De roligaste reaktionerna på att Frölunda slopar indianen

12:49 18 Sep 2020

Fansen i Göteborg verkar inte vilja röka fredspipa.

För någon vecka sedan blev ordföranden för Frölunda Indians supporterförening Goa Gubbar intervjuad i Expressens SHL-guide. En av frågorna han fick svara på löd "Ett energidrycksbolag köper upp din klubb och byter namn och ni får en ny förstafemma från NHL. Hur reagerar du?".
– Okej då... bara dom behåller Indianen (man kan fråga sig varför Expressens journalist tror att "indianen" stavas med versalt i) och att det blir förstafemman från Chicago Blackhawks som kommer in. Sponsorer betyder nästan allt i dagens elitidrott, och så länge vi supportrar gynnas av det så är det okej i min värld, svarade han.

För honom skulle det alltså vara värre om man tog bort indianen från tröjorna än om man tog bort "Frölunda" ur namnet. Och han är långt ifrån ensam. Nu när Frölundas styrelse beslutat sig för att göra sig av med indianen är det upprorsstämning i Göteborg.
– Det har ju varit kännetecken för Frölunda så länge man kan minnas för fan, indians! säger Glenn Hysén till Göteborgs-Posten.

Det roliga med Glenns uttalande är att Frölunda bara använt sig av indianen sedan 1995. Det vill säga när Glenn Hysén var 36 år gammal. Jag betivlar i och för sig inte att det är så långt tillbaka i tiden hans minne sträcker sig.

Under förmiddagen har jag roat mig med att scanna olika kommentarsfält på Facebook för att ta del av andra stridslystna göteborgares syn på beslutet. Det här är vad jag hittade.

"Vad är det för negativt med Indianer? Det är ju en ursprungsbefolkning som står för positiva värden. Ska vi resonera på samma sätt om Samer?"

Ja, tänk om man skulle frånta samerna rätten att vara maskotar åt ett hockeylag. Man undrar verkligen vart världen är på väg.

"Hur lång tid tar det innan dessa semi-facister kräver att ni skall starta ett damlag?"

Ett annat skräckscenario vore givetvis om Frölunda gick half-blown Mussolini och lät kvinnor åka skridskor iförda något annat än paljettklänning.

"Dumt och populistiskt beslut. Var finns uthålligheten kring i tradition? Går bara och väntar på att Vikingline byter namn."

Vad som helst men inte det.

"Så jävla löjligt... när man får släppa in publik bör alla klä ut sig som indianer"

Det här skulle man ändå vilja se. 12 044 göteborgare i fjäderskrudar, skinnkläder gjorda av bisonoxe, mockasiner på fötterna och tomahawker i händerna. Precis som Henrik Schyffert i Melodifestivalen 2005. That will show 'em.

"Sådärja, snart har precis alla i hela världen glömt bort indianerna, det är nog precis som de själva vill, not."

Risken är hög att den amerikanska ursprungsbefolkningen slängs på det kollektiva minnets soptipp nu när de inte snart inte pryder ett göteborgskt hockeylags tröjor längre. Not.

"Säkert nån överkränkt individ från Hornstull som skickat brev. En sådan som identifierar sig själv som en amfibier och bara äter vete."

Det här tyckte jag straight up bara var roligt. Ska börja reta alla mina vänner som bor i Hornstull för att de är amfibier som bara äter vete. Hör du det Pål Ströbaek?

Ps. Kunde ni inte väntat till efter jul med att fatta det här beslutet? Så att man slapp höra vad släkten har att säga om detta, menar jag.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!