Foto: Andreas von Gegerfeldt.

Hantverksöl från Söder

John Borgersen 11:13 2 Jan 2017

För två år sedan fick Stockholm Brewing Co. som första bryggeri någonsin tillstånd att servera öl inne i bryggeriet. Tomas Hallgren är en av delägarna och han var med när allt började.

– Vi var tre barndomsvänner från Täby som bryggde hemma. När vi började så fanns det ingen som hade produktionsbryggeri innanför tullarna så vi tog ett snabbt beslut om att starta upp på Södermalm. Årsskiftet 2012-13 drog vi igång.

Vilka två ölsorter vill du lyfta fram av de ni släppt?
– Tänker först på vår berliner weisse, HallonSour, som vann Bästa svenska öl på fat vid Stockholm Beer and Whisky Festival ifjol. Vår tillförordnade förstebryggare har även tagit fram en riktigt smarrig ipa på 7% som heter While Dad´s Away. Den gick åt rätt fort så den bryggde vi igen nu i december.

Hur många ölsorter från ert sortiment finns tillgängliga på Systembolaget?
 Det är fyra stycken: IPA, Hop Hound, Besserweisser och Saison d’Etre.

Vilken är er signaturstil?
 Drickbarhet och ekologiskt. Men sedan gör vi mer och mer suröl och spontanjäser mer grejer. Vi har även gamla uttjänta ekfat från vinproducenter som vi lagrar i. Det kommer vi att satsa ytterligare på under 2017.

Hur har ni utvecklats som bryggeri och vad har hänt 2016 hos er?
 Vi har fått större produktion och blir bättre och bättre. Vår uppfinnesrikedom kring ekfatslagring har också ökat. Under året fick vi följa med till Boston och ställa ut på Mikkelers Copenhagen Beer & Music Celebration, vilket självfalllet var fantastiskt häftigt. Vi har även gjort vår första collaborations utomlands då vi bryggt med både Sori Brewing och Beavertown.

Vad ser ni för trender 2017?
 Surölet ökar mer och mer, men även öl med en lägre alkoholhalt. Under året kommer vi bland annat att resa ner till Köpenhamn för att deltaga i Mikkeler Beer Celebration igen. Vi kommer uppfinna mer, ha flera småsläpp på Systembolaget och få ut mer av vår spontanjästa ekfatslagrade till publiken. Fler bryggningar med andra bryggerier, bland annat brygger vi i NYC i vår.

Kommer ni lyfta fram någon speciell öl på Nöjesguidens ölmässa?
 Nya single hoppen, Simcoe ipan, som vi bryggde här i december. Sedan plockar vi även med lite smågodis från källaren som legat på ekfat.

Vad har du för personlig favoritöl?
– Den bästa ölen jag drack 2016 var Allagash Century Ale, helt fantastisk. En annan riktigt god öl är All Green Everything från Other Half Brewing.

Vilken är er största framgång med bryggeriet än så länge?
 Det var ett stort erkännande att bli medbjuden till Mikkeler Beer Celebration i Boston. Vi var ett av bara fyra svenska bryggerier som var där så det var riktigt stort för oss.

Läs mer om Nöjesguidens Ölmässa.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!