”Kan det bli för mycket bögar?”

Viktor Flarkell 16:52 10 Jun 2011


Foto: Rasmus Wallin

 

När Joakim ”Joe” Nilsson vann Malmö/Lunda-priset 2010 för ”Årets Glädjespridare” gjorde han det för sin minst sagt långa kamp för att arrangera klubbar åt hbtql-folket i stan. Katja Gustafsson är Sveriges mest kända queer-dj och festarrangör, reser runt i Europa, dj:ar och arrangerar fester i de coolaste huvudstäderna. Gunn Lundemo är en gaybloggare och festfixare. Tillsammans har Katja och Gunn Club KG som de kör runtom i Sverige. Nöjesguiden tog ett snack med alla tre för att reda ut det här med gayklubbar.

Joe! Vad betyder egentligen gayklubb?
– En gayklubb är en klubb som riktar sig till alla gays och självklart deras vänner också. En klubb där man går ut för att ha roligt och där det aldrig är bråk. En klubb där man inte hymlar om att folk ligger med varandra på toaletterna.
Din klubb Wonk har bilder på killar i kalsonger – på hemsidan står det att det är en mixed gayklubb. Tycker du verkligen att dina gayklubbar vänder sig till den kvinnliga hbtql-publiken också?
– Dels är jag själv kille, och begreppet ”mixed gayklubb” innebär att straighta är lika välkomna. När jag startade Wonk fanns fortfarande Indigo, dit alla flator gick. Det är först på senare år som flatorna har börjat gå på Wonk.
Är det vanligt att kvinnor osynliggörs i gaysammanhang tycker du?
– Det finns ganska många flator som syns, så det tycker jag inte direkt. Kan det bli för mycket bögar?
Så du tycker inte att det finns för få flatklubbar?
– Om det finns för lite flatklubbar får du fråga flatorna om.
Vad är vitsen med gayklubb idag? Är det inte en konstig separation?
– Vitsen är väl att det ska finnas en klubb där man känner sig trygg. Visst kan man önska att det inte skulle behövas 2011, men samtidigt som det har blivit mer accepterat att vara gay har också hotbilden blivit större. De som inte gillar oss, visar det på ett helt annat sätt.
Om jag säger att jag tycker att det här uppdelandet utifrån sexuell läggning skjuter upp en integration som måste ske, vad säger du då?
– Vi har långt kvar dit. Om vi någonsin kommer att komma dit. Det behövs nog minst två generationsskiften.
Tycker du att gayklubbar har blivit lite mer av ett koncept, och är inte konceptet i så fall generaliserande?
– Både och. Men det har det varit ett bra tag. Just nu känns det som att alla ska gå på gayklubb. På gott och ont.
Katja och Gunn! Vad är gayklubb för er?
Gunn: Ett ställe där gaypersoner träffas, festar, raggar och hånglar. Precis som vilket ställe som helst! Det kan vara riktat till antingen killar eller tjejer, men alla är välkomna till båda så det beror mest på vad man själv vill ha. En kväll med massor av killar eller massor av tjejer.
Hur kom det sig att ni började med gayklubb?
Katja: Jag har ju inte kört gayklubb på nio år, även om det var så jag började. Sedan gick jag över till att jobba mer feministiskt så att tjejerna skulle få mer plats i klubbvärlden. Men när Gunn tog kontakt med mig i februari och sa att vi måste göra något åt flatklubbslivet i Sverige vaknade jag upp. Det är klart vi ska ändra på det!
Är det vanligt att kvinnor står bakom männen även i gaysammanhang?
Katja: Ja, det är klart att tjejerna syns mindre, men det har inget med gaysammanhang att göra; killar älskar killar, oavsett sexuell läggning, och pushar för varandra. Som tjej måste man försöka sno deras uppmärksamhet. Inget serveras på silverfat, man måste alltid kämpa hårdare som tjej. Hur fjantigt och tröttsamt som helst.
Finns det för lite flatklubbar?
Katja: Om man kollar på hur många arrangörer det finns idag är det lite glest, och det är inga ställen som har öppet varje helg. En fest i halvåret kanske. I Stockholm finns det cirka tre arrangörer, det är ändå vår huvudstad, i Göteborg en och i Malmö noll. Så det finns ett stort behov, och vi försöker fylla det genom att erbjuda en flatfest i månaden här i Malmö.
2011, gayklubb – behöver vi ha dem fortfarande? Är det inte en konstig uppdelning?
Katja: Gayklubb är en fristad där man kan få göra vad man vill, utan att åka på en snyting. Det förekommer tyvärr fortfarande. Vi tycker att det är coolt när de stora klubbarna i Sverige tar in gayrelaterade klubbar i sina program. Det är respekt! Att vilja hjälpa till att integrera och visa att man tar politisk ställning. Vi tycker att det är viktigt att alla olika delar ska finnas. Gayklubb, queerklubb, whatever du vill kalla det. Ju mer mångfald desto bättre.
Tycker du att gayklubbar har blivit lite mer av ett koncept, och är inte konceptet i så fall generaliserande?
Katja: Det finns en liten gayklubbstradition i Sverige, vilket är trevligt! Jag vet nästan alltid vad jag kan förvänta mig när jag går på gayklubb och det känns ganska kitchigt. Bra eller dåligt? Det är upp till besökaren att avgöra. Vi försöker själva skapa förnyelse, ge en upplevelse där man blir ett med Europa och tiden, och inte bara dansar till schlager.

Katja och Gunn kör Club KG på A2 den 10 juni.
Joe anordnar Wonk på A2 varje lördag.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!