Vem får synas i media?

11:04 4 Nov 2015

Att representationen i svensk media inte är vad den borde vara är förstås ingen chock, men nu visar en undersökning från Rättviseförmedlingen hur illa det faktiskt är.

Rättviseförmedlingen har sedan 2010 arbetat för att på olika sätt främja jämställdhet, och en del av arbetet handlar om att bredda gruppen människor som får mediautrymme. Den 4 november släpper de rapporten Rättvisaren, en kartläggning av hur representationen egentligen ser ut i svensk nyhetsrapportering, baserad på 2400 slumpmässigt utvalda artiklar från några av våra största nyhetssajter, som Aftonbladet, DN och Expressen, samt public service. Resultatet är lika mycket deprimerande som icke-förvånande.

Bara 9% av de som uttalar sig i nyhetsmedia har utomnordisk bakgrund, och precis som för 15 år sedan är mindre än 30% kvinnor. När man ser till de som antar expertroller i artiklarna är det ännu lägre – 24% är kvinnor och 8% har ickenordisk bakgrund. Allra sämst, om man ser till könsfördelning, är ekonomi- och sportjournalistik, där är nästan 80% män. Det förstnämnda är också det område där människor med utomnordisk bakgrund får allra minst utrymme.
– Vi på Rättviseförmedlingen vet att det inte behöver se ut så. En vanlig föreställning är att det inte finns några andra, men den ursäkten har vi motbevisat sedan 2010, säger Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz i ett pressmeddelande.

Läs också: Så homogena är våra svenska modetidningar – en jämförelse av Elle, StyleBy och Damernas värld.

Stad: 
Kategori: