Foto: Daniel Stigefelt.

Benjamin Ingrosso: "Jag är rädd för att prata med tjejer"

10:55 18 Feb 2021

Han kan charma skalet av en havskräfta. Och han är den svenska popmusikens kung Midas. Ändå vågar svärmorsdrömmen knappt prata med tjejer. What’s eating Benjamin Ingrosso?

Natten är dagens mor, och Benjamin Ingrosso bor granne med Gud. Den här artikeln skulle kunna inledas med en uppräkning av hans många bedrifter det senaste halvåret. Men eftersom alla redan känner till dem är det överflödigt. Det senaste jag hörde var att Stockholms stad har antagit en medborgarmotion om att riva ut Astrid Lindgrens gamla lägenhet och inkvartera ett Benjamin Ingrosso-museum i fyrarummaren på Dalagatan. Ljusen är tända. Din älskade har flytt och kommer aldrig åter. Både hon, han och du dansar till Benjamin Ingrossos nya skiva på vägen hem. Skillnaden är att de inte gråter. Men artikeln handlar, som så mycket annat, varken om dem eller dig. Den handlar om skitungen från Kanal 5.

Vad är du mest stolt över av allt du gjort på sistone?
– Det är nog den musiken som jag gör just nu. Men jag kan inte prata så mycket om den än. Det är inte att det är världens hemlighet. Men det blir så tråkigt om man bygger upp en massa förväntningar och så blir det inte som man har tänkt sig. Sedan är jag ju jättestolt över Så mycket bättre och nya skivan, säger Benjamin Ingrosso.

Stannar du någonsin upp och är tacksam över att allt rullar på så bra, och tänker ”Fan, jag kunde ju lika gärna varit ett gatubarn på en soptipp i Guatemala?”
– Det har varit svårt för mig att stanna upp eftersom jag jobbar så himla mycket. Pandemin är såklart jättehemsk. Men för mig har den också inneburit en paus och att få tänka lite på vad som är viktigt och vara tacksam över det man har i livet. Då har jag kunnat njuta lite, för en gångs skull.

Vad är det värsta med att vara Benjamin Ingrosso?
– Jag har komplex över flera saker. Till exempel att jag är kort. Jag är 175 i mitt pass, men där står jag på tå. Så egentligen är jag väl 172. En annan sak är att jag har svårt att prata med tjejer. Jag är jätterädd för att prata med tjejer. Jag vet aldrig vad jag ska säga.

Tiger Woods hade samma problem när han var ung. Det var någon gång när han var på Studio 54 med Michael Jordan och frågade vad han skulle säga till tjejerna i vip-rummet. Michael svarade ”Just tell them you’re Tiger Woods”
– Haha, folk tror kanske att jag är sådär också. Men det stämmer verkligen inte. Jag är faktiskt rädd för att dejta. Det är kanske för att jag tror att folk har en bild av mig som jag måste leva upp till. Man måste alltid prestera på en dejt. Nu har jag spelat in mitt program och gjort musik hela vintern. När jag kommer hem då vill jag lägga mig i soffan och bara vara Benjamin. Jag hinner inte fokusera så mycket på att dejta.

I Så mycket bättre var det tydligt att du bar på en frustration över att du inte riktigt blivit tagen på allvar som artist. Men du hade ju ändå vunnit Melodifestivalen och haft ett par radiohits. Vad tyckte du fattades?
– Det är svårt att säga. Förut respekterade folk inte riktigt min musik. Det var lite pinsamt att gilla mig. Nu vågar folk erkänna att de lyssnar på mig.

I programmet fick folk inte bara upp ögonen för din musikaliska begåvning, utan även för ditt enorma sociala ansvarstagande. Vad händer inuti ditt huvud om du sitter på en middag och det enda man hör är besticken som skär mot porslinet?
– Nej, men det är hemskt. Om det är stel stämning tar det tre sekunder innan jag måste göra någonting åt det. Jag får panik.

Vad gör man när man hamnar bredvid någon jävel som konversationen inte riktigt lyfter med?
– Ställ en fråga bara. Vad som helst. Jag brukar alltid säga ”Vad växte du upp med för mat?”. Det går alltid spinna vidare på. ”Jaha, afrikansk mat? Var växte du upp någonstans?”. Man kan alltid mötas i mat.

Det uppstod ju en sådan situation när du och Plura skulle göra pasta. Det kändes som att du bara försökte göra ditt bästa för att ni skulle ha en trevlig stund tillsammans, men han fick panik för att trodde att han verkligen skulle behöva äta Gino på PA & Co med dig när ni kom hem.
– Haha, ja. Men det där är ju tv. Han är klippt som att han ska verka som en surare gubbe än vad han är. Och det är fine med mig. Det är ju underhållning. Sedan tänker ju inte jag att vi måste gå till PA när vi kommer hem. Men jag gillar verkligen Plura.

Jag har snappat upp någonstans att det där var första gången du gjorde egen pasta. Min fördom är att det där är någonting folk håller på med för att det ser snyggt ut på Instagram, och att det egentligen är godare med köpepasta. Vad säger du?
– Det var första gången jag gjorde färsk pasta. Men ja, det där är nog en Instagram-grej kanske. Det är nästan alltid godare med torkad pasta. Den kan man få al dente och den binder såsen bättre enligt mig. 

Vilket är ditt go to-pastamärke?
– Rustichella d’Abruzzo.

Det är inget som finns på Ica eller?
– Jo!

Benjamin Ingrossos sociala begåvning och vackra sångröst fick hela svenska folket att kasta sina trosor på tv-apparaterna varje lördag i flera veckor. Det är ingen vild gissning att TV4:s vd Casten Almqvist gnuggade händerna. Inte nog med att det blev den mest uppskattade Så mycket bättre-säsongen sedan Eldkvarn brann, parallellt med att programmet sändes spelade Benjamin in sitt eget musik- och matlagningsprogram Benjamin’s för kanalens räkning. I det får han sällskap av prominenta gäster som Zara Larsson, Danny Saucedo, 1.cuz, Markoolio, Sabina Ddumba, Carolina Gynning, Miriam Bryant, Parisa Amiri und so weiter, und so weiter.

Det är en väldigt kändistät gästlista. Vem är du mest nöjd över att ni har fått dit?
– Det är skitkul att Zara Larsson är med. Hon har ju inte varit i Sverige så mycket de senaste åren. Vi har känt varandra sedan vi var nio år. Att Lisa Nilsson är med är också stort för mig. Jag har faktiskt en historia med alla gäster som är med.

Vad är din historia med 1.cuz?
– Han är asskön. Vi träffades på en restaurang. Han hade inte mask då, så han berättade för mig att han var 1.cuz. Sen satt vi och snackade hela kvällen. Eller, just det. Första gången var på Grammis presskonferens. Han var också nominerad och kom i mask. Men det var innan jag hade koll på honom, så jag bara ”Hjälp! Vi blir rånade!”. Typisk svensk rädd kille liksom.

Vad är du mest peppad på att tittarna ska få se?
– Det ska bli kul att visa när jag misslyckas fullständigt med en carbonara. Och när jag gör en helt suverän hamburgare. Den kommer nog få alla hamburgernördar där ute att ge mig MVG, hoppas jag.

Jag läste Andres Lokko var besviken över att musiken aldrig får stå i fokus i tv-program, utan att man alltid måste blanda in matlagning. Är det något som har krusat din horisont?
– Andres Lokko? Jag vet inte riktigt vem det är.

Han är kritiker i Svenska Dagbladet. Min farmor älskar honom.
– Okej. Men jag håller inte med. Det är stort fokus på musik i programmet. Vi går igenom två hela låtar i nästan varje avsnitt. 

Han kanske ska vänta med att döma det till har sänts.
– Har han inte sett programmet? Då kan han ju inte säga något!

Någonting får mig att misstänka att Andres Lokko varken kommer se programmet eller ändra uppfattning. Men det kanske är okej. Om Andres Lokko hade fått bestämma hade väl Benjamin Ingrosso stått i en källare i Greenwich Village och spelat politiskt kompromisslös jazzfusion inför tre övervintrade beatnikpoeter och deras kopplade leguan. Det hade inte nödvändigtvis inneburit ett sämre liv, men ett liv som hade rimmat illa med Benjamin Ingrossos innersta önskningar och drömmar.

Det här med att programleda, är det någonting du är sugen på att fortsätta med?
– Nej, det är inte riktigt min grej. Jag tänkte knappt på att jag var programledare. Jag har lagat mat hela mitt liv, gästerna är mina vänner och…

Stått framför kameran har du också gjort hela ditt liv?
– Haha, exakt. Men jag är ju ingen David Hellenius. Däremot tror jag det var kul för gästerna att få frågor som de kanske inte får i vanliga fall. De behövde bara komma dit och hänga.

Har du någonsin haft någon plan B ifall det skulle skita sig med musiken?
– Jag har många plan B. Jag vill öppna en restaurang, jag vill skriva böcker och manus. Jag vill dansa och skådespela. Jag vill göra allt!

Skriva bok?
– Ja! När jag var liten skrev jag en Ture Sventon-inspirerad deckare.

Till QX sa du att du mest dricker alkohol i matsammanhang, och att det blir vatten när du är på aw. Hur kommer det sig?
– Jag gillar inte sprit så mycket. Vin är min grej. Och vin är godast med mat. Om jag ska gå ut vill jag att vi äter en stor härlig middag först. Sen gillar jag i och för sig grön Chartreuse, det får man unna sig ibland.

På tal om matsammanhang har ju din farsas restaurang La Perla kommit till Södermalm nu. Jag har förstått att det är svårt att få bord där.
– Haha, ja. Det är skitkul att det går bra för farsan. Ibland får inte ens jag bord där. Jag ringde hovmästaren igår och han bara ”Jag är ledsen Benjamin, det är faktiskt fullt ikväll”.

Men du fick väl bord till slut?
– Nej, faktiskt inte. Jag lovar. Sen kan jag alltid sitta i köket eller så om jag vill.

Vilken är den godaste måltiden du någonsin ätit?
– Svårt att säga, det är snarare händelser än en specifik maträtt. Som i somras när jag stod på en äng och åt den godaste kanelbullen med ett glas mjölk. Den stunden glömmer jag aldrig. 

Vad äter du när du är bakis?
– Helst en nybakad surdegsbaguette med ost, skinka och dijonsenap. 

Du har ju flyttat hemifrån nu. Är du noga med att byta sängkläder, tvätta blommorna och dammsuga och sådant där?
– Förut fick jag ju ångest av att vara ensam. Så jag var aldrig i min lägenhet. Det är först nu jag kan tycka det är skönt att vara ensam. Nu när jag är där är jag väldigt ordningsam. Om någon sätter sig i soffan är jag där och rättar till kudden.

Hur ofta byter du sängkläder?
– Varannan, var tredje vecka kanske.

Var är du när du är 30?
– Då vill jag ha varit ute på en världsturné. Och så har jag kanske en tjej. Och barn. Vill jag ha barn? Jo, jag vill bli en ung farsa.

Men du, det där hemliga projektet du hintade om i början. Det är väl inte svårare än att du helt enkelt har en ny skiva på gång?
– Kanske det, säger Benjamin Ingrosso och fyrar av ett leende.

 

 

Frasse Levinsson har tidigare intervjuat bland andra Alex SchulmanSigge EklundAmanda Schulman och Hanna Widell och Markus Krunegård för Nöjesguidens omslag.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!