Foto: Linn Koch-Emmery.

Fröken Snusk: "Jag kan inte röra mig ensam"

09:30 20 Feb 2023

Glöm brustna hjärtan och obesvarad kärlek. Nu ska musik handla om sex, fest och bilar. Är det svenska epadunksundret ett tecken på att woke-eran är förbi? Frasse Levinsson har träffat den maskerade sångerskan Fröken Snusk.

Var stämmer man träff med Fröken Snusk? Den frågan upptog mina tankar ett par dagar i början av februari, innan jag trodde att jag kläckte det. Vapiano! Det Fröken Snusk och Vapiano har gemensamt är att de blivit framgångsrika genom att lajva något de inte är. Vapiano är tyskar som lajvar italienare. Fröken Snusk är av allt att döma en stadstjej som lajvar lantis. Hennes identitet är hemlig, men mycket talar för att hon kommer från Stockholm. En av de sakerna är att hon i en intervju med Expressen nyligen frågade reportern om Gävle ligger i Dalarna. Hur som helst känns Vapiano som helt rätt ställe att luncha med Fröken Snusk.

Jag trodde som sagt bara att jag kläckte det. Hennes management svarar att Fröken Snusk inte kan träffas på stan: ”Det är för stor hype för det”. Det är hennes studio eller vårt kontor som gäller. Det blir det sistnämnda. När dagen är kommen meddelar en person på Frökens Snusk skivbolag att Fröken Snusk blir minst 40 minuter sen, eftersom flera Uberchaufförer avbokat hennes beställning. Kan det ha med rånarluvan att göra? Who knows. För den som är nyfiken på hur Fröken Snusk presenterar sig kan jag avslöja att hon säger ”Fröken” och räcker fram hummern.

Bob Dylan sa en gång att den som har på sig en mask berättar sanningen. Håller du med om det?
– Oj, ja. Hundra procent. Det skulle jag säga. Jag har aldrig hört det uttrycket. Det får jag börja använda, säger Fröken Snusk.

Funderar nästan på att stänga av inspelningen och call it a day. Att få Fröken Snusk att börja citera Bob Dylan känns som ett hyfsat dagsverke. Men jag vill veta vilken sorts sanningar Fröken Snusk har att erbjuda.

Känner du dig fri bakom masken?
– Det gör jag. När jag sätter på mig den kan jag vara mig själv, utan att folk ska döma mig på vad jag tycker, tänker och säger. Det är väldigt skönt att ha mask.

Gillar du att ditt kändisskap går att sätta på och stänga av?
– Lite. Det var inte tanken från början. Men det har blivit så.

Vad var tanken?
– Det var mest en rolig grej. Folk i musikbranschen säger ”Gud vad smart du är som har mask”.

Men egentligen var det inte så genomtänkt?
– Nej.

Hade du kunnat sjunga dina låtar utan mask?
– Det hade jag. Men jag är glad att jag kör med mask. Jag gillar mystiken.

Varifrån kommer inspirationen till din stil?
– Gud, jag vet inte. Det är mest att det är coolt. Det är ballt med en tjej som har rånarluva och sjunger om lite grövre saker, med hela den sexbiten.

Hela den sexbiten har tjänat Fröken Snusk väl. Den så kallade epadunken toppar listorna. Och Fröken Snusk är störst i genren. Låten som förändrade hennes liv, Rid mig som en dalahäst, har 26 miljoner streams. Det är mer än fyra gånger så många som Håkan Hellströms senaste singel. Men hur började allt?
– Det gick väldigt fort. Jag lärde känna en kompis till Rasmus (Gozzi, reds.anm). Jag fick testa att sjunga i studion en gång. De tyckte att det var skitbra. Sedan var jag Fröken Snusk.

Vad har det inneburit för dig?
– Jättemycket. Förut var jag hemma och tog det lugnt på fritiden. Nu har jag hoppat av skolan. Jag jobbar jag extremt mycket.

När hoppade du av skolan?
– Det var i augusti, oktober eller november. Någonstans där. November tror jag det var.

Hur var det?
– Det är inte kul att gå i skolan, så det var väl skönt. Men det var mest för att jag ska palla göra det jag gör just nu.

Var det ett svårt beslut?
– Nej, jag har alltid tänkt att det vore nice att hoppa av skolan. När Dalahäst exploderade kunde jag göra det. Då kändes det självklart.

Vad tyckte dina föräldrar om det?
– De stöttar mig i allting. De frågade om jag är säker på att jag inte ska gå klart. Men de fattar ju också att jag har mycket att göra.

Om Fröken Snusk är Pinocchio är Rasmus Gozzi Geppetto. Han skriver och producerar Frökens Snusks låtar och ger ut dem på skivbolaget Gozzi Records. Han uppfann karaktären och bestämde att hon skulle ha mask.
– Han är grym, talangfull. Han är en gud. Det går inte att förstå hur han jobbar. Han jobbar så snabbt i sitt huvud. Det är så mycket grejer som händer. Han är bäst.

Vad driver honom?
– Ingen aning. Jag tror inte någon någonsin kan förstå hans driv. Han kan skriva hur många låtar som helst på en dag. Det är helt galet. Det är inte bara musiken han gör, han gör allt vid sidan om också.

Låtarna handlar om raggare, sex och bilar. Men Fröken Snusks popularitet skär genom alla samhällsklasser. Din bankman lyssnar på Fröken Snusk. Din tandläkare lyssnar på Fröken Snusk. Och din blomsterhandlare lyssnar på Fröken Snusk. Det sägs att den traditionella kändisen dog med tablå-tvn, men än finns det undantag. Masken gör henne igenkännbar på flera mils avstånd. Kanske kan man kalla det en Barbara Streisand-effekt.
– Det är jättemånga som kommer fram och vill ta bilder. Det är både föräldrar och väldigt små barn. Sedan vet man inte om det är folk som vill dra av masken och hela den grejen.

Händer det ofta?
– Det händer lite då och då. På mitt gig i helgen var det riktigt nära. Det var lite obehagligt. Oftast har jag vakter. Men nu skulle jag bara springa på toa lite snabbt.

Det låter jobbigt.
– Det kan vara lite jobbigt ibland. Jag måste gå med någon hela tiden. Jag kan inte röra mig själv någonstans.

Vad tycker du om all uppståndelse?
– Det är bara kul. Jag älskar det.

Hur ser en vanlig vecka ut i ditt liv?
– Jag brukar försöka lägga intervjuerna på måndagar och tisdagar. På onsdagar sitter jag med sociala medier och försöker göra Youtubevideos. På torsdagarna försöker jag spela in musik. Och på helgerna är det gig.

Är det stökiga helger?
– Inte direkt. I början var det det. Då var det så kul att festa efter gigen. Men att sitta bakis i bilen är inget kul. Om vi ska orka det här hela året kan vi inte festa hela tiden. Oftast är det att vi giggar, går och lägger oss och åker till nästa gig dagen efter.

Hur många spelningar gör ni i år?
– 130.

Jävlar.
– Klarar vi det är vi Nordens mest bokade akt någonsin. Det är målet.

Finns det ett typiskt Fröken Snusk-fan?
– Gud, jag har inte tänkt på det. Det måste det ju finnas. Det typiska fanet gillar mina låtar och älskar att festa, älskar bilar och älskar att ha sex.

Vad tror du att det är som gör epadunken så populär?
– Den har vuxit hela tiden. Men 2022 exploderade det. Epadunken har varit mansdominerad länge. Sen kom det in en tjej som döljer sitt ansikte och sjunger om sex. Inte för att vara sådan, men jag tror att intresset har väldigt mycket med Fröken att göra.

Kulturen i allmänhet har varit ganska politiskt korrekt de senaste 10-15 åren. Tror du att epadunkens popularitet är ett tecken på att folk är trötta på woke-eran?
– Jag vet faktiskt inte. Vissa säger att det är en motreaktion mot svensk rap och hela den biten. Att vi gör glad musik istället för sorglig musik. Och sådana saker. Men jag har ingen koll på det. Det har vuxit i alla fall. Och exploderat.

Var står Fröken Snusk politiskt?
– Ingenstans. Jag är varken eller. Om jag ska vara helt ärlig har jag väldigt dålig koll. Mindre koll än man borde ha.

Finns det en Herr Snusk?
– Nej.

Du släppte nyligen en låt med 1cuz. Hur kom det samarbetet till?
– Det var han som skrev till Rasmus och frågade om vi ska göra en låt tillsammans. Rasmus är en väldigt öppen människa. Han vill inte stänga dörren för att göra något med artister utanför raggarkulturen. Han såg det som en rolig grej och tänkte att det är klart vi ska testa om det kan bli något kul och bra.

Har ni tagit en öl efteråt eller var det ett strikt affärsmässigt samarbete?
– Det har väl varit affärsmässigt. Jag har träffat honom och gjort Tiktoks. Förutom det har det mest varit ett samarbete.

Finns det några andra artister du vill samarbeta med?
– Jag vet typ inte. Jag har sagt att jag vill göra en låt med Justin Bieber. Men det kommer ju aldrig hända.

Säg inte det. 1cuz gjorde en låt med Ed Sheeran.
– Det är det sjukaste. När jag såg det tänkte jag att det kanske finns en chans för mig och Justin Bieber.

Har du något mål med din karriär? Utöver att bli Nordens mest bokade artist.
– Något tydligt mål har jag inte exakt. Jag vill fortsätta med det jag gör. Fortsätta sprida glädje och bara köra på.

Masked singer kanske vore ett naturligt nästa steg?
– För dig eller mig?

Nöjesguiden #2 finns ute nu.

Frasse Levinsson har tidigare intervjuat bland andra Little JinderFredrik Söderholm,  Jonatan Unge och Bianca MeyerLiv StrömquistVeronica MaggioBenjamin IngrossoAlex SchulmanSigge Eklund och Markus Krunegård för Nöjesguidens omslag.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!