Illustration: Sepidar Hosseini

Bästa krogarna utanför innerstan

Redaktion 11:08 22 Nov 2017

Göteborgs restaurangstråk är inte bara Avenyn och de kringliggande smågatorna – det finns så mycket mer. Därför har våra recensenter den här månaden vågat sig utanför centrum och listat några av de bästa krogarna där.

antibarbarus_export_dscf6722.jpg

Kafé Alkemisten & Antibarbarus
Kville
I samma veva som de jämnade gamla Kvillebäcken med marken och den nya gröna stadsdelen växte fram slog syskonen Kafé Alkemisten och Antibarbarus upp dörrarna.
 
– Området är just nu svårt att jobba med, men i och med de nya husen kommer det snart blomstra här med, säger Jonathan Skats, kökschef på Antibarbarus.
Medan Alkemisten främst lockar kaffedrickare och lattefarsor, frestar Antibarbarus den fisförnäma matälskaren. Inspirationen kommer från världens alla hörn och det de själva lagar hemma. Dessutom är drinkar något de verkligen kan leverera!
Adress: Gustaf Dalénsgata 14 & Gustaf Dalénsgata 6.
Öppettider: Mån–fre 07–18 lör–sön 10–17 & tis–tor 17–22 fre–lör 17–01.

gbg-nergiz.jpg

Nergiz Kebab
Bellevue
Som namnet antyder är Nergiz en hejare på kebab. Vare sig om du kommer kvällstid eller mitt på ljusa dagen blir du bemött av en glad servitris med en meny i högsta hugg. På helgen, när Kvibergs marknad finns ett stenkast bort, är det fullsatt, men på vardagar är det lätt att få bord. Namnet är, enligt en servitör med vattenkammat hår, taget från en blomma som finns i Irak och Kurdistan. Från dessa två länder kommer även inspirationen till maten. Vanligtvis hade jag höjt lite på ögonbrynen när brödet kostar extra, men på Nergiz är det värt varenda krona.
Adress: Artillerigatan 23.
Öppettider: Sön–tor 11–21 fre–lör 11–05.

gbg-jeningrill.jpg

Jenin Grill 
Hisingen
Hajpad och välbesökt är bara några av lovorden som haglar över denna undangömda grill. För bara några år sedan var det i princip ingen som visste vad det var som gömde sig i industriområdet på Magnetgatan. Kanske beror det på att hitta dit inte är någon lek. Jenin hittar du inklämd bland bilverkstäder i ett område som få frivilligt skulle sätta sin fot i.
– När folk väl kommer hit och öppnar dörren till Jenin, känner de sig som hemma. Vi lagar bara mat med kärlek, säger Hossam Abutakahs.

Atmosfären du möts av här är svår att hitta i Göteborgs innerstad. I dagsläget har restaurangens klientel helt bytts ut, från familjer hemmahörande i det närliggande området till vem som helst som är taggad på en upptäcktsfärd. Inspirationen till maten kommer från östra Medelhavet: tabbouleh, piroger, vinbladsdolmar, hummus och baba ganoush. På ägaren Hossams kolgrill finner du allt från shish kebab till lammkotletter och diverse olika spett.
Adress: Magnetgatan 6.
Öppettider: Mån–tor 11–20 fre 11–21 lör–sön 11–20. 

gbg-bizen.jpg

Bizen Sushi 
Ramberget
Med halvt neddragna persienner är det svårt att se om vi missar Bizen Sushis öppettid på fyra timmar, mitt på ljusa dagen, eller inte. Väl inne i restaurangen möts vi av en kort japansk man som säger något på ett främmande språk. Nu ska jag inte trolla bort de rykten som florerat kring denna restaurang och sushikock. Kocken ska visst vara nästintill galen och tips som gavs tidigare var bland annat att inte be om sesamfrön på bitarna. Runt om i restaurangen sitter dessutom skyltar upphängda med texten “Fota inte i butiken” och “Ta ditt samtal utanför”.

Med tipsen i bakhuvudet avstår vi sesamfröna och vågar varken be om soja eller wasabi. Men, här behövs det inte! Sushin är den godaste Göteborg har att erbjuda och trots sitt malplacerade läge märks det att folk vallfärdar till Hisingens arbetarklassområde just för sushin.
Adress: Lantmannagatan 2.
Öppettider: Mån–fre 10–13. 

gbg-leilasbageri.jpg

Leilas bageri 
Kville
Bland kvarterskrogarna runt S:t Matteuskyrkan hittar du Leilas Bageri. Att bageriet ligger just på denna gata är ingen slump, det kringliggande området kallas nämligen i folkmun för “Lilla Jugoslavien”. Bakverken som finns i disken är just favoriter från Balkanländerna – snabbmatsfavoriten burek, fyllda godsaker och delikatesser som yoghurt och ost finns att hitta. Rätt och slätt så är Leilas bageri ett äkta burek-bageri i världsklass.
Adress: Herkulesgatan 26.
Öppettider: Mån–fre 6–19 lör–sön 9–17.

gbg-cafeliba.jpg

Café Liba
Alelyckan
Vissa säger att Hönökaka är Göteborgs bröd, men så fel de har. Libabröd är rätt svar! I år har Nasif Fadel med familj försett det svenska folket med det tunna brödet i 25 år. De är till och med inne på den sjätte generationen av bagare. Från början fanns inte tekniken för att baka det orientaliska brödet. Men efter nätter av skissande och experimenterade skapade Nasif och hans bror den lösning de behövde. Att de idag, 25 år senare, har ett stort bageri med ett tillhörande kafé, proppfullt med piroger, pizzor och bakverk, är svårt att tro.

– Libabrödet är så uppskattat på grund av de olika möjligheterna man kan äta och använda det på. Variationsmöjligheterna är oändliga och bara fantasin kan sätta gränsen, säger Elaine Fadel.
Adress: Lärje Stationsgata 1.
Öppettider: Mån–fre 07–23 lör–sön 09–23. 

gbg-duytan.jpg

Duy Tan 
Kville
Den vietnamesiska restaurangen har vad alla kvarterskrogar bör ha: fullt med folk, bra mat, ful inredning och läge vid ett torg. Det enda som är annorlunda är drycken. På borden finns inget alkoholhaltigt och det sitter ingen som är lite för berusad vid ett bord i ett hörn. Istället sitter barnfamiljer och äter friterad kyckling vid ett bord, medan det vid andra sitter gäster som testar phở eller något annat från menyn. Ett tips innan du rör dig mot Kvilletorget och Duy Tan, är att hoppa över mellanmålet. Portionerna är nämligen så stora att de hade kunnat skippat en tredjedel av den.
Adress: Kvilletorget 19.
Öppettider: Mån–fre 10–21 lör 12–21. 

gbg-alhabesha.jpg

Al Habesha
Gamlestan
Mottot “När du är hos oss är du familj” står det på Al Habeshas visitkort, och så är det verkligen. Ägarparet Said och Aziza Mosa bjuder in till en liten del av Etiopien mitt emot något av det mest svenska vi har, den gamla kullagerfabriken SKF.
Att starta en restaurang har varit familjen Mosas dröm i flera år, men för nästan tre år sedan gick den i uppfyllelse i form av Al Habesha. Här kan du dricka kaffe i små koppar, äta traditionella röror och grytor, och givetvis äts det hela med händerna och det etiopiska brödet injera.
Adress: Brahegatan 1.
Öppettider: Mån–fre 11–21 lör–sön 13–21. 

Här hittar du de bästa krogarna utanför tullarna och de bästa budgetkrogarna i Malmö.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2017.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Dubbel Dubbel Polhemsplatsen

I ett antal år har Erik Sundfeldt och Lars Olsson med gäng, försett göteborgare med wontons, bao och en massa sugarsnaps. När den fjärde Dubbel Dubbel-restaurangen skulle öppna var hajpen enorm. Lokalen är dubbelt så stor som de tidigare och med ett läge i ett fd. rätt så “ruffigt” område. De som längtade mest efter the grand opening var trots allt GP som efter år av sunkiga mackor från Netto skulle få vällagad lunch – och det fick dem, men middagsgästerna fick vänta lite längre. 

Krogrecension: Bistro Odette

Bistro Odette är litet, men det inte minimalt. Här är det istället familjärt och hemtrevligt på ett sätt jag inte är van vid. Det personliga är återkommande här. Arbetsstyrkan består av de två ägarna, paret Emma och Mathias. Den ena har många strängar på sin lyra och agerar både kock och när behovet finns även servitör. Den förstnämnda är allt i allo – hovmästare, sommelier och servitör.  

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!