Kungsholmens trotjänare Lokal genomgick nyligen en metamorfos och kom ut på andra sidan som Lokal Izakaya. Krogen beskrivs kanske bäst som stadsdelens svar på Restaurang Ljunggren, vilket inte är så konstigt då restaurangerna ingår i samma koncern.
Menyn består av små- och mellanrätter som är menade att delas av alla runt bordet, som på en Izakaya, och priserna för dessa ligger mellan 100-245 kronor. Vi rekommenderas att ta cirka 2-3 rätter per person, varav några makis där personalen utlovar att klassikern spicy tuna ska vara ännu vassare här än hos systerkrogen. Detta kommer vi tyvärr underfund med ganska snart att den inte är. Den är absolut inte dålig, men inget folk kommer att vallfärda från hela staden för att beställa. Då är den vegetariska rullen med sparris och friterad ingefära desto roligare.
Bland de andra mellanrätterna provar vi en grillad biff med shiitake samt lax med blodgrape och avokado, där båda får klart godkänt. Bäst är emellertid även här det helvegetariska alternativet bakad svartkål, som tillsammans med tryffel, friterat vete och spetskål bildar en helhet som blixtrar till i det övriga utbudet.
Lokal Izakaya är allt som allt en habil kvarterskrog, med den stora fördelen att den håller öppet till tre på helger. Vi kommer således med stor sannolikhet att återvända, vilket gör att förhoppningen på att köket ska hitta fler fullträffar inom en snar framtid är stor. Det vore även trevligt om det gick att göra något åt inredningen, som nu är av typen "svart-möter-svart-möter-svart".