Dryck

Redaktion 10:52 2 Jan 2013

Den gastronomiska världen verkar lyckligtvis bli mindre och mindre fin i kanten: silkeshandskar och silverkandelabrar känns passé, istället fokuserar man på det väsentliga: god mat och bra service. Killarna bakom stans mest anonyma krog har förstått det. För när vi lämnar Dryck kan vi bara konstatera att vi nyss har ätit det godaste vi gjort på väldigt länge och inte haft så trevligt på någon annan Uppsalakrog. Någonsin. Visst, det låter lite larvigt, men man vet att man har varit på ett riktigt bra ställe när man är tvungen att surfa in på synonymer.se för att hitta så många superlativ som möjligt för att beskriva ens känslor. För Dryck är fantastiskt bra. Trevligt. Mysigt. Personligt. Varmt. Inbjudande. Annorlunda. Konceptet är enkelt: menyn, som byts ut veckovis, utgår från drycken. Håkan och Tor lagar maten och sommeliern Cemil berättar om vinet. Har man råd att hosta upp 760 spänn får man en trerätters med dricka. Men med tanke på kvaliteten, servicen och de omsorgsfullt utvalda dryckerna känns det knappast dyrt.

Vi lutar oss tillbaka och serveras en ceviche på lax, marulk, tonfisk och scampi, färska rödbetor med getostkräm och serrano samt en duxellefylld majskyckling med färskpotatissallad. Att i en kort text kommentera alla rätter, smaker och subtila kombinationer är inte lätt. Och vinerna, de är en vetenskap för sig. Lekmän som vi är nöjer vi oss med att lyfta på hatten och säga grattis. För allt samspelar. Minsta lilla smaknyans känns perfekt till vinerna vi dricker. Och visst, det är möjligt att vi blir lite väl lättpåverkade av vinnörden Cemils monologer om druvor och sydsluttningar men vad fan – allt är verkligen så gott, så självklart. På restaurang vill man känna sig lite exklusiv. Man vill inte vara en i mängden. Samtidigt vill man inte känna sig iakttagen eller alltför smörigt påpassad. Pretentiösa restauranger som tror att det räcker med att lillfingerpeka på ingredienserna och tilltala en ”min herre” för att vara i yttersta toppskiktet bör slänga ett öga på restaurang Dryck. För det här är något så ovanligt som en varm och familjär finkrog, skönt befriad från stelhet och snobbism. Uppsala har fått en ny krog. Inte en krog till, utan en ny slags krog. Missa inte.

Adress: 
Olof Palmes Plats 4
Öppettider: 
ons–lör 17–00
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Hodja

Här handlar det om gemenskap och matglädje, i ordens rätta bemärkelse.