men inte ens ett plagiat av hela Seinfeld2000s Twitterfeed lär kunna rädda dem. Mer än en säsong och jag blir förvånad. Skulle de nå nio kan ni höra av er så skriver jag ut detta inlägg och äter upp det, lovar.

Du behöver endast ha sett den klassiska välkomstskylten för att förstå var denna series inspiration härstammar. Från regissören bakom Sixth Sense, hans hyllade genombrott; Unbreakable, den brottsligt underskattade superhjältetolkningen; och en rad genomsågad floppar, nu är M Night Shyamalan tillbaka med tv-serien Wayward Pines. Filmmakaren har anklagats för att stjäla idéer förr och gör det inte enkelt för sig när han filmatiserar en bok som tycks låna från Twin Peaks samt The Prisoner

Hur sågad den en kan tänkas bli så är serien en begränsad historia på tio avsnitt. Med namn likt Matt DillonJuliette Lewis och Terrance Howard (har även huvudrollen i nya Fox-dramat Empire) kan serien bli tämligen lyckad hursom. För jag ska inte heller ljuga, det vore fint att återse den magi Twin Peaks erbjöd. Men att döma från trailern liknar det hela mer en klaustrofobisk motpart. I slutändan är inte Shyamalan någon David Lynch och lär aldrig bli heller.

Det tycks det helt klart finnas ett begär, även under tv-historiens "guldålder", att blicka tillbaka. För hur originell True Detective än var så älskade många att jämföra den med Twin Peaks. Samtidigt sjunker amerikanska sitcoms i sin popularitet och har inte alls samma slagkraft som under 90-talet. Skulle en modern doppelgänger av serien som startade allt kunna ändra trenden? Jag tvivlar. För hur mycket vi än vill tala om en guldålder står en sak klar: tv-industrin likt Hollywood saknar en viss kreativ gnista. Ytterligare exempel på detta är ännu en amerikansk remake av ett europeiskt kriminaldrama, denna gång signerat Fox med serien Gracepoint.

Jag avskyr dock inte allt som den konservativa tv-kanalen har att erbjuda inför hösten och vintern. Rainn Wilson har nämligen fått huvudrollen i kriminalserien Bergstrom där han spelar en detektiv, med tendenser till Asperger, i den amerikanska hipsterdrömmen Portland. Bara den sammanfattningen lär få er att trycka play nedan eller hur? Att den även är baserad på GW Perssons böcker gör den mer spännande än alla filmatiseringar, remakes och plagiat.

                               

Läs mer

Postapokalyptisk galore i trailern för Dawn of the Planet of the Apes

Svante Allmungs 15:53 8 May 2014

Äntligen! Jag har sakta men säkert räknat ner till att första fullängdstrailern för Dawn of the Planet of the Apes (fortfarande dessa långa namn dock?) skulle debutera. Nu är den här och jag är långt ifrån besviken, tillsammans med Godzilla ser detta ut att bli årets mest spännande blockbuster.

I denna uppföljare till Rise of the Planet of the Apes (snälla ge tredje filmen ett kortare namn) plockar vi upp bitarna efter ett uppror lett av den superintelligenta apan Ceasar. Samtidigt försöker mänskligheten finna nytt hopp efter en dödlig epidemi. I trailern introduceras vi till en rad spännande karaktärer, jag ser framförallt fram emot lite fantastiskt överspel från Gary Oldman. Mest imponerande är dock effekterna, de cementerar min åsikt; detta kommer bli en av sommarens bästa postapokalyptiska bioupplevelser. 

Kriget har redan börjat och hurvida det blir någon fred med aporna får vi se 18 juli. Jag vet inte varför men tvivlar ändå lite på att det kommer sluta bra för oss människor? Förbered er i alla fall med popcorn, krigsföring, näsdukar och trailern här nedan.

   

Min reaktion sammanfattas ändå bäst med denna gif:

                                              

Läs mer

Mads Mikkelsen i årets sämsta trailer

Svante Allmungs 14:04 7 May 2014

"In the time of kings, Michael Kohlhaas was a simple merchant and loving family man"

Kvalitén på trailers diskuteras ofta nuförtiden, även på denna blogg. Exemplet nedan är en av de mer fascinerande bland dåliga trailers. Filmen heter Age of Uprising: The Legend of Michael Kohlhaas (okej inte helt lovande amerikansk titel), har Mads Mikkelsen i huvudrollen och var nominerad till en Palme d'Or under förra årets filmfestival i Cannes. Tyvärr är denna förhandstitt på två minuter beundransvärda av helt fel aneldningar, bland annat har vi en överanvänd berättarröst som blir nästintill parodi. För att inte tala om den hemska klippningen, exempel: Berättarrösten säger "his wife is brutally murdered" sedan klipp till Mads som svär åt himlen "who did this?". Oj spoiler? Kanske ska jag bara sluta spoila denna bisarra trailer och låta er se den med egna ögon.

Även fast trailern är värdelös så verkar filmen rätt hyfsad. Antar att man inte ska kritisera filmbolaget för deras försök att tilltala en amerikansk publik som vanligtvis dras till en orgie av robotvåld osv. Michael Kohlhaas är i alla fall baserad på en tysk novell från 1600-talet och finns redan att hyra här i Sverige (under namnet Laglös) på nätet eller din lokala videobutik (ifall den finns kvar).

Läs mer

Är The Leftovers ett Lost för 2014?

Svante Allmungs 10:00 29 Apr 2014

Ni minns väl kanske Lost? En ikonisk serie dränkt i ett mystiskt skimmer, med en rik mytologi och ett andligt fiasko till slut. Kan seriens showrunner Damon Lindelof återskapa de två första punkterna (och kanske lyckas lite bättre på den sista) med en ny serie hos HBO? Skulle inte säga nej till den idén. Ett tillfälle att sluta leva i det förflutna, eller rättare sagt på Youtube med Locke.

The Leftovers berättar vad som händer med världen efter att 2% av jordens befolkning försvinner spårlöst. Är det Arkiv X eller en domedagsprofetia av bibliska proportioner? Trailern som hade premiär innan senaste Game of Thrones i USA ger oss inga direkta svar. Istället får vi sakta men säkert se hur de andra 98% av jordens befolkning hanterar denna förlust. Jag vet inte om det är att James Blake står för den melankoliska bakgrundsmusiken men saker och ting verkar gå åt helvete.

Se vad jag talar om nedan och låt oss hoppas att Damon sitter på ett vettigt slut när serien har premiär 29 juni. Den är trots allt baserad på en bok med samma namn, vilket borde vara en fördel så länge författaren inte tänker skriva några uppföljare. Endast George RR Martin besitter ett sånt kasst omdöme.

Läs mer

Förlorad i populärkulturen

Svante Allmungs är 90-talist med en bakgrund som eskapist och orienterare.

På den här bloggen kommer han få utlopp för sin fanatiska konsumtion av populärkultur. Från rap till 80-talsdoftande synthpop. Från amerikansk prat-tv till Reddits mest bisarraste fanteorier.

Ingen kultur är för ful, på jakten efter dess hjärta. En resa med passion, avsky och humor.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla