Foto: Mary Taylor

Margaret Cho vill ha revolution

15:38 22 Oct 2015

Halvvägs genom tonåren upptäckte Margaret Cho stand-up – och därmed en plats att gömma sig från mobbning och sexuella trakasserier. Nu försöker hon skapa samma trygga miljö för andra komiker, såväl som hennes egen publik.

Det är sen eftermiddag i Sverige när jag hör Margaret Chos röst i andra änden av telefonlinjen. I Los Angeles har dagen precis börjat och komikern är mitt uppe i ett pressrace som heter duga. Sedan den 1 oktober har hon tagit turnén There’s No I In Team, But There Is A Cho In PsyCho till alla möjliga och omöjliga platser i USA, och snart är det dags för Europa. Sin vana trogen har hon gjort humor av sånt som gör henne arg.
– The PsyCho Tour handlar om alla de problem som finns i världen. Om skjutvåld, våldtäkter och den galet obehagliga homofobi och rasism som finns överallt. Jag vill stärka människor så de orkar ta all skit de utsätts för. Jag tror att humor är vårt bästa vapen i den kampen. Jag kommer för att döda okunskap, utan att spilla en droppe blod.

I Sverige är Margaret Cho inte direkt något household name, men otaliga roller i TV-serier som 30 Rock och Drop Dead Diva (och inte minst ett gästspel som nordkoreansk ambassadör på Golden Globe-galan) gör att många ändå känner igen hennes ansikte. På stand-up-scenen är hon däremot ett självklart inslag, och även om hon fick sitt första genombrott i början av 90-talet har hon varit aktiv längre än så. Redan i 16-årsåldern stod hon på scen i syfte att få folk att skratta. Då var hennes värld utanför klubbarna långt ifrån lätt – i skolan blev Cho mobbad och en familjevän våldtog henne under många år. Comedyklubbarna blev hennes fristad.
– Genom comedy försökte jag fly undan allt det där, mobbningen, de sexuella övergreppen och att jag kände mig så otroligt maktlös. Jag älskade att stå på scen. Där kunde inget ont hända mig, för där fanns det vittnen. Jag förstod att jag var tvungen att syssla med det här.

Yrket Margaret Cho valde har problem med rasism, sexism och homofobi, och som koreansk-amerikansk bisexuell kvinna har hon mött samtliga. Nu försöker hon skapa en fristad för de som, precis som hon själv, alltid är skämtens punchline. 
– Jag ville skapa nåt för de som avhumaniseras av en del av skämten som hörs på klubbarna, såväl andra komiker som besökare. Det brukar vara en väldigt blandad publik på mina gigs, men framför allt består den av människor som vill förändra och förbättra världen. Alla som vill skratta, lära sig saker, växa och känna sig fria och säkra borde se mig live.

Hon pratar mycket om “small revolutions” och vad vi alla kan göra för att engagera oss. Cho har varit aktiv i den amerikanska marriage equality-rörelsen från allra första början, och framgången har gett henne ork att ta sig an nya projekt. Har man ändrat världen en gång kan man göra det igen. Nästa steg är att arbeta för att HBTQ-människor ska vara skyddade under hatbrottslagar i samtliga amerikanska delstater, istället för de ynka 16 som det är sant för idag. Jag frågar vad hon skulle vilja säga till alla de som funderar på att engagera sig i sociala frågor, och hon verkar inte behöva tänka efter innan svaret kommer.
– Uttryck din mordiska vrede med konst istället för vapen. Och kom ihåg att i slutändan handlar det om en sak: vi behöver en revolution.

Den 5 december kommer Margaret Cho till Kulturhuset Väven i Umeå, och dagen efter kan du se henne på Södra Teatern i Stockholm. Läs också: 22 regler för stand-up-publiken.

Stad: 
Kategori: