Foto: Daniel Stigefelt.

Tårtmakerskan

15:19 20 Sep 2016

För ett och ett halvt år sedan började detta nummers omslagsperson Thora L Norgård att designa tårtor. Idag blir hennes företag Thoras Tårtor AB överröst med förfrågningar, och Thora har sagt upp sig från sitt heltidsjobb.

Thora L Norgård bestämde sig för knappt två år sedan att ta tjänstledigt från sitt jobb som teaterproducent på Stadsteatern i Stockholm för att utbilda sig till tårtdesigner. Hon åkte till New York och gick en tremånaders utbildning i tårtdesign. Före resan hade hon bakat blott ett tiotal tårtor.
– Jag hade faktiskt knappt bakat kanelbullar innan. Men jag gjorde kanske ett tiotal tårtor innan jag åkte, bara för att öva.

Märkte de inte det på skolan?
– Alltså det kanske var hälften av oss som typ inte hade bakat så mycket innan, även om jag nog var mest grön. Men det visade sig att jag hade väldigt lätt för det i och med min konstnärliga bakgrund. Utbildningen hade ett stort fokus på olika tekniker och design. Det gör att jag är ganska orädd tror jag. Sanningen är att jag egentligen aldrig tyckt om tårtor, så jag har fått jobba ganska hårt på att hitta på smaker som mina smaklökar går igång på.

Idag jobbar Thora 75 procent som producent på Dramaten. Men hon har sagt upp sig för att satsa heltid på sin nya sysselsättning. Kunderna säger hon är en blandning av alltifrån privatpersoner som köper tårtor till bröllop, till företagskunder som köper både tårtor och mindre bakverk.


Omslaget till Nöjesguiden #3, 2016

Hur hittar de dig?
– Det undrar jag också. Helst skulle jag nästan vilja att de inte hittar mig. Jag hinner inte med mig riktigt som det ser ut i dagsläget.

Hon berättar att hon i samband med att hon kom hem från New York hörde av sig till flera av de större namnen inom branschen, som inspirerat henne till att ta steget.
– Jag skrev bland annat till Roy Fares på Facebook, som värsta stalkern.

Svarade han?
– Ja! Både han och Per Mattsson på NK Bageriet har blivit som mina mentorer sedan dess. De har varit så himla fina i att vägleda mig. Roy lärde mig bland annat att den här typen av tårtor jag gör är väldigt dyra.

Vad innebär det i tårtvärlden? 
– Jag gjorde en bröllopstårta i somras för typ 17 000 kronor, men då var den också täckt av sockerblommor. Det är sånt som tar tid, plus att sockerpastan jag köper från USA är helt sjukt dyr.

Hon berättar att hennes mål från början var att anställa en person lagom till årsskiftet, men att det redan efter tre veckor blev uppenbart att hon behövde en assistent varpå hon anställde Felicia som går sista året på en konditorutbildning. Hon menar dock att det vore fint att inte bara kunna leva på tårtorna, utan även anställa några fler personer som jobbar för henne.

Vad är målet med tårtmakeriet?
– Jag gör tårtorna mest för min egen del, för att jag tycker det är så vansinnigt roligt. Det är det första jag hittat i yrkesväg som på ett sätt förenar alla mina intressen. Design, smak, hantverk, konstruktion. Men jag är långt ifrån fullärd så talar man om mål är nog mitt mål att hela tiden utvecklas, bli ännu bättre, göra ännu finare sockerblommor, hitta fler konstiga och spännande smakkombinationer.

Varifrån kommer din inspiration?
– Ofta när jag tar fram nya smaker föreställer jag mig olika personligheter. Min Earl Grey-tårta till exempel är liksom en ”sofistikerad” person, den smaken kom till när jag tänkte på Anna Wintour som är chefredaktör på Vogue. Om jag fick göra en riktig tårta till någon skulle kanske ett mål vara att få göra en tårta till Beyonce eller Sia. Och här på hemmaplan Seinabo Sey. Du vet, QUEENS.

Läs mer om Krogtårtan här

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Krogtårtan

Det senaste numret av Nöjesguiden har vi valt att kalla Krogtårtan, då det kändes som den mest passande metaforen för Krogsverige 2016.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!