Det senaste numret av Nöjesguiden har vi valt att kalla Krogtårtan, av den enkla anledningen att det kändes som den mest passande metaforen för krogsverige 2016.
I Statistiska Centralbyråns och branschorganisationen Visitas senaste statistik för krognäringen i landet har restaurangernas försäljning i juli ökat med nästan sex procent jämfört med samma månad i fjol. Samtidigt har priserna gått upp och den totala omsättningen steg således ännu mer, närmare bestämt med 8,6 procent.
Starkast går nöjesrestauranger som barer och nattklubbar, kaféer och snabbmatsrestauranger. Faktum är att prishöjningen på mat på restaurang under sommaren 2016 är mer än dubbelt så hög som genomsnittet för samma period de senaste tio åren.
– Det är alltså en historiskt hög prisökningstakt, bekräftar Visitas vd Eva Östling som samtidigt menar att det är arbetsgivaravgifterna som är den enskilt viktigaste orsaken enligt vår medlemsundersökning.
Men vilka är det som står för den största delen av krogtårtan? Vi har listat några av landets största ägare och krogentreprenörer, tillsammans med lika många makthavare som direkt eller indirekt påverkar var vi går ut och äter. För att Nöjesguidens läsare äter ute som aldrig förr är i vilket fall som helst ställt utom rimligt tvivel.
Krogtårtans ingredienser
- 118,9 miljarder kronor
- 102 000 anställda
- 20 000 restauranger
Läs mer om Krogtårtan här
- Krogsveriges allra mäktigaste
- Profilerna
- Intervjuer med Frida Ronge, Mathias Dahlgren, Karim Khouani, Tobias Hamberg
- Målgruppen
- Tio inspirerande krogkonton på Instagram