Nöjesguidens årssammanfattning 2019

11:52 10 Dec 2019

Nu är det snart dags att lägga 2019 till handlingarna. Frasse Levinsson sammanfattar i vanlig ordning händelserna som definierade det gångna året.

Januari

När året inleds har skyttegravarna till 2019:s första kulturkrig redan grävts. I december sågade nämligen Aftonbladets teaterkritiker Cecilia Djurberg Turteaterns uppsättning av Vikingarna på Helgeland. Ensemblen svarade med att under nästa föreställning hålla upp en skylt med Cecilia Djurbergs telefonnummer och en uppmaning om att Swisha pengar till den missnöjda kritikern. På årets andra dag skriver Åsa Linderborg en rasande krönika där hon hävdar att teatergruppen "lånat sina metoder från extremhögern".

Januari är faktiskt en händelserik månad i teaterns värld. I mitten av månaden publicerar konstnärstrion i Konstab sitt manifest. Manifestet innehåller punkter som ”Konstnärens slutgiltiga mål skall vara att mörda grafiska designers, annonsköpare, reklamformgivare, copywriter, reklammakare, och andra människor som underlättar kapitalismens larvfötter att rulla över den fria konsten” och ”Skapa aldrig performancekonst i det offentliga rummet”.

Det parlamentariska kaoset som uppstått efter fjolårets osedvanligt jämna valresultat får ett slut när Centerpartiet och Liberalerna beslutar sig för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Detta driver den lille farbrorn Benjamin Dousa, Muf:s ordförande, till vansinne. Han hämnas genom att uppmana svenska folket att posta sina högerskor till Annie Lööf, som tidigare sagt att hon hellre äter sin högersko än regerar tillsammans med Socialdemokraterna.

Dessutom utses Amanda Lind till Sveriges kulturminister. En stor landvinning för vita människor med dreads. En annan noterbar händelse är att rapparen Ken Ring går ut med att han aldrig mer ska dricka alkohol eller röka en cigarett.

I slutet av månaden firar Navid Modiri förintelsens minnesdag genom att podda med förintelseförnekaren Ingrid Carlqvist.

Februari

Februari får en dyster start i och med nedläggningen av det legendariska indieskivbolaget Luxury. Det blir inte bättre när skidåkarna Calle Halfvarsson och Robin Bryntesson skämmer ut nationen genom att luras att delta i en extremt pinsam musikvideo som sänds i den norska tv-kanalen NRK.

I februari utspelar sig även det märkliga bråket mellan Samir Badran och Alex Schulman. Alex Schulman påstår att Samir Badran extremt motvilligt gått med på att ta en selfie med hans dotter, medan Samir hävdar att han varit hur tillmötesgående som helst. Vad som verkligen hände kommer vi förmodligen aldrig att få veta.

Det blir på många sätt avskedens månad. Modeskaparen Karl Lagerfeld går ur tiden. Augustifamiljen tackar för sig efter 10 år som husband i På Spåret. Lilla Drevet viker in hovarna. Den svenska upplagan av tidningen Vice går på grund. Runar Sögaard döms till fängelse och näringsförbud efter att ha gjort sig skyldig till skattebrott.

Mars

Post Malone besöker Stockholm och hänger aningen otippat på TGI Friday’s i Kungsträdgården.

Den twitterkände polisen Peter ”Peppe” Larsson gör bort sig å det grövsta när han svarar på en tweet från ett konto som citerar Karin Boye. Karin Boye-kontot skrev ”Vi har gått mot allt strängare övervakning - och den har inte gjort oss säkrare, som vi hoppades, utan ängsligare. Med vår skräck växer också vår impuls att slå omkring oss. Är det inte så: då ett vilt djur känner sig hotat och inte ser någon utväg att fly, går det till anfall.”.

Varpå Peppe svarar: ”Vad lutar du dig på i att det är just övervakningen som gjort oss ängsligare? Det kan inte vara som så att det är den allt grövre kriminaliteten som är grunden till detta?”. Att Karin Boye är en känd svensk författare som varit död sedan nästan 80 år tillbaka är ingenting som Peppe känner till.

Lion bar i Hornstull byter namn till Älgen bar. Fotbollspelaren Tobias Hysén öppnar restaurang i Göteborg. Konstab går till fysisk attack mot sin publik under ett företagsgig. Efteråt säger Ossian Melin till Göteborgs-Posten att publiken var överförfriskad och respektlös, vilket till slut fick honom att tappa fattningen och kasta delar av rekvisitan på dem. Michaela Hamiltons SVT-serie Eagles har premiär. Klarna släpper en kollektion med Snoop Dogg, som tillfälligt byter namn till Smooth Dogg. En lokal Sverigedemokratisk politiker i Kramfors blir utesluten ur partiet efter att ha lämnat in en motion om att bygga moské i kommunen. Kort därpå söker han medlemskap i Kristdemokraterna.

För att uppmärksamma öppnandet av NK:s nya saluhall går varuhuset ut med att man ska kunna se Michaela Forni äta en sjurätterslunch i ett av skyltfönstren. Konceptet blir mycket hånat och ställs in bara ett par timmar efter att det offentliggjorts.

Magnus Betnér blir krönikör i tidningen Metro. Hans första kolumn är mycket festlig. Den innehåller formuleringen: ”Jag tycker det är oerhört fånigt att bli kränkt av att Mohammed ritas av som en rondellhund”. Det är som att man frös ner Magnus Betnér år 2006 och tinade upp honom i mars 2019.

SVT-dokumentären om Josefin Nilsson sänds. I svallvågorna medverkar Morgan Alling och Alexander Karim i Nyhetsmorgon. Efteråt skriver Alexander Karim följande i ett inlägg på Instagram: ”Hade den äran att få hänga med den här hjälten i morse. @morganalling har kämpat ensam i över 30 år med de här frågorna. Nu krokar han arm med ett helt land”. Morgan Alling, Sveriges enda feminist.

Jon Skolmen dör.

April

Linnea Claesson tillägnar en dans till Förintelseöverlevaren Hedi Fried i Let’s Dance. Sveriges första Netflix-serie Störst av allt har premiär. Kort därpå skriver Clara Popenoe Thor, född och uppvuxen i Djursholm, en artikel där hon faktagranskar serien. Hon vänder sig bland annat emot att överklasskillen Sebastian krossar sin is själv när han ska göra en smoothie. Har man den sortens pengar har man ett kylskåp eller en frys med inbyggd iskross, skriver hon.

Marguax Dietz gifter sig med ingen mindre än Ebba Busch Thor som vigselförrättare. Ett par månader senare framkommer det att vigseln är ogiltig eftersom Ebba Busch Thor inte har någon befogenhet att viga människor.

Klädkedjan JC går i konken. Undertecknad skriver en text om att skribenten är död. Det blir ironiskt nog en av mina mest uppmärksammade texter. Som om inte det vore nog beviljas jag medborgarskap i Stockholm efter att ha bott här i fyra år. Jag talar naturligtvis om att jag får mitt första Trädgårdenkort.

Maj

”Jerka” Johansson öppnar restaurangen Sandhäxan och säljer ”moffiga mackor” till Stockholmarna. Swedish House Mafia gör tre återföreningskonserter i huvudstaden. Samtidigt flygstrejkar Sas-piloterna. Genom kvällstidningarna vädjar Steve Angello till Sas att få stopp på strejken för Swedish House Mafia-fansens skull.

Ikea släpper mattan ”Keep off” i samarbete med stjärndesignern Virgil Abloh. Samir Badran skickar en kurir för att lägga vantarna på den exklusiva mattan.
– Jag är i chock att jag fick tag på mattan, jag är i chock! Jag svär på min mamma, jag trodde aldrig jag skulle få tag på den, säger Samir Badran till Aftonbladet.

Johan Rencks HBO-serie Chernobyl har premiär – en serie om sanering i fem delar. Det kommer ut att Sverigedemokraten Peter Lundgren sexuellt antastat en partikollega. För att avleda uppmärksamheten från själva ofredandet låter partiet Peter Lundgren medverka i Jimme Åkessons livesända uppesittarkväll ackompanjerad av en enorm skål med en bisarr blandning av snacks.

Alex Schulman slutar med Twitter. En av Sveriges sämst klädda män, fotbollsspelaren Erik Berg, utses till Sveriges bäst klädda man av tidningen Café. Cissi Wallin lanserar sajten Gardet. Markus Larsson ger Aviciis första postuma singel två plus i Aftonbladet.

Juni

GP:s gästkrönikör Kajsa Dovstad lanserar begreppet ”Jimmie moment” efter att ha tvingats stifta bekantskap med utländska matvaror i en mataffär i Gävle. Hon berättar med fasa att det fanns ”hela smådjur” i frysdisken och ”enorma förpackningar med linser” på hyllorna. En tallrik makaroner blir hennes enda kvällsmat. Bristen på köttbullar ökar Kajsa Dovstads förståelse för rasistpartiet.

Lucas Simonsson vurpar med en Voi och slår sig halvt fördärvad. I sitt sommarprat tar Isabella Löwengrip farväl av Sverige och meddelar att hon ska flytta till New York.

Juli

Rökförbudet på svenska uteserveringar träder i kraft. Sveriges första HBO-serie Gösta har premiär.

Asap Rocky häktas av svensk polis efter ett bråk utanför hamburgerrestaurangen Max. I fängelset serveras han inte vatten och bröd utan cowboysoppa, Bostonrutor och kaviarfisk. I Asap Rockys Instagramkommentarsfält beklagar sig Alexander Pärleros över att det inte är fritt fram för Asap Rocky att spöa vem han vill. ”Sorry for our country”, skriver Pärleros.

Romansrykten om det osannolika paret Viktor Frisk och Martina Haag börjar florera efter att de frekvent syns på bilder tillsammans. Undertecknad börjar fantisera om att de ska bilda par i På Spåret.

Deckardrottningen Camilla Läckberg tatuerar Svenska Akademiens valspråk ”Snille & Smak” i nacken som en märklig känga till institutionen. Silvana Imam skriver sin berömda tweet om att vara ”en glitch i deras Matrix” genom att vara en ”independent person”. Vissa förbryllas över att just Silvana Imam pratar om vikten av att vara fristående, med tanke på att hon nyligen frontat stora reklamkampanjer för Volvo och Ikea.

Sista helgen i månaden arrangeras festivalen Lollapalooza för första gången i Stockholm. På vip-området finns vad undertecknad har valt att kalla ”white trash-vipen”, där influencers som Bianca Ingrosso, Daniel Paris och Emilio Araya sitter bakom en egen inhägnad.

Augusti

Bianca Ingrosso rasar mot restaurangen Nybrogatan 38 efter att hon inte fått beställa äggröra, en rätt som inte finns på menyn. Tidningen Metro sparkar alla sina journalister.
– Vi har anställda journalister i andra Custos-bolag, där har vi inte fack och kollektivavtal och sådant skräp, säger ägaren Christen Ager-Hanssen till Dagens Media.

Håkan Hellström går ut med att han kommer att göra en unik spelning på Ullevi sommaren 2020 för att fira 20 år som artist. Men den unika spelningen förvandlas snart till fyra unika spelningar.

Azalea Banks hinner under ett kort Stockholmsbesök med att klaga på det tråkiga matutbudet och att marijuana är olagligt. Sedan påstår hon dessutom att hon blev misshandlad av en flygvärdinna under hemresan.

På Patrik Sjöbergs Instagram kan man följa Glenn Hyséns svensexa. Det är Glenn Hysén, Patrik Sjöberg, Kjell Wilhelmsen, Bobbo Krull med flera som åker runt i någon form av partybuss. Senare får jag reda på att det inte var Glenn Hyséns svensexa. Det var bara Patrik Sjöberg som trodde att det var Glenn Hyséns svensexa. Det säger någonting om en vanlig helg i Glenn Hyséns liv. Hans faktiska svensexa äger rum någon vecka senare.

Greta Thunberg seglar till New York. Penny Parnevik och Douglas Murray får sonen Atticus Jesper Thomas Murray.

September

Micael Bindefeld firar sin 60:e födelsedag med att flyga ner hela svenska kändiseliten till Tel Aviv. Pewdiepie blir den förste någonsin att nå över 100 miljoner prenumeranter på Youtube. Detta får Emanuel Karlsten att fråga sig när Pewdiepie ska börja få samma respekt som Ingmar Bergman. Arne Weise vandrar vidare.

Oktober

En tragedi drabbar Mölndal: Det beslutas att den legendariska Kurt Olsson-soffan ska plockas ner i och med att fastigheten vars tak soffan står på fått nya ägare.

Det offentliga samtalet i Sverige handlar om förhudens vara eller icke-vara efter att Centerpartiet beslutat sig för att verka för ett förbud mot manlig omskärelse. ”Vem vill tala om allt det ljuvliga som ryms i det där fuktiga, kladdiga plommonet av kött när vackra ord om religiös frihet och tolerans ligger i andra vågskålen?”, frågar sig Jens Liljestrand i en Expressenkrönika.

Hovrätten finner Frej Larsson skyldig till våld mot tjänsteman och ändrar tingsrättens dom.

Sara Danius lämnar jordelivet. Isabella Löwengrip meddelar att flytten till New York är avblåst. Olga Tokarczuk och Peter Handke utses till 2018 och 2019 års Nobelpristagare i litteratur. Ännu en seger för vita människor i dreads. Julia Frändfors och Julia Lyskova har sitt 12 minuter långa poddgräl som inte lämnar någon innanför tullarna oberörd. Bengt Feldreich dör. Därmed är två av julens nyckelfigurer borta för evigt.

November

Marcelo Peña vinner Paradise Hotel och blir först i programmets historia med att kasta kulan på 500 000 kronor. SVT går ut med att det bespottade tävlingsmomentet ”Listan” försvinner från På Spåret. Det stormar kring Linnéa Claesson. Hennes trovärdighet ifrågasätts i podcasten Haveristerna och av frilansjournalisten Emilie Roslund, för att nämna några.

Ingen jul utan att rasisterna får något nytt att uppröras över mellan lutfisktuggorna. Precis som julskyltningen kommer årets stridsäpple tidigare för varje år som går. I början av november får rasisterna för sig att julmust inte får heta julmust längre, eftersom Carlsberg lanserar drycken ”Vintermust”. Att Carlsberg fortsätter försäljningen av Apotekarnes julmust bryr sig rasisterna inte om. Det är förjävligt ändå. I julnyhetsväg förtjänar även årets julklapp mobillådan och julvärd Marianne Mörck att omnämnas.

I slutet av månaden går Zlatan Ibrahimovic in som delägare i Hammarby och krossar Malmöfansens hjärtan, bara veckor efter att de rest en staty över honom utanför Malmö stadion.

December

Lena Endre får uppdraget att läsa Nyårsklockan. Jonatan Unge gör bejublad På Spåret-debut tillsammans med sin mor Cecilia Hagen. Spy Bar höjer åldersgränsen till 25 år. Avicii hyllas med en storslagen minneskonsert på Friends arena. Malou von Sivers och Arga snickaren pressar rapparen Greekazo att lösa förorternas problem med kriminalitet och segregation. Cissi Wallin döms för grovt förtal mot Fredrik Virtanen. Marie Fredriksson lämnar oss alldeles för tidigt.

Läs även Frasse Levinssons sammanfattning av år 2018.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!