Nöjesguidens årssammanfattning 2018

14:21 13 Dec 2018

Vlad Reiser liknade Guldtuben vid nazityskland. Johanna E Olsson beställde en pasta som instagramrekvisita. En parfym med doft av musk dansade en sommar. Della Q blev podcasten på allas läppar. Den grafiska designern Franz Kristersson saknade sin pappa. Frasse Levinsson blickar tillbaka på händelserna som definierade 2018.

Januari
Året börjar med att Calle Schulman går ut med att han ska sluta med Instagram. Han startar en nedräkning från 111. När han lagt ut 111 bilder till ska han inte längre använda Instagram. Innan han kommer ner till 100 kommer det av sig.

Peter Jihde lämnar Nyhetsmorgon och TV4 för konkurrenten TV3.
– Det är lite som Gudfadern. Jag fick ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till, säger Peter Jihde i en intervju med Aftonbladet.

Dessutom blir det rabalder när programledarna Adam Pålsson och Tina Mehrafzoon skämtar friskt om triangeldramat mellan Zara Larsson, Ludwig Kronstrand och Fiona Fitzpatrick. Efteråt kritiserar Rebecca & Fiona det sexistiska manuset i en debattartikel på Politism. Dagen efter ringer Aftonbladet upp Hov1, som blivit kallade ”jävla töntar” i Bianca Ingrossos blogg eftersom de var så aviga när Adam och Tina intervjuade dem.
– Vi vet inte vem det (Bianca Ingrosso, reds.anm) är, svarar de bara.

Men månadens stora snackis blir den runkande SVT-mannen. Någon lokal nyhetsreporter på SVT blir påkommen med att under en längre tid ha lagt ut bilder och filmklipp på när han onanerar i offentliga miljöer, bland annat på ett gym. Mannen tvingas tyvärr lämna sitt jobb. Den efterföljande debatten handlar om ifall det han har gjort är så jävla farligt.

Ledsamt nog går Johannes Brost bort.

Februari
Februari inleds med att Lasse Kronér, som just friats från Metoo-misstankarna, talar ut i Göteborgs-Posten. Det blir tydligt att Lasse, till skillnad från de andra anklagade männen, inte anlitat någon dyr pr-konsult inför sitt försvarstal.
– Alltså jag tycker att Metoo varit fantastiskt bra, men som det drabbat mig blir det tyvärr Kalle Anka av det. Jag är allt det som den där Weinstein inte är. Jag har aldrig tagit på en rumpa som inte fick tas på, säger han till tidningen.

I övrigt är det en stillsam månad i nöjesbranschen. Ålands tingsrätt friar Frej Larsson och Simon Gärdenfors i rättegången mot ryska staten. En nakentechnoklubb startas på Södermalm (men de blir utslängda av ägarna till lokalen efter bara några kvällar). Dejtingprogrammet Hemliga beundrare har premiär. Det går lite rykten om att tv-programmet Seinfeld ska göra comeback efter att Jerry Seinfeld sagt att möjligheten finns i en intervju med Ellen DeGeneres. Men i övrigt händer inte mycket.

Mars
Den kulturella medelklassen blir medveten om begreppet ”mikrootrohet” när fenomenet blir omskrivet i Dagens Nyheter. Det handlade kortfattat om att saker som att dölja sin telefon för sin partner också kunde vara någon form av otrohet. Kritikerna säger att begreppet kan ge överdrivet svartsjuka människor vatten på sin kvarn och berättiga deras ilska mot helt normala beteenden.


Farmen VIP har premiär. Medverkar gör bland andra Samir Badran, Camilla Henemark, Sigrid Bergåkra, Glenn Hysén, Patrik Sjöberg, Glenn Hysén, Lulu Carter och Ola-Conny Wallgren.
– Om farsan överlevde Palestina överlever jag Farmen, säger Samir i trailern till programmet.

Martin Timell åtalas. Flera Lion Bar i Stockholm blir av med alkoholtillståndet. E-Type lägger ner sina restauranger i Stockholms skärgård. Zlatan Ibrahimovic flyttar till Los Angeles. Jerry Williams dör.

April

Månaden inleds med att en av Sveriges mest älskade människor genom tiderna lämnar jordelivet. Vi pratar naturligtvis om Lill-Babs. Sedan briserar krisen kring Svenska Akademien. Kristina Lugn viftar med en cigarett mot journalister och skriker att de kommer att dö. Kungen kopplas in. För första gången i livet förväntas Kungen ha en åsikt om något annat än vad han ska äta till middag. Sara Danius avgår. Cissi Wallin anordnar en knytblusdemonstration. Björn Ranelid kräver att hela Akademien ska avgå. Läckberg lackar. Och så vidare. I all oändlighet.

Ute i världen gör Morrissey sina fans besvikna genom att uppmuntra dem att rösta på det högerextrema partiet For Britain. Det blir till och med droppen för Peter Birro, som efter att ha dyrkat Morrissey i 30 år låter meddela att han inte längre är ett fan.

På hemmaplan får det populära vattenhålet Restaurang Wollmar, som i folkmun går under namnet ”Wollmars”, ny ägare. Baren köps av en man vid namn Ersin Pulat och hans företag Para Invest AB. I samråd med stammisarna bestämmer sig Ersin för att inte förändra interiören över huvud taget. Ett klokt beslut.

Joakim och Jonna Lundell bestämmer sig för att bojkotta influencergalan Guldtuben eftersom de tycker att arrangörerna Splay och United influencers är korrupta. De får medhåll av flera andra youtubers.
– Är det nazitystkland eller vad är det här? frågar sig youtubern Vlad Reiser i ett klipp på sin kanal.

Vi tror inte att Vlad Reiser förstår hur orättvis Guldtuben var i nazityskland.

Lill-Babs blir inte den enda djupt älskade människan att gå ur tiden. Den 20 april får Tim ”Avicii” Berglings liv ett tragiskt slut i Omans huvudstad Muskat. Han blev 28 år gammal.

Maj
McDonalds börjar med hemkörning i Stockholm. Lasse Kronér går ut med att han drabbats av tinnitus efter metoo-anklagelserna. Broder Daniel väljs in i Swedish Music Hall of Fame. Joel Ighe går ut med att han ska släppa en singel. Den stenrike spelemannen Kalle Moraeus visar sig, enormt överraskande, vara en av gästerna i säsong två av Biggest Loser VIP. Henrik Schyffert äter lunch med Rebecca Weidmo Uvell och Hanif Bali. Lunchen visar sig vara en 50-årspresent från David Batra. Morrissey bokas att spela i Rättvik. En spelning som ställs in längre fram eftersom biljettförsäljningen gick för trögt. Tidningen Filter påstår sig veta att Skandiamannen knäppte Palme. Ingen utanför redaktionen blir särskilt övertygad.

Juni
På sommarens första dag twittrar TT-reportern Owe Nilsson att han härmed slutar med Twitter. Hans arbetsgivare tycker att han blandar in personliga åsikter för ofta. Det visar sig att Owe Nilsson är långt mer omtyckt än vad man hade kunnat föreställa sig. Hela Twitter belamras med kärleksförklaringar till Owe Nilsson. Alla älskar tydligen Owe Nilsson (som ganska snart börjar twittra igen). Samtidigt i Venedig beställer influencern Johanna E Olsson en pasta som rekvisita till en Instagrambild. Det blir ett jävla hallå.

Moa Wallin gör sig ett namn genom att håna den 15-åriga mopedpolisen Gustav. ”landets töntigaste person äntligen funnen”, skriver hon på Twitter. Sedan bryter helvetet lös. Pöbeln vill att Moa ska få sparken även från arbetsplatser hon inte jobbar på. Många hör av sig till Nöjesguiden och vill att vårt samarbete med Moa Wallin ska upphöra. Problemet är bara att vi aldrig haft något.


Efter Sveriges öppningsmatch i fotbolls-VM säger Albin Ekdal till Sportbladet att han hade sina ”två vänner och sex polare” på läktaren till Sportbladet. Vad skillnaden mellan vänner och polare är vet bara Albin Ekdal. I turneringen gör anfallaren Marcus Berg Sverige till åtlöje. Sverige överträffar sig själva och vinner gruppen före Mexiko, Sydkorea och de regerande världsmästarna Tyskland. Sedan tar vi oss till kvartsfinal genom att skicka hem Schweiz. Sverige spelar på den lätta sidan av slutspelsträdet och plötsligt finns det en realistisk chans att Sverige ska spela VM-final. Eller åtminstone att nationen ska få uppleva bronssommaren -94. Men tyvärr bränner Marcus Berg friläge efter friläge och Sverige åker ut mot England. Sommaren är förstörd. Trots det kallas svenska landslaget ”hjältarna” på Aftonbladets löpsedel dagen därpå.

Juli
Det är den varmaste sommaren i Sverige på över 100 år. Det firar Elaine Eksvärd och Cissi Wallin med att starta drev mot den flera år gamla Mr. Cool-låten Knulla barn. SVT firar med att faktagranska Förintelsen. Efter att ha slagit i böckerna kommer de fram till att Förintelsen visst har ägt rum. På Twitter frågar sig Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg om deras nästa faktakoll blir att undersöka om månen är en ost.

Men det vi framförallt tar med oss från juli är Alex och Sigges poddföljetång om Tom Ford-parfymen Oud Wood. Doften som påminner män om tjärad eka, skogsbrand och sågverk, medan kvinnor bara tycker att den luktar smutsig kuk. Det är kanske det roligaste någonsin i poddens historia.


Frankrike vinner fotbolls-VM. När de firar guldet utanför Élyséepalatset får Paul Pogba hela torget att sjunga med i ramsan om N’golo Kanté, mittfältaren som var för blyg för att be om att få hålla i pokalen efter slutsignalen. Det är sommarens finaste stund.

Kandidaterna till Alexandra Pascalidous egna Nobelpris presenteras. Ulf Lundell visar sig vara en av dem. I juryn sitter bland andra Morgan Alling och Kajsa Berqvist.

Podcasten Della Q ser dagens ljus. Katarina Wennstam håller sommarens mest hyllade sommarprat. Twitterkontot Franz Kristersson startas. Personen bakom kontot utger sig för att vara grafisk designer och förgäves på jakt efter sin pappa Ulf Kristerssons kärlek.

Augusti
Pete Doherty sänker en enorm frukost på Dalby cafe i den brittiska kustorten Margate. Frukosten består av fyra skivor bacon, fyra korvar, fyra ägg, rårakor, lökringar, bubble and squeak, två skivor bröd, bönor, champinjoner, en quarter pounder och pommes frites. Klarar man av att äta hela menyn under 20 minuter får man allt gratis. Pete rensar fatet innan tiden är ute och beställer dessutom en jordgubbsmilkshake.

I Sverige friar en deltagare i programmet Lyxfällan till sin flickvän under budgettavlan. Hon svarar ja.
– Jag är rätt säker på att hon inte tog dig för pengarna i alla fall, säger programledaren Magnus Hedberg.

En berusad känd svensk rappare hotar Harakiri-korvgubben i Gamla Stan. När rapparen förstår att allting livesänds försöker han ringa dit folk.

Den mansfria festivalen Statement Festival arrangeras i Göteborg.

Månaden får ett dystert slut när Aretha Franklin går bort.

September
Torkan drar in över Sverige. Ni vet vilken torka jag pratar om. O’boy-torkan. Butikshyllorna gapar tomma landet över. På Instagram försöker de som har en burk O’boy kvar hemma läska oss andra. Vi är många som inte begriper vad det är frågan om. Det finns tydligen vuxna människor som dricker O’boy. Och de verkar inte skämmas över det.

Den japanska författaren Haruki Murakami tackar nej till att ta emot Den nya Akademiens litteraturpris. ”Thåström och Lulu Carter i krismöte”, skriver kulturskribenten Kristofer Andersson på Twitter.


Nöjesguidens lista över Stockholms 100 hetaste singlar publiceras. Noel Flike kniper förstaplatsen.

MTR går ut med att de ska döpa ett tåg till MiriamHåkan. Detta ogillas i Håkan Hellström-lägret och tåget får till slut heta bara Miriam.

Klädföretaget JC ertappas med att sälja fejk-Supreme i sin butik i köpcentret Mall of Scandinavia. Samma dag tvingas JC gå ut med en offentlig ursäkt. I ursäkten skriver de att de tycker att de blivit felaktigt anklagade för att sälja fejkprodukter men att de stoppar försäljningen av märket "Supreme Spain” på grund av allt hat personalen fått utstå.

Frank Andersson lämnar jordelivet.

Oktober
En tårögd Alexandra Pascalidou presenterar vinnaren av Den nya Akademiens litteraturpris på stadsbiblioteket i Stockholm. Tillställningen livesänds på Youtube. Första halva sändningen pratar Alexandra Pascalidou svenska. Men någonstans i mitten kommer hon på att det kanske vore idé att tala engelska. Det märks att de inbjudna gästtalarna överrumplas av detta. Fyra av dem inleder sina tal på engelska men ger upp och river av talen på svenska istället. Jag varken överdriver eller skojar. Detta händer fyra gånger. Det skänker inte direkt auktoritet till Den nya Akademien. Priset går i alla fall till den guadeloupiska författaren Maryse Condé. Både Ulf Lundell och Omgiven av idioter-författaren Thomas Erikson får se sig snuvade på konfekten.

Johanna E Olsson publicerar sin omtalade instagrambild där hon är inklippt vid floden Seine i Paris. Alla som ser bilden förstår att den är ett montage, utom Emanuel Karlsten som efterlyser experthjälp på Twitter för att kunna avgöra om bilden är äkta eller inte.

Swedish House Mafia offentliggör sin comeback. Peter Jihde upptäcker dm-funktionen på Instagram efter att ha använt appen i fem år. Podcasten Lilla Drevet går ut med att de ska ta en flera månader lång paus. Hannah & Amanda tänker högt i en intervju med Aftonbladet att de kanske borde låta sina anställda föra in sina menscykler i ett Excel-ark och får kritik för saker de inte har sagt av sina meningsmotståndare. Greta Thurfjells text om huskvinnans återkomst publiceras. Mats Olsson på Handelsbankens pressavdelning myntar de bevingade orden ”Vi lägger oss inte i om du använder dina pengar till att köpa smågodis, heroin, barnporr eller glass”. Frej Larsson frias i tingsrätten efter att ha varit åtalad för hot mot tjänsteman. Kulturprofilen Jean-Claude Arnault döms till fängelse för våldtäkt. På Frank Anderssons begravning tar Patrik Sjöberg ett järn vid kistan.

November
Robin ”Mos” Andersson vinner Paradise Hotel för andra gången och kastar kulan. Stureplansrestaurangen Riche bestämmer sig för att ta bort hamburgaren från menyn. Nilla Fischer vinner Diamantbollen och håller ett feministiskt brandtal. Trots den märkliga slutklämmen ”We have no more fucks to give” blir talet hyllat i kvällspressen. Det återvunna plagget utses till årets julklapp. Isabella Löwengrip skapar den digitala influencern Gabrielle Löwengrip, som bor i New York, är besatt av skönhet och testar brunchhak. Hamburgerkedjan Bastard Burgers skaffar lokal på Götgatan. Till pressen säger de att de vill skapa ”känslan av en korsning mellan Kreuzberg i Berlin och Brooklyn i New York”.


December
Håkan Hellström ger ut skivan Illusioner och tystar tvivlarna. Håkan, du är lika bra som förr.

Läs även: "Nöjesguidens stora årssammanfattning 2017"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!