Konsumera mera

Petter Seander 13:12 28 Mar 2013

pussy-marie-delleskog.jpg
Pussy – Fritt fall från Göteborgs gräddhylla.

En av de allra mest upplyftande debattinläggen som kommit från universitetsvärlden under de senaste åren är John Armbrechts Handelshögskolestödda avhandling kring kulturens värde ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Nej, ni behöver inte somna nu. Seså! Det hela är enkelt – värdet av en kulturupplevelse, i princip oavsett vilken, är konstant högre än det som vi i själva verket betalar för den. Att lägga pengar på kultur är alltså att lägga pengar på sig själv och sitt eget välbefinnande, både ur ett samhälls- och individperspektiv. Vi behöver inte ens, i den här kolumnen, stöta och blöta tanken på vem som ska finansiera kulturen, privata eller statliga aktörer, utan bara landa i det faktum att det borde vara ett självklart val för var och en av oss att konsumera mer och mer kultur. Göteborgs teatervärld har ett par uppenbart självklara dyrgripar att lägga vantarna på under den kommande månaden.
                        
Bäst just nu

1. Pussy – Fritt fall från Göteborgs gräddhylla
Spelas till och med den 15 maj på Nya Studion
Göteborgsförfattaren Åsa Lantz dramatikdebuterar med den här entimmesmonologen, med strålande Marie Delleskog i huvudrollen. En pjäs om en värld där pengar är makt och allt fortsätter vara bra så länge man håller sig till de på förhand givna spelreglerna. Vad händer när allt rasar, när inget är som det brukar vara? Genus- och maktkritik möter den människa som finns inuti oss alla.

2. Word
Premiär i april på Teater Kurage
Det här projektet verkade för spännande för att inte ta med i månadens guide, trots brist på exakt premiärdatum. Johanna Larsson (Play Teaterkonst) sätter upp ett möte mellan etablerade estradpoeter från hela världen och svenska skådespelare. Kan bli lite hur bra som helst – eller bara sjukt pretentiöst och trist. Antimarknadsföringen, den dimhöljda lockelsen, talar dock till mig om något man inte bör missa. Hålla utkik på stan!

3. Det intelligenta homots guide till kapitalism och socialism, med en nyckel till skriften
Urpremiär den 6 april på Göteborgs Stadsteater
Angels In America tillhör den moderna dramatikens absoluta klassiker. En iskall uppgörelse med sveket mot homosexuella under aids-skräckens åttiotal. Nu får en annan av Tony Kushners pjäser Sverigepremiär och mycket talar för att vi bjuds på samma, smått ångestladdade, intriger. Ett familjedrama där den 70-årige vänsterradikalen Gus har samlat sin familj får att dela det som kommer bli hans arv, och som efter det tänker ta sitt liv.

4. Simon Boccanegra
Spelas till och med den 16 maj på Göteborgs Operan
Verdi skulle fyllt 200 år i år (who knows, kanske blir mer verkligt framöver?) och GöteborgsOperan ställer till födelsedagskalas i form av den här helkvällsföreställningen. Tematiskt rör vi oss kring frågor om makt – frågor som med all tydlighet inte blivit ett enda uns mer omoderna sedan Verdi satt på sin kammare och noterade. Framförallt lyfts frågor kring hur en övermakt styr våra liv, ger oss förutsättningar vi inte själva styrt. Rebelliskt och gammalt i ett fint nymöte i den här produktionen som ursprungligen sattes upp på Hamburgoperan.

5. Metamorphos
Spelas den 3–5 maj på Atalante
Jag är svag för alla experiment där digitalt och analogt möts, där nya och gamla konstformer samsas i en framtidsvision. Precis den typ av verk tror jag att Mireille Leblanc och Åke Parmeruds Metamorphos är – med ett uttryckt mål att utforska möjligheterna att stärka dansen som scenkonst med hjälp av ny teknologi. I verket skildrar de kroppar i förvandling och de psykologiska sidor av förändring som ständigt förföljer var och en av oss. Alla förutsättningar för toppklass!
 

Stad: 
Kategori: