Valet

Världens bästa hemmasnickrade valkompass för de osäkra!

Supervalbloggen 22:56 13 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Nu är det snart valdags! Imorgon GÄLLER det. Men många kanske fortfarande är osäkra på vad de ska rösta på! Ni har sneglat på valreklamen, nynnat på vallåtarna (särskilt Gävle-Moderaternas, ofc), kanske klickat er fram genom olika valkompasser - men inget känns 100% true 2 u. Till er har jag en särskild liten treat eller lifehack - min egen lilla valkompass!!

Som ni kanske har listat ut älskar jag online quizzes. Kan ej sluta ta dem! Jag vet vilket Harry Potter-hus jag hamnar i, vilken Disneyfigur jag är, vilken 90s Rap Icon jag skulle ha varit i ett annat liv. LOVE it. Och nu har jag insett att man kan utnyttja denna intensiva/ohälsosamma kärlek för att skapa en VALKOMPASS.

Låt mig demonstrera. Vi säger att du undrar om du vill rösta på moderaterna - du tänker kanske, "Mjaa, moderaterna KANSKE ska få min röst, men jag behöver en sista liten... push..." Öppna testet Which Hogwarts House Do You Belong In. Och börja sedan fylla in det UTIFRÅN Moderaternas politik/ideologi/attityd!! Efteråt tar du själv testet. Om ni hamnar i samma Hogwarts House - voilaaa! Ni belong together på valdagen! Följd med då jag walk you through it....

 

hp1_0.jpg

En moderat värderar valfrihet högt (obs att jag fyller i testet ej baserat på stereotyper, utan med hjälp av min kusin, som under en lång period var moderat, samt moderaternas egna hemsida). Bertie Bott's Every Flavour Beans är ett godis i vilket varje böna har en ny smak, vilket känns sådär härligt fritt! Man kan välja mellan sockersmak, snorsmak, kolasmak, kräksmak, och så vidare! Definitivt moderat-godis, till skillnad från konservativa Honeydukes Sherbet Lemons eller explosiva Fizzy Wizzys (våldsvänsterns favoritgodis, månntro???).

hp2_0.jpg

Välj ett husdjur, står det! Detta kanske var ett lite weird choice från min sida, då de flesta moderater förmodligen har hundar eller katter - men nu utgår vi faktiskt från ideologi, inte personlig smak. Ödlan är en sk vinnare i det evolutionära racet. Den har funnits i miljontals år! Och inte nog med det, den är dessutom självständig, till skillnad från klängiga/mer beroende djur som exempelvis hundar. Ödlor kan förmodligen skala av sig sin egen hud o käka upp den om det skulle krisa. Arbetslinjen!

hp3_0.jpg

Moderater är utåt sett väldigt flexibla - de kan gå från att "bara" vara moderaterna till att (tadaa!) bli "det nya arbetarpartiet" (och då inte partiet för arbetarrörelsen, utan partiet som ser till att folk arbetar jättehårt). Därför valde jag "Transfiguration" (omvandling) som en lektion moderater skulle föredra i Hogwarts. Jag är trygg med det valet.

hp4_0.jpg

Hur skulle man, som moderat, reagera ifall en kompis/bekant försökte fuska på provet genom att snylta av ens egna hårda arbete?! Säga till läraren, såklart! Om du inte har pluggat får du faktiskt ta ansvar för det. Eller fuska smartare nästa gång. (Min f d moderat-kusin nickar instämmande.)

hp5_0.jpg

Jag säger som moderaterna i Gävle: "Alliansen, alliansen, alliansen! Alli-alli-ansen!"

hp6_0.jpg

Om man fick göra en sak i resten av sitt liv, vad skulle det vara -- JA MEN starta företag, såklart!!? Frågor på det? Knappast.

hp7_0.jpg

Välj en av dessa rödhåriga Weasleys! Visst var Fred den som startade ett företag och därigenom höjde sin familjs status samt gjorde en inspirerande klassresa?? I sådana fall blir det Fred. Frågor på det? Nope.

hp8_0.jpg

Utifrån det vi kan läsa oss till om moderaterna - var skulle de åka på semester? Lyckligtvis har jag koll på Moderaterna Stockholms twitterkonto och kan informera er om det genast - svaret är stranden, mer specifikt: den thailändska beachen. Eller varför skulle de annars oroa sig över eventuell prisökning under rödgrönt styre?

thailand_0.jpg

Via @ModeratSthlm, som har koll på de universella, riktigt brännande valfrågorna.

Nu skippar jag några frågor och går direkt till resultatet. Utifrån detta placerades moderaterna i....

hp10_2.jpg

SLYTHERIN!!! "Du är smart och ambitiös och inte rädd för att lägga manken till" - ok! Det enda du som väljare behöver göra efter detta är att ta testet själv. Blev du också Slytherin?? Ja, men då kanske du ska rösta blått imorgon! Blev du Gryffindor? Mjaa, då kanske det är dags att snegla åt vänster.

Du behöver inte nödvändigtvis utgå ifrån Hogwarts-testet. Jag använde mig av ex-moderat-nu-MP-kusinen, miljöpartiets hemsida och testet What Color Is Your Aura för att se om det gick lika bra. It did!!

hp12_0.jpg

Miljöpartiets aura-färg är LILA. "Du föredrar ofta djur och natur framför din medmänniskor" - plus är mycket intuitiv (har ni hört Fridolins oneliners, eller?). Är din aura också lila enligt testet? Ja, men då så!

Lycka till imorgon! Så hoppas jag att ni kikar in på Nöjesguidens egen valvaka, som kommer att sändas live på TV4:s webb-tv. 

 

Läs mer

Supervalbloggen 2014Till din hjälp under Supervalåret 2014 finns Judith Kiros, redaktör för Supervalbloggen, här för att bläddra i tidningarna, livetwittra panelsamtalen, skeptiskt syna vallöftena och bara umgås.

Supervalbloggen presenteras i samarbete med flerhem.nu.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla