Foto: Teitur Ardal.

300% Madi Banja – debuten "Det var inte med meningen" är här

15:47 5 Nov 2015

Han har bara två hits, men vet redan att han har något stort på gång. Karin Londré har träffat Madi Banja – kanske Sveriges mest dedikerade debutant.

De allra flesta förstod nog att Madi Banja var någonting på spåren när debutsingeln Inga problem slog ner som en bomb på Sveriges dansgolv. Han var ett totalt okänt namn som plötsligt hyllades av allt och alla. Artisten själv var dock inte direkt förvånad över sin explosiva entré på den svenska musikscenen.

– Jag insåg att något var på väg att hända redan innan Inga problem kom ut. Det är klart jag inte visste hur stor den skulle bli, men jag visste att den skulle bli någonting. Jag var imponerad av mig själv, men samtidigt är det som Vito alltid säger – “don’t let it get to your head”.

“Vito” är Vittorio Grasso, barndomsvän och producent. Trots att Madi Banja alltid varit omgiven av musik och musiker – Adrian Lux, Alexis Weak och Lorentz är alla nära vänner – var han själv rädd för rampljuset. Det krävdes att han lämnade Sverige för Schweiz innan han plockade upp micken. Väl tillbaka på hemmaplan ställde han sig i Vitos studio och freestylade fram refrängen till vad som skulle komma att bli hans debutsingel.
– Det var läskigt i början. Eller, det var läskigt att börja. Att börja var det svåraste. De jag hänger med, de har Grammisstatus, liksom. Och från ingenstans ska jag komma och göra det här.

Vad tror du att det där sammanhanget – att du hängt med hela det gänget – betytt för dig och din musik?
– Jag tror vi gör varandra bättre, och man blir glad för varandra. När det går bra för Adrian blir jag glad, för vi är boys. Alexis Weak är så jävla imponerande. Vito vinner priser för Årets producent. Och Lorentz… what can I say. Det är motiverande när det går bra för ens kompisar, liksom. Och snart ska jag också stå på Grammis och hämta min buckla.

Madi Banjas karriär är, än så länge, kort. Innan EP:n Det var inte med meningen, har han bara släppt två låtar – Inga problem och Lorentz-samarbetet Du och jag. Trots det är han 100 procent säker på det han gör. Eller ja, mer än så till och med.
– 100 räcker inte, jag satsar 300 procent. Jag gillar inte att göra någonting jag är halvbra på, utan satsar på saker som jag verkligen kan och nu är det musiken som gäller. Jag ser till att vara bra på det jag gör.

Får du aldrig prestationsångest?
– Nej, för jag vet att jag aldrig kommer släppa ifrån mig något jag inte är nöjd med. Att prestera är ingen tävling för mig, att prestera är ett måste. Om jag inte är lika bra som de musiker jag gillar kan jag lika gärna sluta och lyssna på dem istället. Kritikerna behöver inte oroa sig, jag är självkritiserande.

Det var inte med meningen får vi se en mer helgjuten bild av Madi Banja. De nya låtarna har ett mörker som inte var lika närvarande på de två singlarna. Vi kommer kanske lite närmre artisten. Mest nöjd är han själv med textraden “två vita dagar framför mig, två svarta dagar bakom mig” från låten Hollywood. Texter är viktiga, men de kan inte bara vara bra. De måste vara kul också, “så fansen inte blir uttråkade”. Nu är han noggrannare med det, och med allt annat, för han vet att det finns de som väntar på att höra mer från honom.
– Det finns folk som väntar på det jag har att säga och jag vill inte göra dem besvikna. Hade jag inte haft dem hade jag kunnat skita i allt och göra precis vad jag vill. Men samtidigt är det nog det de gillar med mig – jag gör som jag vill. Det ska inte vara så planerat. Jag vill inte att saker ska vara helvita, jag vill att de ska ha åtminstone en liten fläck.

Efter EP-släppet drar Madi Banja på sin första headlineturné, för att möta lyssnarna som väntat på honom. Den här gången har han mer än två singlar i bagaget och hajpen är stor. Spelningarna lär bli fullsatta.
– Jag har fortfarande svårt att fatta vad som pågår kring allt det här… Det är stort, det är nice, det är helt otroligt. Det är som en film. En film som jag aldrig sett förut.

Parallellt med Madi släpper också Elias och Erik Lundin sina EP:s. Tillsammans bildar de EP-pojkarna.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!