Adam Tenstas walk-out från Nyhetsmorgon blossade nytt liv i debatten om TV4 och deras lättsamma hållning till att ha bokat en rasistisk gäst. Vissa tycker att Adam Tensta gjorde något modigt, vissa att han var feg som inte stannade kvar i soffan – och vissa verkar mest vilja vara med och spela bråkpingis för att ha något att göra i sommarregnet.
Det är lätt att se Adam Tenstas uppläxning av TV4 som en fristående händelse, men faktum är att debatten varken började eller slutade där. Låt oss gå igenom det tillsammans, steg för steg.
Steg 1. 27 maj 2015.
Startskottet för hela den här härvan började när Louise Andersson Bodin blev inbjuden till Nyhetsmorgon i egenskap av PT i slutet av maj. Det var inte så mycket programmet i sig som var själva problemet (även om Jihdes jeans ser ut att vara farligt nära bristningsgränsen i den där sumobrottarställningen). Felet låg i att Louise Andersson Bodin hade laddat upp en video vid namn N***rbög (notera: utan stjärnor) på sin Youtubekanal dagen innan sin medverkan i Nyhetsmorgon. Den homofobiska och rasistiska videon togs snabbt ner, men hade ändå hunnit komma upp i över 18 000 views.
Steg 2. 28 maj 2015.
Dagen efter Louise Andersson Bodins gästspel som PT i Nyhetsmorgon publicerade Fanna Ndow Norrby en artikel på Politism. Rubriken, "TV4 och nollrasismen som försvann", anspelade på hyckleriet i att kanalen använder sig av parollen "Nollrasism" och ändå valde att bjuda in en rasistisk gäst. Ndow Norrbys artikel påvisade att allt kanske inte bara var röv och gröna skogar i mediahuset – något som blev än tydligare av att de stängde ner sitt kommentarsfält när kritiken brände till som mest. När dammet hade lagt sig en aning bad Louise Andersson Bodin om ursäkt, men påpekade samtidigt att hon inte riktigt förstår varför hon inte får använda n-ordet. TV4 tog snabbt avstånd från Andersson Bodins rasistiska åsikter, men valde förvånande nog att inte bjuda på en egen ursäkt för själva bokningsmissen.
Steg 3. 15 juli 2015.
Det är drygt 1,5 månad sedan Jihdes byxor nästan sprack av rumpgymnastiken i Nyhetsmorgon. Irritationen över TV4s uteblivna ursäkt för bokningen av Louise Andersson Bodin har legat latent hos många. Artisten Adam Tensta blir den som till slut tar tjuren vid hornen. I en artikel publicerad på Aftonbladet Debatt går han hårt åt tv-kanalens slappa hållning i frågan. "Normaliserandet av rasism har ju sedan länge fått bästa sändningstid. Men jag vill ta tillfället i akt och meddela TV4-gruppen och högsta ansvariga att denna 'incident' inte är glömd. Vi ser er!", skriver Tensta.
Steg 4. 16 juli 2015.
Dagen efter debattartikeln i Aftonbladet var det dags för Adam Tensta att gästa Nyhetsmorgon. Det som var tänkt att bli en härlig stund – nota bene de grönskande björkarna och den generella sommarkänslan i studion – övergick omgående i en morgonsoffe-kapning av Russel Brandsk kaliber. Istället för att prata om sitt nya album valde Adam Tensta att föra in samtalet på TV4-gruppens "normaliserande av rasism". Med all önskvärd tydlighet framförde Tensta sitt missnöje mot mediahusets hantering av Louise Andersson Bodin-situationen, sedan lyfte han på klacken, tog en nätt sipp vatten (eller "vita tårar", om ni så vill), och gick därifrån. Som en jävla boss. Videobevis och ytterligare läsning i ämnet hittar ni här.
Det dröjde förstås inte länge innan annan media plockade upp nyheten om Adam Tenstas walk-out. TVdags kallade det till exempel för "svensk tv-historia". TV4 själva valde dock en något mer timid approach och döpte klippet till "Adam Tenstas medverkan blev kort" – ett understatement så grovt att jag här och nu tar mig friheten att mynta begreppet "anti-klickbete" [en diffus slags damage control som stora mediahus kan använda sig av när de vill tona ner en händelse som framställer dem själva i tvivelaktig dager].
Strax efter sin medverkan i Nyhetsmorgon fullbordade Adam Tensta sin trestegsraket mot TV4-gruppen med en tidsenlig #hashtag.
I det här skeendet hade det mest varit glada tillrop kring Adam Tenstas insats i tv-soffan. Det ville Niklas Svensson, bäst beskriven som någon slags in-house Gargamel på Expressen, ha ändring på. I en syrlig tweet beskyllde han Adam Tensta för att syssla med "fjanteri". Med hjälp av företrädelsevis SD-troll fick Niklas Svenssons tweet en del spridning.
Det var inte alla som höll med Niklas Svensson. Amat Levin menade till exempel att TV4 aktivt hade undvikit debatten, och undrade varför det var Adam Tenstas ansvar att stanna kvar och, som man säger, "ta debatten".
Det hade varit förvånansvärt tyst från Louise Andersson Bodins sida fram till den här punkten. Men vips så var hon där, beväpnad med luddig retorik och en oförmåga att särskilja solbrändhet från strukturell rasism!
TV4s tittarservice försökte reda ut vad som hade gått fel...
... men den rutinerande Carl Melin genomskådade mediahusets strategi.
Under kvällen publicerade Svenska Dagbladet en text av ledarskribenten Per Gudmundsson. Andemeningen i Gudmundssons ledare var att Sverige är ett fantastiskt och tolerant land (som "har exporterat allt från Jussi Björling till granatgeväret Carl Gustaf", vad det nu hade med någonting att göra) och att Adam Tensta gör unga i förorten en otjänst genom att bete sig som han gjorde i Nyhetsmorgon. "Det är beklagligt, för föreställningen om strukturell rasism är farlig, och förstärker utanförskapet", menar han.
Hasan Ramić sa ifrån å det bestämdaste i ett Instagraminlägg riktat mot Gudmundsson. "Det är inte 'föreställningen' om strukturell rasism som förstärker utanförskapet, det är EXISTENSEN av strukturell rasism", skriver han.
Artisten Zara Larsson tog också tillfället i akt och påminde Gudmundsson om sin egen plats i världen. Den här twitterkonversationen eskalerade snabbt till någon form av metadiskussion om vithet där många ville ha sitt sagt.
Steg 5. 17 juli 2015.
Fanna Ndow Norrby (som skrev det tidigare omnämnda Politism-inlägget) blev på fredagsmorgonen inbjuden att debattera mot TV4s programdirektör Viveka Hansson. En debatt som mest kom att handla om Fannas eventuella "surhet" för att hon inte "fick igång debatten i maj". Om ni är sugna på lite good old härskartekniker går det utmärkt att lyssna på debatten i sin helhet på Sveriges Radios hemsida, annars missade ni inget särskilt.
Sen var det dags för Louise Andersson Bodin att äntra scenen igen. I en 5.40 minuter lång Facebookvideo avlossar PT:n åt alla håll och kanter. Det är bäst att ni spänner fast er (precis som den föredömliga Louise har gjort i videon), för här blir det åka av. Det senaste dygnets nätdrev har satt henne ur spel och det är knappast svårt att förstå varför.
Frilansjournalisten Joakim Lamotte skrev en debattartikel som publicerades i Aftonbladet. Lamotte menar att hatet mot Andersson Bodin har varit oproportioneligt, och att vi slänger oss med ordet "rasist" alldeles för lättvindigt. Säga vad man vill om den ståndpunkten, det verkligt intressanta i Lamottes text låg väl annars i klassperspektivet som han introducerade: "Jag kan bara hoppas att det hat hon nu får uppleva inte krossar henne. I så fall har vi förlorat en potentiell komiker med bakgrund från något annat än den välutbildade och medvetna övre medelklassen." Hade reaktionerna sett annorlunda ut ifall Louise Andersson Bodin inte kom från Grums?
Och så kom beskedet alla förutom Louise Andersson Bodin själv verkade räkna med. TV4 valde att ge henne stöveln från det kommande programmet Spring, en ny, väldigt lukrativ satsning, om man får tro Louise egna uttalanden.
– TV4 har godkänt mig för det här programmet. De har varit med från början och stöttade mig innan. Det här känns helt värdelöst. Det känns som att de pekar fuck you åt mig. Jag har sagt upp andra jobb för flera årslöner för detta, berättar hon för Aftonbladets reporter.
Steg 6. 18 juli 2015.
Sedan var det poeten Johannes Anyurus tur att ge sig in i debatten. I ett långt, välavvägt inlägg på sin Facebooksida punktar han upp sina tankar om Adam Tensta-situationen. Även om inlägget nästan svämmade över av klokheter blev det klandervärt låg spridning på det. Och någonstans där vilar ju hela debattens kärna – ju mindre genomtänkt, desto större impact får det. "Okunskapen kräver ett närmast aktivt ointresse för de underordnade kropparnas hjärtan och medvetanden. Det är detta aktiva ointresse som jag kallar för rasistiskt. Om det inte är rasistiskt är det outhärdligt oetiskt i en värld och ett land med en rasistisk historia och samtid," skriver Anyuru.
Innan debattdagen var slut hann Expressens Andreas Häggström få ut en text som ringade in många poänger om den groende hatkulturen i Sverige. "Det finns inte längre några proportioner eller spärrar. Någon lämnar en tv-studio och ska deporteras. En 17-åring skriver om sin rädsla för män och ska våldtas för att lära sig veta hut", skriver Häggström. Det som lyfter hans text ett par nivåer över snittet här är att han lyckas kombinera uppfattningen om ett oproportioneligt näthat med smarta observationer av en pågående samhällsströmning. Se detta som en korspollinering av Lamottes och Anyurus inlägg.
Steg 7. 19 juli 2015.
I andra änden av Expressen-spektrat hittar vi Niklas Svensson. Han må vara på semester i Barcelona, men det stoppar inte honom från att hoppa in som ett wildcard i debatten ändå. Jag vet inte om det är den katalanska sangrian som talar eller om han faktiskt tycker att det här är en rimlig strid att välja, men klart står i alla fall att Svensson kör fullt ut på skivsläppskonspirationen, fortfarande. Ett steg fram, två steg bak, eller hur är det man brukar säga?
Under kvällen började de populära sociala medie-flödena fyllas av #backaadam, en hashtag (japp, ännu en!) till stöd för Adam Tensta efter de senaste dagarnas rasistiska skitstorm. I skrivande stund har inte Niklas Svensson skrivit något #backaadam-inlägg ännu.
Artikeln kommer att uppdateras löpande. Läs även: "Ebba Witt-Brattström vs kulturmannen" samt "Zara Larsson vs Expressen"