I den konservativa världen av serietidningar är förändring sällan välkommet, något Marvel Comics med Brian Michael Bendis i spetsen försöker ändra på. Sedan ett tag har förändring nämligen varit minst sagt påtagligt hos det legendariska serieförlaget som har tagit ett aktivt steg emot den bristande mångfalden inom serievärlden. Sedan förra året har man introducerat en kvinnlig Thor, en afroamerikansk Captain America och en homosexuell X-Man — i ett försök att kanske göra läsning som inte bara vita smågrabbar kan relatera till — men nu kommer nästa steg som säkerligen är det största.
En av världens mest älskade superhjältar är Spider-Man, vilket bland annat uppenbarade sig förra veckan i form av läckta mail från Sony Pictures — som äger karaktärens filmrättigheter — där en representant la fram några obligatoriska karaktärsdrag. Bland annat måste den kända väggklättraren alltid vara vit och heterosexuell, och får aldrig knarka — vilket dödar alla möjligheter för spännande karaktärsutveckling eller svindlande drogtrippar bland New Yorks skyskrapor på den stora vita duken.
Kanske som ett svar på detta gör nu Bendis sin nästa avancering för progressiv serieläsning. Sen ett tag tillbaka har Miles Morales — en tonåring med både afroamerikanskt och puertoricanskt ursprung — patrullerat gatorna som Spider-Man i det mer samtida spinoff-universumet Ultimate. Men efter sommarföljetongen Secret Wars kommer Miles bli en karaktär i Marvels "riktiga" universum, då med Peter Parker som hans mentor.
Det är inte första gången Parker har räckt över masken till en annan, han gjorde det sporadiskt under 90-talet när serier överhuvudtaget led av en identitetskris, som i Spider-Mans fall manifesterade sig genom den ökända klonsagan. Men faktumet att en rasifierad karaktär gömmer sig bakom masken lär förmodligen uppröra bland de konservativa led som darrade inför chansen att en afroamerikansk skådespelare skulle ta över rollen i Marvel Studios kommande film. Dock verkar producenter vara lika rädda som läsarna för att överge den klassiska framgångshistorien om en ung nörd som fann kärlek och popularitet med en superhjälteidentitet.
I slutändan är det precis lika dumt att tro att Peter Parker aldrig snuddade vid vardagseskapism i form av något liknande en joint — när brottsbekämpande var hektiskt eller att Rob Liefeld bara tecknade det hela — som att Spider-Man inte kan vara något annat än vit. Vi har hört samma historia i över 50 år nu, det är på tiden att en ny skildring presenteras. Bendis har förstått detta och inom sinom tid är kanske alla ombord för denna spännande serierenässans.