Sundbybergs Köksbryggeris vd Peter J Bergholtz går till kyrkan och dricker öl varje dag. Hans arbetsplats finns nämligen i den byggnad som avkristnades 2005 och som sedan tre år tillbaka inhyser Sundbybergs Köksbryggeri.
– Vi var tre kompisar som höll på en del med hembryggning. Ungefär 2010 bestämde vi oss för att göra en satsning och 2013 flyttade vi in i de nuvarande lokalerna, en gammal kyrka i Sundbyberg, och började vår produktion. Förutom att framställa öl så har vi arrangerat mycket ölprovningar och pubkvällar sedan starten. Vi kommer förövrigt att öppna en ny pub i våra lokaler inom kort.
Vilka två ölsorter vill du lyfta fram av de ni släppt?
- Lasse i gatan är en imperial stout smaksatt med kaffe som vi nu brygger för tredje gången. Det är en väldigt trevlig dryck som man även kan lagra. En annan är Halvlager som är en ljus öl i tysk kölsch-stil från området runt Köln. Den påminner mycket om lager, men är fylligare och har vissa smaktoner som avslöjar att det är en ale.
Hur många ölsorter från ert sortiment finns tillgängliga på Systembolaget?
– Just nu är det sju stycken.
Vilken är er signaturstil?
– Vi gör oftast ganska klassiska grejer, mycket tyska och engelska ölstilar. Vi experimenterar en del och har även lite kryddiga sorter.
Hur har ni utvecklats som bryggeri och vad har hänt 2016 hos er?
– Vi har utvecklat vår pubdel mycket och har även fått klart med ett riktigt restaurangkök och bar. En kul grej under hösten är att vi tillsammans med en samarbetspartner fick in ölen Khartoum Stout i Systembolaget fasta sortiment.
Vad ser ni för trender och vilka är planerna 2017?
- Vi kommer jobba med att få fart på vår pub, utöka vår produktion och ta fram nya ölsorter. Gällande trender så känns det som att fler och fler upptäcker klassisk lager i tysk- eller tjeckisk stil.
Vad fick er att tacka ja till Nöjesguidens ölmässa?
– Jag hörde om mässan förra året och att det hade varit riktigt kul. Den verkar vara väldigt trevlig och lite mer intim än de här större öl-evenemangen.
Vad har du för personlig favoritöl?
– Jag är ganska bred, men gillar lager och belgisk öl.
Vilken är er största framgång med bryggeriet än så länge?
– Att vi överhuvudtaget kom igång kändes stort.
Läs mer om Nöjesguidens Ölmässa.