Illustration: Sepidar Hosseini

De bästa budgetkrogarna i Malmö 2017

15:54 22 Nov 2017

Här är redaktionens lite prisvänligare favoriter i Malmö.

Frågan är om någon svensk stad har mer att erbjuda inom kategorin ”gott käk till en billig peng” än vad Malmö har. Det går ju förstås att räkna ut med röv och krita att allt är långt ifrån hundraprocentigt vad gäller de anställdas arbetsvillkor och kvaliteten på råvarorna, men det känns ändå som att medvetenheten är på väg åt rätt håll i stan, tycker ni inte?

När utbudet ser ut som det gör gäller det – som så många gånger förr – att veta vart man ska leta. Nedan följer tio favoritställen av blandad karaktär som vi tycker gör sin grej snäppet bättre än alla andra inom budgetsegmentet.

Shamiat
Bergsgatan 5 & Södra Förstadsgatan 3
Tekniskt sett har det bara gått 3 år sedan Maurice Salloum öppnade upp stans första syriska restaurang, ändå känns Shamiats välsmakande comfort food som en högst naturlig del av Malmös matscen. Idag har man lämnat den brandskadade ursprungslokalen på Södra Skolgatan till förmån för tre nya destinationer: två i Malmö, en i Landskrona – och fler verkar det bli. Praktiskt taget allt smakar gott, men ett safe beställningsbet för nybörjarsällskap inkluderar mutabbal, minipizzorna med mohammara, fatta med smör och kubbe.
Tel: 040-94 42 44, shamiatrestaurang.se
Öppet: mån-lör 11.30-22.00, sön 11.30-21.00

Asien
Ystadsgatan 17
Bakom stans mest intetsägande restaurangnamn vilar ett regelrätt Narnia av vietnamesiska smakupplevelser. Be Tu och hennes man viker inte en tum från de mångåriga släktrecepten, och tack gode för det. Extra kärlekspoäng till de trevligt nudelsopporna som ackompanjeras av en liten korg full med regionstypisk flora (koriander, sötbasilika, taggmynta, böngroddar m.m). Trerätters (exklusive dryck) för typ 200 kr får ses som ett skrattretande kap i sammanhanget.
Tel: 040-92 94 37, restaurangasien.se
Öppet: tis-sön 17-22

Restaurang Tehran
Ystadsgatan 25
När nu Aras abdikerar från tronen (ägaren ska flytta tillbaka till Iran, för den som har missat) är buden om vilken som egentligen är stans bästa persiska restaurang många. Vi kastar upp Tehran som ett förslag här, mest för deras höga lägsta nivå. Och visst, ett par av de maffigare grillrätterna är i sanning stockholmsdyra, men det finns fortfarande lunch för 89 kr och gott om vällagade spett- och gryträtter för runt hundralappen under kvällstid, så det finns ingen anledning att hetsa upp sig.
Tel: 040-93 73 93
Öppet: mån-sön 11-21

Plockepinn
Bergsgatan 29
Plockepinn jobbar en ruskigt spretig smårättsmeny (med allt från sniglar och äggakaga till quesadillas och tataki) som får varningsklockarna att dinga på för glatta livet. Detta dingande slutar dock allt som oftast när maten möter mun. Kockens val med 7 rätter för ynka 350 kr (eller 310 kr om du kör vegetariskt) är att rekommendera. Detsamma gäller även nittiosexkronorsdrinkarna, kanske bäst representerade av deras riktigt elaka havtorns-Gimlet.
Tel: 040-23 37 50, plockepinn.se
Öppet: lunch mån-fre 11.30-13.30, kväll ons-lör 17-sent

Scandwich
Claesgatan 8
Malmös mest finurliga mackbyggare har nu valt att köra sin omtalade kåldoning ”Call Me Kål” i comebackversion, bara det en anledning så god som någon att inkludera dem på denna lista egentligen. I övrigt mästare på att balansera texturer. Lasse Kronérs retroklassiker Åttio väldigt goda mackor bleknar i jämförelse, och det inte bara för den senaste tidens avslöjanden om hans vidriga sexövergrepp.
Tel: 0723-25 53 33, scandwich.se
Öppet: mån- ons 11-16, tors-fre 11.00-19.30, lör 12-17

Falafel Baghdad
Annelundsgatan 59
Inte bara Enskifteshagens, utan även stans – håll i er som om ert liv hängde på det nu – bästa falafel. Alltid fullsmockat, alltid nyfriterat, alltid fräscha råvaror. Ett ställe som inte hade behövt skämmas i någon internationell storstads snabbmatsutbud. Shawarman går heller inte av för hackor, men det är kikärtsbollarna i det nybakta irakiska brödet som gör dessa tempofyllda kvadratmeter på Annelundsgatan till vad de är.
Tel: 070-094 49 22
Öppet: mån-sön 10-23

Kontrast
Möllevångstorget 6b
”Innan någon hann veta ordet av var det klassiska sunkhaket Bob’s plötsligt utbytt mot stans bästa indiska restaurang”, förkunnade vi i vår hyllningsrecension i samband med Kontrasts öppning i fjol. Detta stämmer fortfarande. Ovanligt vällagat Punjabkrubb med en hel del spännande rätter som sällan finns med på indiska restaurangers manusliknande menyer i Sverige annars. Papdi chaat (75 kr) – som vi när det begav sig beskrev som ”ett litet lekland av smaker” – till förrätt rekommenderas varmt.
Tel: 040-30 33 13, kontrastrestaurang.se
Öppet: tis-lör 11.30-01.00, sön 11.30-00.00

Mineral
S:t Knuts väg 13
Helvegetarisk vinbar i Kiez gamla (och sjukt fina!) lokaler på S:t Knut. Mängder av roligt på glas, varav cirka allt går väl ihop med den råvarufokuserade maten. Nyttigt, ekovänligt och alldeles lagom okomplicerat. Kvällens rätt är alltid säsongsbaserad och ligger på 140 kr. Är du inte så värst hungrig kan du med fördel peta i dig zucchinipastan med thaipesto (65 kr) istället. Anordnar även vinprovningar, bruncher och jazzkvällar med jämna mellanrum.
Tel: saknas, mineralmalmo.se
Öppet: tis-tors 17-23, fre 17-00, lör 11-14 brunch, lör 17-00

Thap Thim
Västergatan 9
Kryddrikare än gemene thairestaurang, även om de har spelförståelse nog att ta tempen på din tålighet när beställningen läggs. Fokus ligger på chilistarka isaanrätter från de nordöstra delarna av landet. Den läppdomnande papayasalladen som tham (125 kr) med sina små torkade räkor är något vi gärna återkommer till. Så även de många fried rice-varianterna med pad i namnet (gud vad just denna språkliga detalj borde vara household vid det här laget?).
Tel: 040-23 10 61, thapthim.dinstudio.se
Öppet: mån-tors 11-21, lör 12-22, sön 12-21

LoCali
Claesgatan 8
”[…] troligtvis bäst i stan när det kommer till poké”, menade vår recensent härommånaden, och nog ligger det någonting i det. 89 kr för en skål full av kärlek och omega-3 berör. Samer Rabies hörn i Mitt Möllans food court är omåttligt populärt, mycket tack vare att maten är fräschare än en yogaretreat vid regnbågens slut och för att den smakar betydligt mer än vad andra malmöitiska bowlkrängares gör. Kommer gå som tåget även efter det att den initiala pokétrenden har fått slut på bensin.
Tel: 0761-63 97 63, localifood.se
Öppet: mån-tors 11-16, fre- 11-18, lör 12-16

Läs även: "De bästa krogarna utanför tullarna i Stockholm" och "De bästa krogarna utanför innerstan i Göteborg"

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2017.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.