Sorayas julkalender 2013

Lucköppning: 24 dec

Soraya Hashim 08:30 24 Dec 2013

Det är dags för den stora finalen. WAWAWAAAA!!!!!!

Den här videon är som en sammanfattning av allt det jag har gått igenom de senaste 23 dagarna. Den innehåller så många lökiga element att jag nog aldrig kan räkna upp dem, men här är ett försök:

Till att börja med är låten gigantisk, den är så dramatisk hela tiden och på så många olika sätt. Dessutom är både låten och videon så orimligt långa, det tar aldrig slut och det händer mer och mer hela tiden (och då är låten dessutom fem minuter kortare i videon än på skivan). Sen naturligtvis innehåller den en story om omöjlig kärlek mellan två skönheten och odjuret-figurer, en motorcykel, polisjakt, blixtar och dunder, ett slott, gotisk känsla, kyrkogård, lurkande i buskar, en sångare i monstersminkning och långa lösnaglar, död, regn, springa i skogen i cape, tillbakablickar, glömda medaljonger som betyder nåt, kandelabrar, vin ur bägare, insikter genom speglar, möbler som mystiskt flyttar på sig och/eller svävar, bada badkar med kläderna på, en misstänksam kommissarie, en gigantisk säng med mycket tyg runt, tjejer som ligger med varandra, en spåkula, en utseendeförvandling pga den stora kärleken och en åka på hojen in i soluppgången. Herregud det tar aldrig slut, den här videon är perfekt.

Det enda lilla jag saknar är en redig explosion som sätter eld på slottet i slutet, eventuellt en barnakör. Men egentligen finns inget att klaga på. Speciellt inte när texten innehåller raden: Will you hold me down with holy water if I get too hot? Per-fek-tion!!!!

God jul mina vänner, här är Meat Loafs I'd do anything for love:

Läs mer

Lucköppning: 23 dec

Soraya Hashim 08:42 23 Dec 2013

Jag har alltid varit "emot" Backstreet Boys, för någon gång på 90-talet fanns det en period när både BSB och Take That var aktuella och då var man som äkta fan girl tvungen att göra att val. Ni vet redan vems sida jag stod på. Men en sak måste jag ge BSB: inget annat pojkband NÅGONSIN har lyckats använda, utveckla och fullända pojkbandsgesterna med samma glänsande perfektion. Jag tror tricket ligger i att alla är med hela tiden. Även om Brian eller A.J. har ett solo så står Kevin, Howie och Nick och gestikulerar som om deras liv hängde på det. De är så inne i det de körar att jag blir helt hypnotiserad. Och även här är det näst intill omöjligt att välja lökig video, de är prinsar av lökighet de här killarna (kungen kommer naturligtvis imorgon) - och på alla himla fronter!

De har liksom gjort allt!

De har varit robotar i framtiden i Larger than life:

De har dansat stoldans i As long as you love me:

De har varit varulvar och mumier och dansat i världens härligaste 90-tals goth-miljö i min favoritvideo Everybody:

De har haft de vedervärdigaste frisyrerna i boybandhistoria, ja till och med värre än Justin Timberlake, i I'll never break your heart (asså A.J.s "skäggkonst" genom åren...!):

Och egentligen borde jag kanske välja Anywhere for you för att just visa på deras mästerlighet i att gestikulera i grupp:

Men nej. Valet landade på den EPISKA Quit playing games (with my heart). Ni som vet, ni vet. För er andra, spola fram till 2.15 för det som förändrade spelreglerna för pojkbandvideos for-freaking-ever:

(Och för er hardcore fans, jag vet att Back for Good kom ut sju månader före den här med en liknande scen som dessutom är megamycket bättre, för att inte tala om Jason i Pray-videon två hela år tidigare. Men BSB tog hela grejen femtioelva steg längre. Tyvärr. TT 4-ever bitchezzzz!!!!!!!!!)

Läs mer

Lucköppning: 22 dec

Soraya Hashim 09:28 22 Dec 2013

Att Ace of Base skulle vara med i den här julkalendern stod klart från första början. Jag liksom ca alla andra var ett enormt fan och en av mina största höjdpunkter i karriären var när jag fick intervjua Jenny Berggren i en hel timme (insert eeeextremt skrytsam min). Men när man har ett band som köpte upp hela Indiskas lager av spirituella symboler och medföljande handgester på 90-talet blir det svårt att välja lökigaste video. Jag hade egentligen kunnat ta precis vilken som helst av deras fantastiska prestationer. Men till slut landade mitt val på The Sign. Varför undrar ni så klart. Jo. Det. Ska. Jag. Säga. Er.

1. För att detta är låten jag mimat till flest gånger i mitt liv. Ninni var Malin och jag var Jenny och vi hade till och med en koreografi. Och jag ägde låten på cd-singel och det var fett.

2. För jag fortfarande tycker det är kul att så många felhörde texten och sjöng I saw the sun, vilket fortfarande verkar vara fallet om man skriver in "Ace of Base I saw the" i rutan på youtube.

3. Och detta är huvudanledningen: för att Ulf Ekberg är så himla dansig genom hela videon.

Vi är ju vana vid att tänka på honom lite mer så här om en formulerar-det-lite-vagt-och-intetsägande-men-ni-fattar-vad-en-menar-hum-hum:

Men i The Sign-videon är han som förbytt. Han tar i så de blonda slingorna viner åt alla håll. Han dansar och dansar och dansar. Även om han står i bakgrunden nästan hela tiden så kan jag inte sluta fnissa åt hur mycket han också såg The Sign:

Jag känner att han såg The Sign så mycket att jag föreställer mig att det nog är han som voltar runt genom videon i de här sekvenserna:

Även Jonas såg The Sign, men inte riktigt lika många gånger som Ulf:

 

Läs mer

Lucköppning: 21 dec

Soraya Hashim 09:54 21 Dec 2013

Det har varit mycket snack om Bonnie Tylers Total Eclipse of the Heart med den där spexiga literal-versionen som delades till leda på internettet. Men glöm då inte den ljuvliga I Need a Hero. Och helvete var Bonnie behöver en hero här, hon är i trubbel.

Tre galna cowboys har satt eld på hennes hus:

Galna cowboys i UV-belysning:

Galna cowboys med lasson som omringar Bonnie och är på väg att äta upp henne:

Och den dramatiska kvinnokören oooar som ugglor genom hela låten:

Och precis när vi tror att Bonnie är rökt (vsg 031!) så dyker han upp! I vita kläder, på en vit häst med en pickadoll i högsta hugg:

Hur ska det gåååååå:

 

Läs mer

Lucköppning: 20 dec

Soraya Hashim 08:26 20 Dec 2013

Den här låten är så vansinnigt ägig så att den har en så här härlig video med några av mina bästa ingredienser är ren och skär videolycka för denna 83:a.

Vi snackar blixtar, ett slott (vad räknas som ett slott?), en motorcykelolycka, inzoomningar på brinnande stearinljus, Céline i vit spetsklänning som ligger i sängen och saaaaaknar.

OCH EN SÅN HÄR SÄNG!!!!

Och egentligen händer inte så mycket mer än att Céline springer och stänger igen fönster som slås upp av vinden och får alla miljarder vita tyger att fladdra dramatiskt. Hon släpar sig runt i rummet och tar på föremål som påminner henne om honom och medan hon borstar håret får vi dessutom se hans skugga:

Känsligt värre.

Aaa just det, hon ser honom i spegeln också..

Det här får henne så klart att börja springa runt i slottet och leta efter honom. Detta leder oss in på mina tre favoritgrejer i videon.

1. När Céline springer i korridoren - det har kommit upp förr här i kalendern - men asså KORRIDORDRAMATIK ÄR DEN BÄSTA FORMEN AV DRAMATIK!!!

2. Célines acting skills. Genom hela videon jobbar hon mycket med sin brynföring, men det bästa är när hon kysser honom medan kameran åker runt dem och han plötsligt försvinner och hon liksom får stå och kyssa luften:

3. Spökkillen åker motorcykel inne i slottet. Så rebelliskt och spännande på samma gång även om han tar ansvar nog att ha hjälmen på sig. Man kan ju inte ta vilka risker som helst.

 

Läs mer

Lucköppning: 19 dec

Soraya Hashim 08:55 19 Dec 2013

Det är ju aldrig lätt att göra en bra video på en filmlåt. På sin höjd står LeAnn Rimes och dansar på en bardisk tillsammans med tjejerna från Coyote Ugly och så massa klipp från filmen. Den här klassiska Cooliolåten är inget undantag. Men det den har är Michelle Pfeiffer som kommer in i det mörka rummet, sätter sig åt fel håll på stolen, lutar sig fram till Coolio med armarna i kors på ryggstödet och säger "You wanna tell me what this is all about?"

Och medan Coolio rappar en livshistoria sitter Michelle och blänger som bläng aldrig har blängts förr eller senare.

BLÄÄÄÄNG!!!!

Jag förstår inte riktigt vad hennes roll gentemot Coolio är i videon? Syokonsulent? Det är så man längtar tills hon ska börja kasta ut chokladkakor till honom som i filmen så att något händer. Men nej. Det är detta:

Men plötsligt reser hon sig från stolen och kommer tillbaka med ett barn som är misstänkt lik Coolio:

Är det hans barn? Är det hans inre barn? Ingen aning. Coolio tar av barnet solglasögonen och är lite berörd och videon slutar med att superläraren Michelle ser sitt extremt ospecifika uppdrag som utfört. Hon drar och där tar videon slut.

Starkt.

Läs mer

Lucköppning: 18 dec

Soraya Hashim 08:44 18 Dec 2013

Den här videon behöver exakt noll presentation:

Åh lelle Axl....

Läs mer

Lucköppning: 17 dec

Soraya Hashim 08:59 17 Dec 2013

Chad är tillbaka i kalendern, jag sa ju det!

Tidigare i år gifte sig Avril och Chad (eller var det ens i år, jag bryr mig så vansinnigt lite) och nu är de i mina ögon som någonslags musikens Heidi och Spencer. Eller så är det jättelyckliga och jag är bara en missunnsam bitter människa. Oavsett. Gemensamma videos är inte riktigt deras tesil så att säga..

Här jobbas det mycket med stora hus + solljus som faller in genom de enorma fönstrena på möbler täckta med lakan + stora klänningar + smeka gammal soffa + klänga längs med väggarna i korridoren och vrida sig i sitt längt efter Chaaaaaad.

Kan man ju förstå..

I mixen har man även slängt in farbrorn som (SPOILERVARNING: är Chad i framtiden/nutiden) som drar på sig gamla kostymen och lirar lägereldsgitarr i spegeln i sitt längt efter Avriiiiiiiil.

(ja Avril, det var du som sa det)

Han ser henne genom Skönheten och Odjuret-spegeln och hon ser honom genom den minst smidiga produktplacerade prylen sedan Sony Ericsson-telefonen i Black Eyed Peas Let's Get It Started-video.

Och just det, för att visa exakt hur omöjlig kärleken är så får vi medan raderna I'm sorry it's too late även se ett riktigt snajdigt timglas:

Rrrraaawwr, Chad!

Tiden rinner ut, det åmas och vrängs ut och in på alla möjliga don't let me go-gester och det hela är en enda lång känslosoppa. Och jag älskar det:

Läs mer

Lucköppning: 16 dec

Soraya Hashim 08:46 16 Dec 2013

Det som är bra med att viss musik i USA aldrig riktigt når oss här, att vissa band och artister inte blir självklara populärkulturella referenser är att vi slipper höra skiten. Så känner jag för Dave Matthews Band. Så när jag hittade den här videon blev jag rätt:

1. Anledningen till att Julia Roberts är med är för att hon är ett fan?

2. Videon handlar om att hon hela sitt liv känt sig stalkad av en ansiktslös lurkare - I HATT!!

3. Och med "hela sitt liv" menar jag att även när hon var liten och lekte på lekplatsen med exakt samma frisyr så var det en vuxen man som jagade henne.

4. Sen blir hon typ kär i sin stalker?

5. Som visar sig vara Dave Matthews.

Mitt huvud:

 

Läs mer

Lucköppning: 15 dec

Soraya Hashim 09:53 15 Dec 2013

Och ni klagade på bakgrundsbilderna i Bound 2 (som någonstans är inspirationen till hela den här julkalendern). HAHAHA!

Den här är den mest juckande, gnidiga sextexten en smörig melodi någonsin haft nöjet att ta del av. Och texten liksom förgyller alla dessa solupp- och nedgångar, rosor som slår ut när de sjunger om hur Az Yet var "inside of you". Det är mountains och rivers och helvitt klädda män som vet exakt hur det ska gestikuleras när det sjungs om liggat. De står i en cirkel och åker runt runt medan de mimar intensivt och tänker på hur I drank your wine as you taste mine. Det är jackor som åker ner på axlarna och nävar som tar tag i luften och drar den mot sig långsamt. Det är blixtar och oroliga moln. Det är Mmm-mm!

Och naturligtvis de geniala raderna:

Deep in the night
Right by the fireside
You felt my candlelight
In your soul
You felt incredible
I started to explode
I almost cried 'cause it was so beautiful

Jag med gubbar, jag med. Jag sitter här och gråter för att det är så vackert.

 

Läs mer

Soraya Hashim

Soraya Hashim är en tjôtig, skivspelande göteborgare som gillar att gnida sig mot popkultur och äta mat. Helst samtidigt.

Efter ett par år som som programledare i P3 och en oundviklig livskris tog hon sin sambo, ett gäng flyttlådor och drog till Stockholm och nu... ... ja, det är bland annat det den här bloggen handlar om.

Mail: soraya.hashim@nojesguiden.se

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla