Foto: Daniel Stigefelt.

Landets mest inflytelserika profiler inom mat och krog

15:31 16 Sep 2016

Glöm #foodporn. Här är några av Sveriges mest ledande mat-, dryck- och krogprofiler som vet vart trendvindarna bär in real life. Det är dem kidsen följer – oavsett om de är medvetna om det, eller ej.

danielc_0_0.jpg

Daniel Crespi
Krögare
Trollar fram krogkoncept som ingen annan. Är en respekterad vinkännare som gärna blossar på en garre. Har skrivit en bok som heter Hedonisten – bara en sån sak.

Titti Qvarnström
Kock
Den första kvinna i Sverige att få en Michelinstjärna. Cool matlagare i Malmö som inte räds att säga vad hon tycker. En förebild för unga aspirerande kockar.

Richard Constantinou 

Matentreprenör
Startade Panini-kedjan, K25, är delägare i K-märkt och hjärnan bakom foodcourten Teatern i tidigare trista köpcentret Ringen, Stockholm. Har lyft fast casual food till nya höjder och fått oss att efterfråga vällagad snabb mat.

Nadja Karlsson
Sommelier
Provningsansvarig hos Spritmuseum, tidigare utnämnd till Årets Dryckesprofil. Har vänt uppochner på den traditionella vinvärlden och håller udda provningar så att vanliga människor förstår.

Ola Rudin och Sebastian Persson
Kockar
Bär ansvaret för Malmös ohotat bästa lunch, nämligen Saltimporten Canteen. Här serverar de perfekt husman på en off adress i Malmös hamnområde. Till och med köpenhamnska matnördar hittar hit.

mackan_0.jpg

Marcus Samuelsson
Internationell kock-kändis
Marcus har lagat mat till amerikanska presidenter, världskändisar och är Petter Stordalens bundis på Clarionhotellen där han frontar flera koncept. Med matlagning på Aquavit i New York i bakfickan är han en av landets största matambassadörer utomlands.

Läs även mer om vilka som äger krogarna vi äter på: Krogsveriges allra mäktigaste

Arvid Rosengren
Sommelier
Svensk – och utnämnd till världens bästa sommelier under VM i Argentina i år. Bara 31 år gammal och redan en diger meritlista: förutom en rad vinutmärkelser har han jobbat i Köpenhamn och verkar numer på prestigestället Charlie Bird i New York.

Erik Nissen Johansen
Creative Director
Från Norge med designkärlek. Göteborgsbaserade Stylt Trampoli som Erik Nissen Johansen grundade har skapat många iögonfallande koncept: Pumphuset i Borås, prisvinnande hotellet U&ME i Umeå och cocktailbaren Pharmarium i Stockholm.

Maya Samuelsson
Sommelier
Skördar vinpriser på löpande band. Matchar vin i tv-rutan. Och håller föreläsningar landet runt. Inte nog med det – Maya Samuelsson är nästan alltid på smittande gott humör.

lisa_forare_0_0_0.jpg

Lisa Förare Winbladh
Journalist
Vassaste pennan inom matnörderi och grundare av kocknätverk för kvinnor. Hennes blogg är en omedveten humorbank som sätter pricken över i:t i många aktuella hetpotatisar som rör krogvärlden.

Petter Askergren
Rappande sommelier
Med nya bästisen Alf Tumble, tidigare Nöjesguiden-skribent, vinner rapartisten mark som Sveriges nya sommelierkändis – och han lyckas bättre än alla andra.

Mattias Kroon
Journalist
Matskribenternas svar på Hemingway, stationerad i Paris men ändå ständigt närvarande på den svenska krogscenen. Medgrundare till Foodtruck-SM.

Rebecca Burr
Chefredaktör Michelinguiden Nordic Cities
Denna listas mest hemliga person. Hade säkert sitt finger med i spelet när guiden utökade sina upptagningsområden tidigare i år. Att bildgoogla hjälper inte, Burr är drillad efter år av anonym testätning.

sally_voltaire-2_0_0.jpg

Sally Voltaire
Matlagare
Har en opretentiös och självklar inställning till vegetarisk mat utan att skriva någon på näsan. Driver matställen och skriver kokböcker.

Madeleine Rapp
Bartender
Pondus och millimeterkoll bakom bardisken. Bor numera i New York och jobbar på en bar utnämnd till världens bästa: The Dead Rabbit.

Lennart Wallander
Vd och grundare av matbyrån Food & Friends
Trendföreläser flitigt om morgondagens matintag. Föga förvånande har han bara ett 160-tal följare på Instagram.

Saurabh Sinha
Festfixare
Känner du Saurabh Sinha är du ett steg närmre Stockholms – med omnejds – allra ballaste fester per inbjudan. Han står bakom de coolaste av invigningar, smygfester och premiärer. Har enligt uppgift just nu karriärens största fest i siktet.

Rikard Tellström
Måltidsforskare
Varför äter vi som vi gör? Tellström kan förklara de mest invecklade kulturella matförhållanden så att alla förstår. Som ett slags levande Lilla Aktuellt, fast i matformat. Har också varit med i det omåttligt populära programmet Historieätarna samt skrivit en bok om måltidshistoria.

Magnus Nilsson
Kock
Fävikens leading man med sin hårdrocksman måste nämnas i svenska matsammanhang. Inte bara för att han två Michelinstjärnor utan också för att han forskat och skrivit bok om nordisk mat. Och för att han gör utmärkt varmkorv på finvis. 

Simon Laiti 
Kock 
En av Norrbottens mest ambitiösa matentreprenörer. Driver företaget Hemmagastronomi som satt Luleå på gourmetkartan med matstudio, deli och matbar. 

Läs mer: Krogtårtan

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!