Rasmus Bertholdsson.

Gotländsk hantverkstradition mitt i Visby

John Borgersen 14:36 12 Dec 2016

Rasmus Bertholdsson är Brand Ambassador på Gotlands Bryggeri som grundades 1995 i Visby. Från början var bryggeriet ett slags provbryggeri för Spendrups, men numera är det ett eget aktiebolag.

Vilka två ölsorter vill du lyfta fram av de ni släppt?
 Just nu har vi cirka 25 olika sorter ute och vi har nog släppt ett 70-tal genom åren. Bland dessa tänker jag främst på vårt original, Wisby Klosteröl, som ju var Sveriges första färsköl och därmed stilbildande. Vår senaste heter Wisby Winter Weissbock och är en lite starkare mörk veteöl där man lite skämtsamt kan beskriva smaken som karamelliserad banan på rostmacka.

Hur många av dessa finns tillgängliga på Systembolaget?
 Alla finns att beställa. Vissa finns i samtliga butiker och några på en del. Det har att göra med vilken typ av listning man får hos Systembolaget.

Vilken är er signaturstil?
 Vi gör hantverksöl som är gjord för att konsumeras. Nuförtiden görs så speciell öl att folk bara dricker hälften i flaskan. Den riktige ölnörden tycker nog vi är lite för mainstream, medan vi går hem hos vanligt folk.

Hur har ni utvecklats som bryggeri och vad har hänt 2016 hos er?
– 
Från att ha varit i stort sett ensamma i hantverkskategorin så har vi ju fått närmare 250 nya bryggerier de senaste fem åren. Vi har hela tiden försökt att hitta nya utmaningar och framförallt jobba med att hitta bra kombinationer för öl och mat. Under året har vi sett att försäljningskurvan går uppåt, men inte lika brant som tidigare. Det är helt naturligt när det nu är så många aktörer samt att man kan se att marknaden börjar mättas.

Vad ser ni för trender och vilka är planerna 2017?
 I Sverige tycker jag IPA-trenden är ihållande, men när man är ute reser så känns det som den håller på att avta. Vi kommer släppa en Session-IPA till våren då vi känner att vi går mot mer alkoholsvagare alternativ. Sedan blir det lite nya produkter även till sommaren.

Vad fick er att tacka ja till Nöjesguidens ölmässa?
– 
Vi hade ett mycket gott samarbete i samband med Hotell Nöjesguiden i somras. Ni har även en kundkrets som vi tycker är spännande.

Vilka öl tar ni med er?
 Vi kommer ta med några prover som eventuellt kommer släppas till sommaren. Sedan blir det väl någon klassiker och vinterprodukt också.

Vad har du för personlig favoritöl?
– 
Svårt att svara på, men så här års dricker jag gärna en lite mörkare öl. Wisby Oaked Porter är exempelvis en helt fantastisk öl som jag gärna dricker runt juletid.

Vilken är er största framgång med bryggeriet än så länge?
 Vårt veteöl, Wisby Weisse, har vunnit jättemånga internationella priser så det är vi oerhört stolta över.

Läs mer om Nöjesguidens Ölmässa.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Påskrea på Ölmässa

Ni har väl hört talas om Nöjesguidens ölmässa? Nu har ni chansen att lägga två biljetter i påskägget, till priset av en. Till och med annandag påsk gäller kampanjen, som drar av 50% automatiskt när två biljetter ligger i varukorgen. Samma fenomen uppträder givetvis ifall ni skulle råka köpa 4 eller 6 biljetter. Trevligt!*

Köp biljetter här.

 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!