grönsaksutbildning
Broccoli – vattendelare och hjärtekrossare
Det nya svarta
Kålsorten som gud glömde
A sweet and salty sisterhood
Varför du ska grilla din sallad
Att utsätta salladsblad för värme betyder oftast slokande slafs. Undantaget som bekräftar regeln är att grilla: många salladssorter har en naturlig sötma som inte kommer fram när du äter de råa. Utsätter du de däremot för skållhet kolgrillvärme i en knapp minut får du fram allt det fina med salladen men behåller samtidigt krispigheten.
Vilket grönsak passar bäst som huvudbonad på Lady Gaga?
Svaret är tveklöst romanesco. En hybrid mellan blomkål och broccoli som är i säsong under sommarmånaderna och tidig höst. Förutom att den har en vacker färg är ju hela poängen med romanescons stjärnglans att den är uppbyggd av fraktaler, ett självlikformigt mönster med struktur i alla skalor. Kort sagt, den minsta delen av romanescon skulle om den förstorades se exakt likadan ut som en hel, stor romanesco. Fantastiskt!
Selleri = grönsaksvärldens 007
Najs med majs
Minns den där sommaren när grillad majs fick nytt värde för mig. Ofta när man får in nytt blod i vänkretsen följer det även med några droppar nytt blod in i ens matlagning, och just den mexikanska gatumatsmajs jag beskriver nedan är en sådan rätt. När majs är gott är det fan så jäkla gott. Här kommer två goda saker du kan göra med majs: