Marika Carlsson: "Jag vill inte bara stå och häckla de som har en tro"

14:44 13 Dec 2016

Komikern Marika Carlsson behandlar ämnet religion i sin nya föreställning.

Föreställningen En negers uppväxt, som sågs av drygt 700 000 när den låg uppe för streaming på SVT Play i vintras, blev något av Marika Carlssons stora genombrott för den breda allmänheten. Nu är hon aktuell med föreställningen Jag Är Gud, vars turné startade på Cirkus den 10 november och spelas på olika orter runt om i landet fram till i vår.

Vi passade på att ta ett snack med Marika inför hennes turnéstopp i Malmö den 16 och 17 december.

Jag Är Gud tar avstamp i din uppväxt inom den homofoba Pingstkyrkan och handlar, bland annat, om hur det var att bli kär i en kvinna under de här förutsättningarna. Hur var det egentligen att växa upp i Pingstkyrkan?
– Det fanns ju förstås en hel del saker som var bra med det. Där fanns massa ungar som var i ens egen ålder, aktiviteter att göra, gemenskap och sammanhållning. Det var ju ena sidan av det. Den andra sidan hade ju med gud att göra. Gud framställd som ganska auktoritär och bestämmande. Det kunde skapa en del inre ångest, rädsla över att man gör fel hela tiden. Typ: "Jesus kan komma när som helst! Är du beredd? Har du levt tillräckligt bra för att få ta del av guds himmelrike?"

När lämnade du kyrkan?
– Jag slutade gå när jag var i tjugoårsåldern, men var faktiskt medlem fram till förra året.

Oj. Hur kommer det sig?
– Varje gång jag ringde upp kansliet och försökte gå ur insisterade de på att jag skulle tänka över saken lite till, och så pallade man inte tjabba med dem om det utan bara lät det vara. Det var inget som låg top of mind i och med att det inte påverkade mig och min vardag. Men så kom den där pastorn med sina homofoba uttalanden i media och då fick det vara nog för mig. Jag kan inte vara med i en organisation som resonerar såhär.

Var det startskottet på arbetet med ditt nya material?
– Ja, även om jag har haft med mig mycket sedan tidigare också. Det är liksom en åsikt eller en hållning som har format hela mitt liv. Och inte bara mitt! Det är fler än vad man tror som fostras under det frireligiösa paraplyet, och som förmodligen tacklas med liknande frågor som jag gjorde.

Hur lätt var det att hitta humorn i det hela sen?
– Det svåra var aldrig att hitta humorn i det, utan att veta på vilken ribba jag skulle lägga humorn. Om man inte är uppväxt inom kyrkan, hur mycket kan man då egentligen om sin bibel, liksom. Det fanns en risk att det skulle bli jätteinternt.

Marika beskriver sin tro väldigt stark "utifrån de kristna ramarna och traditionerna". Väl under uppväxten i Pingstkyrkan kände hon en härlig gemenskap med de andra, och såg inte riktigt de negativa aspekterna med det.

– Det är lite som att vara med i en orienteringsklubb. Du orienterar och har dig, och trivs bra med det i stunden. Men sedan kan du se tillbaks på det och inse att "fan, den där Gunnar jag orienterade med var ju inte jättetrevlig egentligen".

Det har gjorts en hel del standup på ämnet religion tidigare, där George Carlin väl är något av en frontman. Har du letat inspiration utifrån, från sådana som honom, eller har de egna erfarenheterna räckt?
– Det har verkligen räckt. Jag är inte så rå, utan jag vill ha en något mjukare approach till ämnet. Jag vill inte bara stå och häckla de som har en tro.

Vad hoppas du att den här mjukare approachen leder till?
– Inte för att vara pretentiös, men jag vill gärna att man går från min föreställning och fortsätter det samtal jag påbörjar på scen. Som det ser ut nu är religion inte i pipelinen. Bara när någon har drabbats av cancer eller liknande kommer frågor om livsåskådning och religiösa funderingar fram. Jag vill att vi ska börja prata om det mer.

Marika Carlssons förra föreställning anmäldes för hets mot folkgrupp, men friades till slut av Justitiekanslern och Pressombudsmannen.

Löper den nya föreställningen någon risk att råka ut för liknande anmälningar? Det är ju ett ganska touchy subject matter du tar dig an även den här gången.
– Det har ju redan provocerat många, att jag hänger på korset på affischen och sådär. De tycker ju att jag hädar, vilket jag kan förstå. Religion är symbolladdat. Och här tar jag den kanske tydligaste symbolen, korset, och hänger en svart lesbisk kvinna där. Helt fantastiskt om du frågar mig, men det är inte alla som tycker.

Såhär ser körschemat ut för resten av turnén:

16/12 - Malmö, Palladium
17/12 - Malmö, Palladium
02/2 - Lund, Lund Stadsteater
12/2 - Kalmar, KalmarSalen
17/2 - Karlstad, Scalateatern
18/2 - Jönköping, Jönköpings Teater
04/3 - Östersund, Storsjöteatern
10/3 - Södertälje, Estrad
12/3 - Stockholm, Rival
18/3 - Gävle Teater
24/3 - Västerås, Västerås Konserthus
26/3 - Norrköping, Flygeln
01/4 - Palladium, Malmö
07/4 - Halmstad, Halmstad Teater
08/4 - Örebro, Örebro Konserthus

Här hittar du biljetter och mer info. Läs även: "Ida Klamborn om porr och sexualitet"

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!