Joel Ighe öppnar schack-bar på Stureplan

13:13 30 Mar 2023

Livet ÄR svartvitt. Åtminstone om du frågar Joel Ighe.

Schack, det svartvita fältets fotboll, var länge känt som en sport för oskulder. Men nuförtiden kan man både ha haft en trekant och spela schack på fritiden utan att någon höjer på ögonbrynen. En av eldsjälarna bakom den här utvecklingen är Joel Ighe, som ikväll öppnar schack- och vinbaren Svarta hästen i Laroys källare (och nyligen anställde en ny nattklubbschef på Spy bar vid namn Jacques. Slump?).

Berätta om Vita hästen.
– Namnet är snott från husockupanter i Haga i slutet av 80-talet, som hade en anarko-schack-klubb med just det namnet. Svarta Hästen då. Inte Vita Hästen. Min mamma var en av husockupanterna, så ja, ibland faller äpplet inte långt ifrån trädet. Det är ett ställe för dig som vill ha lite lugn och ro i krogmiljö. Alla kan typ spela schack, och alla är välkomna oavsett färdigheter.

Förlåt. Vita hästen är ett hockeylag från Norrköping. Måste ha blandat ihop det eftersom jag råkade titta på ishockey igår. Nåväl, varför schack-bar?
– Jag hade fruktansvärt mycket fritid under pandemin. Och väldigt lite pengar. Så jag spelade schack. Jag åt nudlar samtidigt som jag studerade öppningar tillsammans med min vän Simon Strand. Någonstans mitt uppe i min mani kring spelet slutade jag utvecklas. Då tog Simon med mig till sin vän Carl Fredrik Johansson (även känd som "Carla" i schack-kretsar). Han fick mig att finna ny glädje i spelet. Detta resulterade i en turnering för amatörer, som vi kör en gång i kvartalet. Och jag kan ju bara jobba med saker jag tycker är kul, så detta är väl bara ett ytterligare steg på den stig jag redan trampat fram.

I premiärinbjudan skrev du att det är en liten, liten, liten bar. Hur liten är den?
– Vi har 20 platser för schack och några-platser för att drop-in-hänga i baren hos Calle Stuborn, vår sommelier (fd juniormästare i Täby Schackklubb, reds. anm).

Funderade ni någonsin på att döpa den till Vita kungen?
– Nej.

Svarta hästen öppnar den 30 mars och har öppet från eftermiddagen till 01 onsdag till lördag.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!