mi märak

Casa Cava: Mi Märak

Amanda Mann 14:14 10 Mar 2014

Casa Cava- Mode, identitet och bubbel

Varje fredag (från och med i fredags) kommer jag att bjuda över intressant folk som inspirerar mig stilmässigt för att dricka en massa bubbel och diskutera deras relation till mode, smink, stil, identitet och allt därtill. Jag tänker mig lite Pluras kök, minus en kåt gubbe med ölkagge och gitarr. I fredags fick jag besök av min vän Mi Märak. Besöket inleddes med att hon exalterat klampade in i lägenheten med meningen: ”Förlåt att jag är sen, men vet du att snubben i kiosken tar hål i öronen för 45 spänn?”

Välkomna till Casa Cava.


Mi Märak

Hur ser du på mode, vad är mode för dig?

– Mode är en viktig byggsten i mitt liv. Utan att låta banal, alla känslor som man någonsin har haft och vill uttrycka går att uttrycka med mode. Många saker som jag vill uttrycka i mitt liv, kan jag uttrycka med mode. Mode har blivit ett slags forum där jag kan uttrycka allt jag känner, tycker, tänker och står för. Mode behöver inte spela så stor roll, men det har blivit så för mig.

Hur använder du dig av mode för att skapa din personliga stil?

– Min stil är min identitet, exakt så som jag känner mig – så ser jag ut. Min stil är mitt utlopp för mina känslor. Känner du mig och är smart kan du antagligen läsa av hur jag mår – det vet väl du. Sätter jag på mig en Tacchini-track suit och ett par Louis Vuitton-klackar säger väl det ganska mycket om att jag mår jävligt bra just nu? Jag tänker nästan alltid praktiskt också. Jag gjorde aldrig det förut men nu gör jag det. Jag vet inte varför jag låter det ta plats nu, jag har kanske inte lika stort behov av att hävda mig längre.

Hur speglar mode din sinnesstämning?

– Det intressanta med mode är att man med hjälp av det kan välja vilken roll man vill spela. Det fascinerar mig att man kan lura folk. Hur jag kan byta roll om jag har en Max Mara-kappa eller en Fila-tröja på mig. Om jag mår dåligt kan jag sätta mig på Gondolen i en svindyr hatt och dricka en asdyr champagne, och ha en uppstyrd sminkning. Det är en dramatisk och teatralisk ådra jag har, som drar mig till mode. När man mår allra sämst och är modeintresserad så klär man sig som allra bäst.

Hur ser du på att mode ses som en ytlig bransch?

– Det är en ytlig bransch för att det är mycket ytligt folk som rör sig i den, men det är upp till var och en att tolka det som vad fan de vill. Jag kan inte säga så mycket mer. Att det för mig är självklart att uttrycka mig genom min stil och har mode i ryggen gör inte att alla andra måste se det så. Jag känner inte att jag måste försvara mitt intresse, för mig är det viktigt, det har bara blivit så – sen får andra tycka vad fan dom vill.

Hur ser din relation till smink ut?

– Min relation till smink är mer avslappnad nu än vad den var förut. Förut tyckte jag att det var roligare att göra en massa olika sminkningar och göra om mitt utseende, men jag är ganska färdig med det. Jag har försonats mycket mer med mitt utseende med åren. Det låter asklyschigt men jag har försonats med mitt utseende på ett helt annat sätt. Förut tyckte jag att det var roligare att spela andra personer. Jag är dock fortfarande väldigt mån om att använda rätt produkter.

Hur ser din relation till tatueringar ut?

– Jag har ingen relation till tatueringar.

Men du har ju tatueringar?

– Men jag har ingen relation till dem. De sitter där de sitter. Tatueringarna har ingenting med mitt intresse för mode att göra. 

Vem är din favoritmodeskapare?

– Genom tiderna? Ann-Sofie Back och Miuccia Prada, alltid.

Vem är din största modeinspiration?

– Alla som jag någonsin omgett mig med.

Vilket är det bästa plagg du äger?

– Ett par tangatrosor i gråmelerat och vitt.

Vilket är det fulaste plagget du äger?

– Jag har inga fula plagg.

Vilket är ditt bästa sminkköp?

– Min liptint från MaxFactor, först fick jag det gratis på en visning och använde den motvilligt i början för att jag är en stropp. Nu klarar jag mig inte utan den, den är bra när man är uppstyrd, när man är bakfull, när man är solbränd, när som – den är alltid bra.

Hur ser du på trender?

– Oväsentliga.

Vilket är ditt sämsta trend-modeköp?

– Neonfärgade plastarmband från H&M. Men nu kommer jag att börja använda dem jättemycket bara för att du tar upp det.

Vilken är den fulaste trenden ever?

– Allt som kan relateras till Metro Mode.

Läs mer

ModebevakningenAmanda Mann skriver om mode.

Hon är obotligt förtjust i obekväma skor och gamla italienska märkesplagg. Hon är mindre förtjust i models.com och avskyr Terry Richardson. Den här bloggen kommer att uppdatera om moderelaterade nyheter och – ur ett genusperspektiv – diskutera dem. Det här är Nöjesguidens modebevakning.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla