Nöjesguidens årssammanfattning 2020

11:46 4 Dec 2020

Varje år sammanfattar Nöjesguidens ciceron Frasse Levinsson det gångna året. Mardrömsåret 2020 är inget undantag. Här kommer, vare sig du vill eller inte, den enda årskrönikan du behöver.

Januari

Året började med att vi den hårda vägen fick lära oss att alla våra vänner är idioter. Vanligtvis socialt välfungerade människor fick för sig att vi är intresserade av vilka Disney-figurer, Harry Potter-karatärer eller Pokémon de är enligt olika Instagramfilter. Hela jävla januari fick vi se på när de antingen log glatt eller besviket skakade på huvudet åt beskeden. Coronapandemin var i sin linda och vi hade ingen aning om hur hårt, eller ens om, viruset skulle slå mot Sverige. Istället bekymrade vi oss över att Linda Pira startade slavtjänsten Workish, Jesper Börjesson lämnade Nyhetsmorgon och vems fel det är att Tindermännen inte får ligga. Dessutom spirade romansen mellan Lotta Engberg och Soldoktorn. En utsträckt hand i en Aftonbladet-intervju blev början på en kärlekshistoria som skulle komma att sälja skvallertidningar året ut. Nämnvärt är också att Fredrik Söderholms morgonradioprogram Gott snack hade premiär.

FebruariI februari klev Stureplansprofilen Daniel Glasman in i Big Brother-huset. Programmet fick en skandalartad inledning då en av deltagarna kastades ut efter att ha uttryckt sig nedsättande om judar, varpå två av programledarna sa upp sig. Men det var inte bara TV4 som fick oss att skämmas över vår nationalitet. I Melodifestivalen tillägnade Nanne Grönvall ett helt sångnummer åt Carpool Karaoke. James Corden föll för lockbetet och visade upp numret i The late late show. Där hade man hoppats att historien skulle ta slut. Men i nästa deltävling fick vi se en närmast manisk Nanne Grönvall rikta sig direkt till James Corden och skrika att oavsett om han vill göra tv i Los Angeles eller Stockholm så är hon med på det. Eller ”I'm on!!!” som hon uttryckte sig. Det blev naturligtvis ingenting med det. Däremot gjorde en annan svensk sångfågel bort sig i änglarnas stad. Pernilla Wahlgren fick nämligen syn på en hissad Kobe Bryant-tröja och skrev ”R.i.p Coby Brayant” på Instagram. Men pinsammast av alla var Joakim Lamotte, som bar skottsäker väst i SVT:s nya debattprogram Sverige möts, som spelades in i Trollhättan och inte i en förort till Rio de Janeiro.

MarsFörst i mars insåg svensken att coronaviruset inte är att leka med. Det var då Folkhälsomyndigheten började med sina dagliga presskonferenser och Anders Tegnell blev rikskändis. Dessutom infördes de första restriktionerna: max 500 besökare på allmänna sammankomster och endast bordsservering på barer och restauranger. Det fick människor i hela vårt avlånga land att bunkra toalettpapper och pasta. Men frågan är om inte det värsta var att man inte kunde gå någonstans utan att höra någon skoja om hur det skulle bli för Big Brother-deltagarna att komma ut till en helt ny värld. Det eller att Max von Sydow dog. På månadens sista dag gav Lydia Sandgren ut debutromanen Samlade verk, som i det kulturellt efterblivna landet Sverige gav upphov till en oändlig debatt om huruvida boken var ganska bra eller jättebra. Guldbron anlände till Stockholm under stort ståhej.

April

Alla är statsepidemiologer. Det blev tydligt i april, när SVT placerade Katrin Zytomierska och en överläkare och professor i varsin ringhörna och lät dem debattera den svenska coronastrategin. Statstelevisionen bjöd också på en fruktansvärt stel säsongsavslutning av Gift vid första ögonkastet. Två av deltagarna hade nämligen börjat kuckelimucka med varandra, istället för partnern som de tilldelats av programmets experter, vilket slog ner som en bomb för de andra och tittarna. Vi fick än en gång lära oss att tjejer inte kan leka tre när den populära podcasten Della Q lades ner till följd av interna stridigheter. Kungen talade till nationen med anledning av coronaviruset. Månadens mest tragiska händelser var förstås att Adam Alsing lämnade oss alldeles för tidigt. Månadens mest positiva händelse var att klädkedjan MQ gick i konkurs. Nu bär ägarna sina röda chinos i helvetet.

Maj

”Mcuze” kastade kulan i Paradise hotel-finalen efter att ha hittat en lapp där partnern Nicole räknat ut hur mycket man får efter skatt beroende på när man kastar. Ulf Lundells bok Vardagar 3 gavs ut, och flera kändisar tävlade i att på avmättast möjliga vis påtala att de är omnämnda i den. Peter Wolodarski anklagade Ola Söderholm för antisemitism, efter att Ola påtalat att många av den svenska coronastrategins kritiker har invandrar- eller judisk bakgrund ”typ Wolodarski och Göran Rosenberg”. Poddkollegan Jonatan Unge twittrade då följande: ”Tydligen har @OlaSoderholm sagt nåt avskyvärt. Nåt antisemitiskt verkar det. Exakt vad vet jag inte då jag inte lyssnar på podden efter att den spelats in och inte heller på Ola under det att den spelas in. Har dock inte märkt av hans judehat i vardagen. Iaf inte så det stör”. Paolo Roberto torskade för sexköp och pastan försvann från butikshyllorna för andra gången 2020. Håkan Hellström gav ut första volymen av Rampljus.

Juni


Dödsmisshandeln av George Floyd ledde till Black lives matter-demonstrationer världen över. Vita svenskar visade sitt stöd genom att printscreena att de lyssnar på Raseriet och att inte missa ett tillfälle att berätta att de läst Nickelpojkarna. I Sverige blev en vit polis en av protesternas mest hyllade personer. På tal om vita poliser hölls en presskonferens, som på förhand sålts in med att frågan om vem som knäppte Palme skulle besvaras en gång för alla. Men precis som kärleken lovar polismyndigheten stort men håller tunt. Presskonferensen var en två timmar lång powerpointpresentation som inte gav oss något annat än att det ”inte går att komma runt” Stig ”Skandiamannen” Engström. Skattebetalarnas pengar gick inte bara till Sveriges mest genanta mordutredning genom tiderna, utan även till krisstöd åt artister som Benjamin Ingrosso och Jill Johnson. De ansåg sig dock mer eller mindre tvungna att lämna tillbaka pengarna efter att svenska folket hämtat tjäran och högafflarna. Alexander Bard fick sparken från TV4 efter att ha twittrat "If black lives want to matter, then black lives get their fucking shit together, study hard, go to work, make their own money instead of depend on welfare, stop lying, get out of prison, and become heroes instead of self-appointed victims for the world to laugh at. That matters!”

JuliProgramledaren Rickard Olsson myntade begreppet ”skärdgårdsrasism”. ”Skärgårdsrasism” är en typ av rasism som drabbar vattenskoterförare (till skillnad från vanlig rasism) och utövas av båtägare (precis som vanlig rasism). På tal om båtägare släppte Förstörda för livet sin första singel sedan mitten av 00-talet. Bianca Ingrosso fick kritik från regeringen för att hon festat i Båstad (den faktiska regeringen, inte Philippe Cohen).

Augusti

Sigge Eklund gav ut boken Livets små njutningar och fick smaka på kritikerpiska. Elakast av alla var kanske Johannes Klenell, som undrade om hela boken var ett skämt. Runar Sögaard erkände för första gången att det var han som sköt Carolas katt. Erkännandet kom i Bathina Philipsons podcast. Mcdonalds sårade oss djupt genom att gå ut med att de ska införa papperssugrör på samtliga restauranger. Jonas Gardell skrev en krönika om att vi måste ha ett datum för när pandemin är över. Vissa av oss tycker att vi måste få ett datum för när Jonas Gardell upphör med att vara krönikör i Expressen.

September

I början av september hade Young Wallander premiär på Netflix. Det var någonting med hela projektet som osade katt redan innan man hade sett en frame. Troligen det här med att ingen känt något som helst sug efter Wallanders origin story. Serien blev också lustmördad av kritikerna. ”The worst tv drama of the streaming era”, skrev brittiska The Telegraph. Men det var inte bara Wallanders ursprung som granskades. I Göteborg bestämde sig hockeylaget Frölunda Indians till slut för att slopa indianen, vilket ledde till ramaskri bland fansen. Så vitt vi vet har de ännu inte rökt fredspipa. September blev också månaden då Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand skaffade manbun. Jonas Gardell skrev en krönika om att Jonas Gardell inte är självupptagen.

Oktober

Arrrrrrrrrrr. Emanuel Karlsten bestämde sig för att det var dags att förpassa piraterna till maskeraddräkternas kyrkogård. Vissa tyckte att cancelkulturen därmed gick för långt. Själv tyckte jag att det var bra. Många av mina barndomsvänner som klädde ut sig till pirater lever i dag med träben, krok, lapp för ögat och papegoja på axeln. Allt för att ingen satte stopp för deras romantiserande av sjörövarlivsstilen. Levde rövare gjorde även Johanna Nordström och Edvin Törnblom, som blev ansiktena utåt för ansvarslöst festande efter att de skymtats på en rad insta stories från nyöppningen av Spy bar. De hade faktiskt så kul att Spy bar tvingades stänga igen. ”Det får vara slutfestat nu”, sa Stefan Löfven. Istället fick man viga lördagarna åt att titta på Så mycket bättre, där Benjamin Ingrosso gjorde stor succé. Det var dock en smula överraskande att gemene man kände så mycket för Benjamin Ingrosso när han berättade snyfthistorien om hur han inte blivit erkänd för sitt musikaliska geni på grund av att han är kändisbarn. Att alla verkade tycka att det var på tiden att Benjamin Ingrosso (som trots allt representerat Sverige i Eurovision) fick revansch. Johanna och Edvin stal rubrikerna igen när de blev de första att våga prata offentligt om romansryktena som omgärdat Markoolio och Ebba Busch sedan Almedalsveckan 2019. Ebba Busch, som just blivit uthängd i en annan podcast av en intet ont anande Margaux Dietz som bara ville berätta att det var spännande att åka Säpo-bil. Rektor Hamid petades ur På Spåret efter att det uppdagats att han uttryckt sig antisemitiskt, homofobiskt och sexistiskt på internet under en längre tid. Jakob Hellman följde äntligen upp den mytomspunna debutskivan …Och stora havet från 1989. Dessutom meddelade årets kanske mest tidstypiska flash att Globen ska bli padelhall.

November

Efter Young Wallander-fiaskot räddade Lisa Langseth nationens ära med Kärlek och anarki, den bästa svenska tv-serien sedan Scener ur ett äktenskap. Tyvärr framstod huvudrollsinnehavaren Björn Mosten som världens tråkigaste människa när han intervjuades av tidningen Café. Till nästa roll hoppas vi att en dyr pr-konsult gjort någonting åt hans personlighet. Vi fick än en gång anledning att ifrågasätta branschorganisationen Svensk handels omdöme när de utsåg stormköket till årets julklapp. Den djupt älskade skådespelaren Sven Wollter gick ur tiden. Lars Lerin blev årets julvärd. Regeringen bestämde att barer och restauranger ska stänga klockan 22 (den faktiska regeringen, och inte Philippe Cohen). Margaux Dietz sågades i Sydsvenskan efter att ha låtit sin son Arnold resa till ett Sydafrika utan svarta människor i barnboken Arnold reser till Sydafrika. New York Times proklamerade att mys är det nya hygge. Zlatan Ibrahimovic fick oss att drömma genom att i en intervju med Sportbladet berätta att han saknar landslaget. Dagen därpå reste Party-Janne till Milano. Hur sagan slutar vet vi inte än.Läs även Frasse Levinssons sammanfattningar av 2019, 2018 och 2017.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!