BRÅKRECAP: Zara Larsson och Expressen

10:47 26 Jun 2015

Det hela började med att Zara Larsson intervjuades i DN och hoppades att Bråvalla-festivalen hade ett genustänk. Plötsligt skriver Expressen att hon begär att få vara headline på affischen, Günther kallar henne fjortis och Zara får höra att hon bör våldtas, misshandlas och mördas.  Vad var det egentligen som hände? Vi reder ut och kommer alltid #backazara.

I en "undersökning" gjord av Spotify – de har tittat på antalet lyssnare helt enkelt – visar det sig att Zara Larsson är den absolut mest populära artisten som ska uppträda under Bråvallafestivalen 2015. På torsdagen, dagen festivalen startar, ringer DN upp Zara Larsson som blir förvånad och glad. Hon säger att hon inte hade en aning, och noterar i sammanhanget att det är märkligt att hon inte har stått med på någon av festivalaffischerna hon har sett, eftersom folk ju verkar gilla henne.

Hon säger: "
Är jag ens med på Bråvalla, det känns inte så?", en mening som ur sitt sammanhang kan tolkas på olika vis men i det här sammanhanget blir ganska självklar. "Det är konstigt, det matchar inte riktigt."

Expressen gör samma dag en klassisk rewrite av DN:s intervju. De tar en majoritet av citaten och skriver en egen text med hänvisning till DN:s intervju. Och här skulle en kritiker kunna påstå att de gör en hårdvinkling. Rubriken (som senare kommer komma att ändras) lyder: "Zara Larssons ilska mot Bråvallafestivalen". De skriver att hon går till angrepp och att hon undrar varför hon inte är en av huvudakterna.Zara, en kvinna av internet, påpekar detta på Twitter. Expressen står på sig.
 


Men Zara ger inte upp. Eftersom hon har rätt.Men det förstår inte Expressen. Eller den som Twittrar via Expressens konto, i alla fall. Samtidigt börjar diverse troll ranta om Zara Larsson i kommentarsfältet på artikeln, något som kan sammanfattas med att de hårdvinklar Expressens hårdvinkling och hatar henne.
 

Ett tips till Expressen här hade varit att säga förlåt. Men det händer inte. Och det provocerar folk mer än själva artikeln.
 
 
Noteras bör att detta bråk pågår vid ett-tiden på natten. Torsdagen har övergått till fredag och på morgonen är rubriken ändrad. Trots stoltheten på Twitter.
 
 
Här hade det kunnat ta slut. Zara är ju trevlig. Hennes första tweet till Expressen avslutades med ett avdramatiserande "haha" även om det inte fick gehör.
 
 
 
DÅ! Då kommer Günther med en oväntad, men såklart mycket strategisk, "jag är gammal i gamet-attityd". Eftersom han har så mycket credd, är så känd och har jobbat så hårt. Aftonbladet citerar hans Facebook”Att denna tjej får löpsedlar varje dag är för mig en gåta. Det finns nog en anledning varför du inte står överst och störst i festivalens marknadsföring och varför du kör på eftermiddagen, t ex för att du inte drar publik som vissa andra." Här undrar man om han menar sig själv? 

Han fortsätter: "
Du är en av många fjortisbrudar som är världsberömda i Stockholm och som hypas maximalt men som inte kommer med hits utan endast en massa tjafs”. Här bör tilläggas att Zara Larsson alltså toppar Spotifystatistiken över akter på Bråvalla, har 211 000 följare på Twitter och 680 000 följare på Instagram.

Günter, eller "ding ding dong-artisten" som Aftonbladet kallar honom eller "mustaschen" som Gaffa kallar honom, fortsätter: "Kom igen om 10 år och tyck en massa, då har du erfarenhet och perspektiv på livet, dvs om du fortfarande är kvar i 'musikindustrin', för som du vet så kommer det ständigt nya tonårstjejer som musikindustrin vill ha som gullegrisar”.
 
Günter är 47. Zara är 17.
 
 
På fredagskvällen fortsätter dramat. Ytterligare en välrennomerad man ger sig in i leken. Han kallas för "sheriffen" och är programledare på radiostationen Bandit Rock. Med "glimten i ögat", som han uttrycker det efteråt - när han också ber om ursäkt - säger han i direktsändning: "Om du går förbi henne (Zara Larsson reds. anm.) kan du ge henne en liten lavett" när han pratar med en lyssnare. Kul va?

Till skillnad från Expressen lägger han sig med en gång, medger att skämtet var misslyckat och säger att det aldrig var meningen att kommentaren skulle tolkas bokstavligt. "När folk blir upprörda kan man inte vara nöjd och jag ber givetvis om ursäkt", säger han till Dagens Nyheter.
 
 
Vid lunchtid på lördagen hittar Zara Larsson sig själv på en Bråvalla-affisch. Happy times!
 
 
13.15 uppträder hon på Panorama-scenen och ropar, till publikens jubel, "Fuck Günter, fuck alla kvinnohatare"!

På fredagkvällen är det dags för en av huvudakterna, Refused. De tillägnar sin största hit New Noise till Zara. Sångaren Dennis Lyxzén säger: "Man måste kunna prata om genus exakt hela tiden, för vi lever i ett patriarkalt samhälle".


 
På måndagen den 29 juni går Zara Larsson själv ut och skriver om debatten i flera inlägg på sin Instagram. Det framgår att hon har fått ta emot flera hot. Hon skriver: "Jag är trött. Jag är verkligen så obeskrivligt trött på att folk ska skoja till det på min bekostnad. Framför allt vuxna män. Det är folk som inte lyssnar på mig, utan som läser något i tidningen som jag egentligen inte har sagt. Högst upp på deras önskelista vill dom helst att någon ska våldta mig, misshandla mig och oftast till och med mörda mig. I kommentarsfälten skrattar kompisarna och håller med. Detta sker alltså VARJE DAG. Jag blockar minst 10 personer som skriver grova hot, till eller om mig, varje dag. Det blir alltså minst 3650 personer om året. Dom flesta är som sagt vuxna män. Det värsta dom vet är nämligen när unga tjejer tar plats, och ännu värre är det när någon pekar ut problem i samhället, problem som i 9 fall av 10 beror på män."Dagen efter det, tisdagen den 30 juni, skriver Zara ett långt inlägg på sin blogg, rubriken lyder "I tydlig punktform ska jag nu förklara". Hon skriver att en del folk inte fattar vad hon säger "trots att jag upprepar mig fyrtio miljarder gånger". Därför upprepar hon sig ytterligare en gång.Samma dag startas hashtaggen #backazara, den trendar och kändisar tävlar om att #backazara. Också Nöjesguiden kommer alltid #backazara.
 
Läs vår djupintervju med Zara Larsson eller den klassiska Ebba Witt-Brattström/kulturmans-recapen. Följ Bråvalla-festivalen här. Zara Larsson har också gjort en lättläst förklaring av sina åsikter, i tydlig punktform
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!