Elias vill inte vara som någon annan

16:45 5 Nov 2015

Han låter som en 50 år gammal soulveteran men är bara fyllda 19. Med låten Revolution fick han sitt genombrott i våras. Nu kommer Elias debut-EP Warcry och han känner redan förväntningarna på sig.

Genombrottslåten Revolution är en ödesmättad ballad med Elias mogna soulröst på en elektronisk ljudbild. Mäktig gospelinspirerad kör och stråkar. Nästa singel, Green Eyes, är enligt honom själv raka motsatsen. Och hela EP:n sammantaget något slags mellanting.
– Jag har försökt att inte göra det som förväntas av mig, utan skapa min egen lilla värld utan att påverkas av andra.

Gemensamt för alla låtarna på EP:n är dock Elias försök att bryta normer. Han hatar normer.

– Jag leker alltid med mallar, både i text och när det gäller hur en låt ska vara uppbyggd. Det är så jag är i allt. Jag kan inte göra en låt som någon annan har skrivit och som inte äger rum i den världen jag vill vara i. En värld där jag har tagit utrymmet att uttrycka det jag vill säga, en värld jag vill dela med mig av.

Hur märks den här önskan att bryta normer i andra delar av ditt liv?
– Jag antar att det märks när man pratar med mig. Och i hur jag ser ut. Jag försöker att inte ha stereotypa kläder som förväntas av en snubbe. Jag har alltid lång t-shirt. Det är lite av ett statement.

Varför är det viktigt för dig?
– Jag har ett sånt jävla behov av det. När jag var liten hade jag alltid klänningar till exempel. Sen hade jag en period där jag försökte passa in, skaffade 96-jeans, men det funkade inte. Jag kvävdes och mådde dåligt av det.

Vilken självinsikt att förstå det ändå?
– Det tog i och för sig jävligt lång tid. Jag kanske började fatta på gymnasiet och sen var det en process på flera år.

Elias är den senaste i en rad svenska stjärnor att komma från Tensta Gospel Choir. Han började där som 13-åring och det var där han “hittade sin röst”. En väldigt mogen röst, som sagt.
– Jag har inte jobbat för att det ska bli så. Jag har alltid haft en hes röst och låtit rätt gammal. Jag fick höra en inspelning från när jag var 13 nyss och där lät jag äldre än jag låter nu.

Elias började sin musikkarriär i musikskola och kände där att han aldrig lärde sig någonting. Snarare kände han sig hämmad av att det fanns så mycket “rätt” och “fel”. I Tenstakören låg fokus på att förmedla en känsla istället.
– Först tyckte jag det var lite mesigt med gospel, jag var mer inne på punk och sånt. Men Tensta har varit så otroligt viktigt för mig. Där fick jag ställa mig upp och bara sjunga inför alla andra direkt som 13-åring. Det var så fruktansvärt jobbigt, men bra. Efter ett tag blev det naturligt. Bara att få sjunga med folk som alla har en individuell röst. Det är så otroligt inspirerande, vi lyfter varandra.

Släpper också EP idag: Madi Banja och Erik Lundin. Vi kallar dem EP-pojkarna.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!