Döskalle & Mästerligt möter Soldoktorn

Redaktion 10:15 30 Sep 2020

Vi har en läkare ombord! Mikael Sandström har lagt sina mest solbrända dagar bakom sig. Och han gillar inte att "äta kola med pappret på". Döskalle & Mästerligt har undersökt Soldoktorn grundligt inför hans kommande standupföreställning.

betyg: 1 Vad får dig att tro att du kan köra standup?
– Jag är väldigt van och bekväm på scen. Jag har gjort många medicinska föreläsningar. Så jag är rätt bra på att snacka och skoja till en historia. Mina barn har stöttat mig också och sagt ”Pappa, är det inte dags nu?”. Så jag vet att jag kan det.

betyg: 1 Det blir ju sällan bra när kändisar ska testa standup. Fadde Darwich, Johannes Brost och Cissi Wallin är några exempel. Vad skiljer dig från dem?
– Allt, skulle jag tro. Men jag är knappt kändis. Jag är 62 år gammal och har oerhört mycket mer livserfarenhet. Jag vet vad som är viktigt och inte viktigt i livet. Tro mig. Sedan hur bra det blir och hur det tas emot vet jag inte. Men jag vet att det här verkligen är någonting jag måste pröva. Jag är än så länge skrämmande lite skrämd. Jag tycker bara det ska bli kul. Jag väntar på att få gå upp på scen.betyg: 1 Du väntar på ditt stora genombrott?

– Ja, det gör jag. Jag gjorde ju Fördomspodden med Emil Persson, precis innan corona stängde ner allting, på Södra Teatern inför 800 personer. Jag kände mig så jävla bekväm.  betyg: 1 Finns det inte en risk att du blir betraktad som en pajas på sjukhuset?

– Det fanns nog det förr. Men du vet jag är den som har jobbat längst och mest. Jag har jobbat i 35 år plus ytterligare sju och ett halvt år kontinuerlig jour. Jag har gått över 2200 jourer i mitt liv. Det finns nog ingen som är i närheten av den erfarenheten jag har. Om jag skulle bli pajas nu skulle jag lätt kunna leva med det.

betyg: 6 Hur skulle du beskriva din humor?

– Allvarlig humor. Döden. Jag pratar ju mycket med döende människor, svårt sjuka människor och deras anhöriga. Jag har en ganska härdad torr humor, tror jag. Sedan har jag mina favoritserier. Jag gillar till exempel Pistvakt. Det tycker jag är skitkul.

betyg: 1 Tror du publiken kommer bestå av människor med ena foten i graven?

– Nej, det tror jag verkligen inte. Jag tror publiken kommer bestå av kvinnor mellan 60 och 80.

betyg: 1 Är det där du har dina groupies?

– Det är det verkligen. Olga, 80, är min bästa support.betyg: 6 Vad har du för komiska förebilder?

– Jag gillar Björn Gustafsson.betyg: 6 Den yngre?
– Ja. Vem är den äldre nu igen? Han i Jönssonligan?

betyg: 6

 Ja, precis.

– Gösta Ekman var ju inte komiker. Han var mer skådespelare. Han gjorde grejer med Hasse och Tage och sådant där. Fast Hasse och Tage tycker till och med jag är lite gamla. Mina föräldrar kände dem personligen.betyg: 1 Då fick du sagt det.

– Ja, precis. Annars är ju Måns Möller kul.betyg: 1 Det är han väl ändå inte?

– Jodå. Micke Tornving tycker jag också är bra. Han är allvarlig. Jag har pratat med honom i 30 sekunder, och vi kom in på livet efter detta och åldersvård. Han har jobbat som undersköterska inom psykiatrin.

betyg: 6 Vilken är din favoritläkare i fiktionen?

– Infektionen?betyg: 6 Nej, ”i fiktionen”. Du är så van vid läkarlingo.

– Min favorit är ju inte Dr. House. Den är så overklig eftersom alla läkare kan allting i den serien. Jag tror inte jag har någon fiktiv favoritläkare.

betyg: 1 En av de mest missvisande rubrikerna jag läst i hela mitt liv handlade om dig. Det var Hänt Extra som hade en framsida där det stod ”Så höll Soldoktorn och Lotta Engberg kärleken hemlig”. Tycker du att ni har smugit med er kärlek?

– Ja, det gjorde vi. Och att du ställer frågan betyder att vi har lyckats. Du vet inte ens vad du har missat. Det är som att vara luktblind eller något sådant där. Du vet inte om det, för du vet inte vad du saknar. Inledningsvis var det fullständigt under radarn.betyg: 6 Nu blir jag nyfiken på vad det är jag har missat.

– Ja, visst är det intressant? betyg: 6 Som det beskrivs i tidningarna sa hon i någon intervju att du verkade härlig. Och så började ni träffas. Finns det någon annan historia i verkligheten?

– Nej. Men när vi gick ut med det att vi är ihop hade vi umgåtts ganska mycket mer än vad som synts i tidningarna.

betyg: 6 Hade ni redan träffats när hon sa att du verkade härlig?

– Nej. Hon hörde av sig efter det. Då svarade jag inte. Sen skrev hon till mig igen. Då svarade jag ”Tack, vad snällt!” och hörde inte av mig.

betyg: 6 Varför gjorde du inte det?

– Jag trodde det var trams. betyg: 1 Du trodde att det var någon som utgav sig för att vara Lotta Engberg?

– Nej. Men jag trodde bara hon var artig. Jag tog det inte på allvar. betyg: 6 Vad är det bästa med Lotta?

– Det är mycket. Nu måste jag hålla tungan i rätt mun. Något av det finaste, enklaste och bästa med en människa är att du ser att den är ledsen när den är ledsen och glad när den är glad. Man ser på henne vad hon vill och vad hon menar. Det säger jag verkligen med de bästa intentionerna. Jag förstår henne. Hon är extremt äkta och ärlig. Det tycker jag är ett mycket attraktivt drag. En person som man förstår och som inte är komplicerad. Hon har en sådan känslomässig bredd och tydlighet att det är oerhört lätt att vara i hennes närhet.

betyg: 1 Vad är det sämsta med Lotta?

– Att hon byter samtalsämne hela tiden. betyg: 1 Det gör alla tjejer. Vad tror du Lotta tycker är det sämsta med dig?
– Att jag sover så jävla dåligt.betyg: 6 Är du morgonmänniska eller?

– Nej, hon är det men inte jag. När jag säger att jag har gått jour i sju-åtta år menar jag ju då kontinuerligt, utan avbrott, bunden på sjukhuset. 2200 dygn. Min biologiska klocka är lite skadad. Jag sover rätt oroligt. Det stör säkert när jag snurrar som en grillad kyckling. Det kanske hon har kommenterat vid något tillfälle.

betyg: 1 Tror du att vi någon gång kommer få se rubriken ”Här är Soldoktorn och Lotta Engbergs läckta sexfilm”?

– Eh… näe.

betyg: 1

 Du var tvungen att tänka efter ändå?

– Ja, det var jag tvungen att göra.betyg: 1 Varför det?

– Jag var tvungen att tänka på vad som finns på bild och inte.betyg: 1 Vad kom du fram till då?

– Att det inte finns något som kan läcka.betyg: 6 Men det kanske finns något i tryggt förvar?

– Ingen kommentar.

betyg: 1 Har du någon gång haft ”myror på trumpeten”?

– Vad är det en omskrivning för?betyg: 1 Spela inte dum nu. Klamydia.

– Nej, jag har aldrig haft en könssjukdom. Däremot har jag behandlat många.betyg: 6 Har du varit noga med att skydda dig?

– Nej. Inte alls. Jag har aldrig använt kondom i hela mitt liv. betyg: 1 Är det någon form av principsak för dig?

– Ja. Tror jag att jag smittar har jag inte sex. betyg: 6 Det är inte många läkare som säger så.

– Nej. Men jag är den smittfriaste som finns. ”Det är ingen fara så länge man har rent mjöl i pålen”, som någon sa till mig.

betyg: 1

 Är det här någonting du kan rekommendera?

– Nej. Men tro mig. Jag vet. betyg: 6 Har du aldrig någonsin haft på dig en kondom?

– Jag borde nog ha prövat någon gång när jag var 15-16 år. Men det kommer jag inte ihåg.

betyg: 6 Jag ska på en dejt ikväll. Har du några tips på hur man charmar en kvinna?

– Oja. Fundamentala tips. Det grundläggande är att lyssna och ställa motfrågor. ”Det var spännande, kan du utveckla det?. Då är du hemma. Lyckas du inte då är det inte ni som ska vara på dejt med varandra.betyg: 1 Det var inget superrevolutionerande tips.

– Nej.betyg: 6 Du är ju en stilig herre. Har du någon gång varit med om att någon gjort sig illa med flit för att bli behandlad av just dig?

– Inte gjort sig illa. Men hittat på symtom. Jag hade en patient som dök upp den 20 januari 1986. Jag vet exakt, för det var 20 grader kallt ute och hon dök upp i vargpäls och raffset och var döende. Hon såg inte döende ut. Men det var kallt i luften. Det såg man också. betyg: 1 Hur såg man det?

– Det får du fundera på.

betyg: 6 Är det många patienter som vill ha selfies med dig?
– Mina patienter är för dåliga. Jag sysslar ju med intensivvård. De är riktigt dåliga, så de vill inte gärna ta bilder. Men det jag kan säga är att mitt lilla kändisskap bekräftar en grundläggande psykologisk mekanism som vi människor har. Att man vill känna igen. Samma doktor, samma tacobuffé, samma whatever. Svensken tar samma rätt och sätter sig på samma stol. Dels är det mänskligt och dels är det svenskt. Ser man då någon som gjort ett vänligt intryck och som man känner igen blir man glad. Det kortet spelar jag ut. betyg: 1 Du säger ”Tja, här kommer Soldoktorn!”?

– Nej, det gör jag inte. Men om de säger det först bekräftar jag det och säger ”Men nu handlar det inte om mig, nu handlar det om dig”. Det funkar så jävla bra. Det som retar mina kollegor mest är när patienten säger ”Åh, vad roligt för er att få jobba med honom”. De tycker inte att det är ett dugg kul.betyg: 1 Tror du att kollegorna önskar att det var de som satt i Nyhetsmorgon istället?

– Inte alla. Men många, oja. Det vet jag.

betyg: 1 Skulle du säga att du är en vit man fångad i en svart mans kropp eller en svart man fångad i en vit mans kropp?

– Ingetdera, faktiskt. Jag har en liten diskret kulört då och då. Vi har ju ett mörker… Det är bara att titta ut. Hur stor är risken för uv-strålning nu? Den är ju noll. Det är bara några veckor om året. betyg: 1 Skulle du säga att du har lagt dina mest solbrända dagar bakom dig?
– Ja.betyg: 1 Man har ju sett dig brändare än du är nu.

– Du har inte sett mig bränd. Du har sett mig brun.betyg: 1 Förlåt.

– Det är en jävla skillnad.betyg: 1 När jag säger solbränd så menar jag brun.
– Okej, då så.

betyg: 1 Man ska vara noga med vad man säger, eller?

– Ja, det tycker jag. betyg: 1 Varför är det så viktigt?

– Det är viktigt att vara konkret, direkt och tydlig. Det tycker jag.betyg: 6 Men hur kommer det sig att du har lagt dina mest solbrända dagar bakom dig?

– Det vet jag inte. Jag blir ju lättare brun nu än när jag var yngre. Men det är så sällan. Jag har inte riktigt den där…betyg: 6 Målmedvetenheten?

– Nej. Ron.

betyg: 6 Har du någon gång suttit på ett flygplan, hört personalen fråga om det finns någon läkare ombord och gripit in?
– Så många gånger att det nästan är ovanligt att det inte händer.

betyg: 6

 Är det sant?

– Sist jag åkte till Thailand hade jag sju patienter när vi passerade Kazakstans luftrum. En med förmaksflimmer, en medvetslös, en diabetiker, en kanske allergiker. Vad fan var det mer? Jag har hört det hur många gånger som helst.betyg: 6 Kan det vara att de såg dig i kön till boardingen och hittade på något för att de ville bli undersökta av dig?

– Nej, det tror jag inte. Det var framförallt gamla och berusade.betyg: 1 De om några kan väl fejka ett förmaksflimmer.

– Men what’s in it for them? Jag går ju bara och gör en bedömning om det är farligt eller inte. Det är jätteknepigt med sjukvård i luften. Den lag vars luftrum du är över gäller. Men det blir inte så förrän du landar, om du nu skulle göra det. betyg: 6 Har du tvingat ett plan att nödlanda någon gång?

– Aldrig. Det var nära en gång. Jag hade en idiot som svimmade fem gånger.betyg: 1 Varför säger du ”idiot”?

– Jag hade sagt till honom att sitta still eftersom han hade en hjärtrytmsrubbning. Men han smög upp och drack mer sprit. Det var natt och det var trassligt. Personalen frågade om jag trodde han skulle klara sig. Jag sa att jag tror att han gör det, men jag ger inga garantier. Det här är en person som dissimulerar. 


betyg: 6 Vad betyder ”dissimulerar”?

– Motsatsen till simulerar. Han låtsas att allt är bra. Men det var inte bra. Säkerhetspolisen fick slita honom av planet.

betyg: 1 Har du någon gång suttit på ett flygplan, hört personalen fråga om det finns någon läkare ombord och struntat i att gripa in eftersom du ”ju för fan har semester”?
– Ja, det har jag faktiskt gjort. Men då har jag sett patienten från min plats och bedömt att det inte är någon fara. Däremot händer det att folk viskar ”Ursäkta. Är du doktor? Kan du titta på det här…”. Då kan jag inte säga nej.

betyg: 6 Jag läste en intervju med dig där du sa ”Jag tjänar bra med pengar, och jag väljer att spendera dem”. Vad lägger du pengar på?

– Bilar, resor, vin, barn, båt. betyg: 6 Vad har du för bil?

– Vilken av dem?betyg: 6 Den dyraste.

– Porsche Boxster. betyg: 6 Vad kostar en sådan?

– 900 000.betyg: 6 Vilket är det dyraste vinet du har hemma?

– Det är nog en champagneflaska som heter Winston Churchill. Den går nog på en fyra-fem tusen.betyg: 1 Det är inte så blodigt ändå. Jag hade föreställt mig någonting mer extravagant.

– Jag är diskret i botten.betyg: 6 När ska du poppa den?

– Säg det. Lotta är mer en öldrickerska. Jag får lära upp henne först.betyg: 1 Du tror inte hon är intresserad av den här Winston Churchill-champagnen?

– Nej, det tror jag inte. betyg: 6 Ska du sänka den själv?

– Nej, jag har kompisar som är vinintresserade. Mina barn är också det. Det blir nog med dem.betyg: 6 Men du föreställer dig inte något särskilt tillfälle?

– Nej. Jag fångar ögonblicket i flykten. Det har jag blivit jävligt mycket bättre på. There is no time like the present. Om båda mina barn är hemma och det skulle passa, då jävlar åker det bästa fram. Absolut. Det finns inte att vi ska ha den till nästa nyår eller något sådant. Då kommer den fram bara. Men när det blir, det vet jag inte.

betyg: 6 När man läser intervjuer med dig slås man av att du är väldigt bjussig. Du har alltid roliga saker att säga och du bjuder på dig själv...
betyg: 1 Grundar sig allt det i ett enormt bekräftelsebehov?

– En del av det gör säkert det. Jag fick hålla en extremt låg profil i skolan. Jag var minst, så om jag inte passade mig åkte jag på stryk. Särskilt i högstadiet fick jag hålla mig undan. När jag kom ur det där kände jag att ”Fan, nu är det min tur”. Nu är jag så trygg i min läkargärning att om det kommer professorer från Karolinska som säger att de har synpunkter på vad jag sagt i Nyhetsmorgon bekymrar det inte mig. Det rör mig inte. Jag vill inte vara arrogant, men det ska mycket till för att rucka på mig. betyg: 6 Jag kan nog skämmas när jag blir medveten om mitt eget bekräftelsebehov. Men du känner dig trygg i ditt?

– Jag vet att alla människor har det. Jag har levt så länge att jag har de referenserna. Du kommer få dem. Det du just nu är med om är livets enda quick fix. Det vill säga att lära sig av någon annans erfarenhet. Det är nästan bara människan som kan det.

betyg: 6 Är du nöjd med vem du är?

– Nej, det är jag inte. Jag trodde att jag skulle ha kommit längre, gjort mer och varit klokare. Jag är en landsortsdoktor som inte har forskat på hur blodet rinner i musöronen.betyg: 6 Vad var din vision?

– Den bild jag hade var att jag skulle upptäcka någon fantastisk medicin eller något medicinskt fenomen som en större grupp människor kan dra fördel av. Det kommer jag aldrig att göra. Jag är inte en smart person. Jag är en jävligt målmedveten person. Jag tillhörde en av de mest korkade på läkarlinjen. Men jag är bra på att läsa och fokusera. Det var den vägen jag gick. Läkarlinjen är inte så svår. Men det är svårt att komma in.

– Många gånger har jag nog tänkt att jag är usel. Jag har en skilsmässa med mig i bagaget. Oftast, men inte alltid, betraktar jag det som ett misslyckande. Det var inte det jag hade tänkt mig. Men sen vet jag att ingen är fullkomlig. Och verkligen inte jag. Det blev som det blev.betyg: 1 Hur känns det att dina drömmars tåg har gått?

– Det har det absolut inte. Det har just startat. Det är ett nytt tåg på gång, och det är spännande. Jag varvar inte ner. Jag varvar om. Jag tycker att man ska dra sitt strå till stacken och hjälpa till. Det kan jag göra genom att informera och förklara enkelt. Den vanligaste frågan till mig i Nyhetsmorgon är ”Kan du förklara vad doktorn sa? Vi förstod inte”. Det är min mission att överbrygga det informationsgapet. Det vill jag göra i showen.betyg: 6 Vad är drömmen nu då?
– Att åka på turné med ett uppskattat koncept, som folk tycker är kul.

betyg: 1 Det är svårt att turnéra nu va?

– Ja, precis. Men du frågade ju om drömmen, och corona ingår inte i drömmen.betyg: 6 Vågar du dig på någon prognos om när vi kommer kunna återgå till det normala?

– Ja. Det vågar jag. Menar du psykologiskt eller?

betyg: 6

 Nej, jag menar mer när man kommer kunna gå på en konsert igen, till exempel.

– Det kommer man kunna göra innan nästa sommar.

betyg: 1

 Hur fan kan du veta det?

– Det kan man nog säga. Tre till sex månader ungefär. Det kommer inte vara samma i alla länder. Men tre till sex månader är mitt svar.betyg: 1 Avslutningsvis: Om du skulle döda mig, hur skulle du gå tillväga?

– Jag skulle förgifta dig.betyg: 1 Du svarade väldigt snabbt.

– Jag har ju tänkt på det under hela intervjun. Grejen är att jag blir ju misstänkt, eftersom jag är narkosläkare. betyg: 1 Och det finns folk som vet om att vi ses just nu.

– Ja, precis. Så jag skulle inte mörda dig här, utan vid ett annat tillfälle. Om du skulle vara en person som jag ville mörda skulle jag tycka jävligt illa om dig. Så jag skulle använda mig av celocurin. Då skulle du krampa först och sedan dö. Det är ett helvete. 


Dr. Mikael Live sätts upp på Playhouse i Stockholm den 12 november. Det går också att köpa biljett för att se föreställningen digitalt.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!