Bild från "gamla" Kiez

Här är Mineral – S:t Knuts nya vinbar

11:33 16 Nov 2016

Lördagen den 26 november markerar slutet på en era och början på en ny. Då tar nämligen Kiez, i sin nuvarande form och med sin nuvarande ägare, farväl av lokalen på S:t Knut med en stor avslutningsfest.

I Kiez ställe kommer Mineral att ta över. Vi tog ett snack med Caroline Carlsson, som tillsammans med vännerna Amanda Liedman och Lua Morena, ligger bakom den nya satsningen.

Så, ni har bestämt vad ni ska heta nu?
– Ja, det blev Mineral till slut.

När öppnar ni?
– Vi kommer att öppna under december månad, i dagsläget kan vi inte vara mer specifika än så. En får hålla koll på Facebook.

Om vi tar det från början då. Vilka är ni och vad har ni gjort tidigare?
– Vi träffades alla tre när vi jobbade med Kafé Rotundan i Halmstad för några år sedan. Jag och Amanda har känt varandra sedan länge och drivit kaféet ihop sedan 2011. Sedan ett par år tillbaka har vi även butiken Butik Fabrik på S:t Knut. Lua kommer från en bakgrund inom gastronomi och är utbildad sommelier. Sedan hon kom till Sverige från Barcelona för tre år sedan har hon jobbat med att utveckla sitt företag Wines with Lua.

Vad kommer finnas kvar av det gamla Kiez och vad renoverar ni om?
– Vi delar alla visionen om att en bar eller restaurang ska skapas utifrån vad du själv vill uppleva när du går till ett ställe. Mineral kommer att spegla oss tre som personer väldigt mycket, trots att vi är olika. Kiez känns som att det skapats på samma vis. Målet är att det nästan ska kännas som att lokalen lever av sig själv, mycket organiskt och grönt, ett föränderligt flöde både i vin, mat och musik. Vi kommer väva in saker som vi tycker mycket om, som konst, musik och inredning.


Amanda Liedman, Caroline Carlsson & Lua Morena. Bild: David Lomelino

Som jag har förstått det kommer ni mer eller mindre att fortsätta driva vinbar i lokalen. Vad blir det för inriktning på vinerna?
– Vi kommer att försöka ha ett varierat sortiment så att alla kan hitta något de älskar och vi kommer också att ändra sortimentet ibland för att ge nya upplevelser. Främst vill vi utforska de olika grenarna inom ekologiska viner.

Vad kan era gäster förvänta sig i matväg?
– Vällagade och noga sammansatta rätter som inte krånglar till det för mycket. Det ska vara kul att äta och laga maten. Råvarorna kommer att spela stor roll för vad vi lagar och hur menyn kommer att se ut, och vi kommer att följa säsongen så långt vi kan. Så bered er på kålrot och rödbetor några månader framöver. Skämt åsido, vi älskar rödbetor. Inspirationen hämtar vi i många olika kök och trender. Vårt mantra är väl att hålla det enkelt, utan att tumma på kvalitén.

Vem av er kommer stå för maten?
– Vi är alla kockar, så alla tre kommer att laga mat. Vi har erfarenhet av att arbeta med mat och kompletterar och inspirerar varandra så att vi gör nya, spännande och kreativa saker hela tiden.

Hur kommer era öppettider se ut?
– Förutom att vara en vinbar så kommer Mineral att ha öppet för lunch och, eftersom vi älskar att baka, så kommer det även finnas möjlighet att fika. Så tis-tors 11-23, fre-lör 11-00 och så är det brunchöppet mellan 11-16 på söndagar.

Vilka andra ställen runt om i regionen har ni kikat på lite extra för inspiration?
– Våra jobb och projekt innebär att vi reser runt en del och söker oss till ställen med bra kultur, inredning, mat och vin. Självklart fastnar det idéer och intryck som vi sedan tar med tillbaka. Det råa och okonstlade från Köpenhamn blandat med det varma och organiska från Spanien, till exempel. Sen att Lua kommer från Brasilien och att jag och Amanda är från Sverige gör ju sitt i mixen. Det vi söker är en känsla av att hitta en plats som känns som ett andra hem, både för gäster och de som jobbar här.

Har ni några personliga favoriter när det kommer till barer?
– Vi gillar till exempel Lucky Leek i Berlin, de har den bästa vegomaten. Vodkabaren Pravda i Milano, Lao Wai i Stockholm... det finns så många. Två platser som Lua annars brukar tala varmt om och som får henne att känna sig hemma i Barcelona är El Xampanyet och gin & tonic-baren Pesca Salada.

Vad tror ni om S:t Knut som bardestination, såhär på förhand?
– Vi tror absolut att det kommer att öppna någon mer bar i området än vad det finns idag. Det är ju ett rätt så lugnt område och kommer aldrig bli något Lilla torg, men ett sådant har vi ju redan. Behovet av små lokala kvartersbarer är nog större än behovet av att ha ett barområde att ta sig till.

Läs även: "Fransk skördefest på Far i Hatten"

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.