Tjuven tar kultureliten i Måste gitt

15:43 9 Dec 2016

Ivica Zubaks och Can Demirtas dramakomedi Måste gitt är en film om krocken mellan förort och innerstad och om mötet mellan en tjuv och kultureliten. När finansiärerna tackade nej tog filmskaparna beslutet:  
– Fuck it, vi kör!

Filmens handlar om den unge Metin (Can Demirtas) som stjäl och säljer stöldgods för att klara försörjningen i stockholmsförorten där han lever med sin familj. Han längtar efter ett annat liv men råkar tappa sin privata dagbok som innehåller detaljerade redogörelser om allt han har gjort. Uppgifterna kan bli livsfarliga om de hamnar i fel händer. En kvinna i kulturvärlden (Lena Endre) kommer över boken och blir förtjust i språket. Hon ger den till en förläggare som finner den litterärt värdefull. Metin får panik eftersom det värsta som kan hända är att boken publiceras. En kaotisk krock mellan två världar skildras med skruvad humor och en del våld, då personer ur innerstadens kulturella elit drabbar samman med tjuven Metins krets av småkriminella i förorten.

Vi reder ut frågan om bakgrunder det första vi gör, oss tre emellan. Inte för att det är en viktig sak som sådan, men eftersom vi alla är svenskar med utländska efternamn. Som ett sätt att bryta isen, men också för att filmen Måste gitt delvis utspelar sig i en miljö där rollfigurerna har ett eget språk; förortsslang, som bland annat härrör både från turkiska och serbokroatiska.
– Hemma säger vi fortfarande 'serbokroatiska' inte 'kroatiska' och vi säger 'forna Jugoslavien', säger Ivica Zubak, som kom till Sverige som 15-åring.

Till en början turas de om att svara och väntar tålmodigt in att den andra ska tala till punkt, men efterhand avbryter de och hugger av varandra. De skrev Måste gitt tillsammans och satt på caféer, bollade idéer, skämt och repliker fram och tillbaka i två år.
Can: Vi brukar sitta så mittemot varandra och prata högt och gå och skrika och slå, (skrattar), ibland blir vi utslängda från vissa cafeterior. 
Ivica: Det är ingen förortsfilm, det är en film för alla. Visst handlar det om att vår huvudkaraktär gör det som inte alla gånger är lagligt, men...
Can: Men det är inte det som är filmen! Det är inte det som är filmen!

Vad är det som är filmen?
Can: Filmen är möten! Ärliga möten och okunskap om varandra.
Ivica: Man ser ofta en negativ bild av förorten. Filmen handlar inte om någon utanför som inte får en chans, som ingen öppnar dörrar åt. Filmen handlar om att Metin får en dörr öppnad men inte ens kan ta chansen.


Officiell trailer till Måste gitt

Metin har sina olagliga vanor, men hyser också en längtan efter ett annat liv. Han skriver ständigt i sin dagbok och gör ansökningsprov till scenskolan där han spelar upp en actionscen från en film om ett väpnat rån. Ordet monolog ingår inte i hans ordförråd. Just skillnader i språket mellan olika grupper i Stockholm intresserar Ivica Zubak. 
Bara några kilometer bort i en stadsdel pratas det på ett visst sätt, medan det här pratas på ett annat sätt. Det är inte bara förortsslang och innerstadssvenska. Det är fascinerande att Stockholm har svinmånga dialekter.

Vad är ni mest nöjda med? 
Ivica: Jag är jävligt nöjd att filmen blev av, för vi hade alla emot oss. I stort sett från början. När folk läste manuset tyckte de att det var kul. Men när det kom till kritan med finansiering så gick det inte.  

Han pausar och de faller varandra i talet när de minns alla ursäkter.
Ivica: Folk är bra på att hitta anledningar och säga varför de inte just det här projektet går.
Can: "Det är bra! Men..."
Ivica: "Vi har andra intressanta grejor på vårt bord..." 
Can: "Vi har tänkt! Men...!"
Can: Jag tror att det blev mycket bättre så här.
Ivica: Ja, jag tror det också. Vi filmade i det här huset (och syftar på det flotta produktionsbolaget där vårt möte äger rum) för att vi hade tillgång till det, en annan vän på ett annat bolag lånade ut sitt kontor. Det blev förlaget.

Det var en massa problem och hinder, men fanns det ett tillfälle som var vändpunkten, när ni visste att det skulle gå vägen?  
Can: Ivica ringde mig och sade: "Lyssna, vi kör! Om vi ska hålla på att vänta på folk, då kommer det att dra ut på tiden och det kommer inte bli klart på sex, sju år."
Ivica: Många filmer finansieras så pass länge... man tappar det här fräscha som man har kvar inom sig. För som människa växer man och får nya intryck hela tiden och efter två år, när man går tillbaka till en text är den inte riktigt... up to date
Can: Man tycker inte så längre, känner inte så längre.

Vad skulle ni vilja att man får med sig ut från biografen när man har sett filmen?
Can: När de kommer ut från biografen vill jag att de känner typ, "Äntligen kommer det någonting som inte är som allt annat vi ser!"

Måste gitt har premiär den 6 januari.

Stad: 
Kategori: