Kan "Cooking with Scorsese" vara årets snyggaste kokbok?

13:04 15 Nov 2016

Ikoniska matscener ur filmhistorien tar plats i den stilsäkra boken från Hato Press.

"In prison, dinner was always a big thing. We had a pasta course and then we had a meat or fish. Paulie did the prep work. He was doing a year for contempt, and he had this wonderful system for doing the garlic. He used a razor, and he used to slice it so thin that it used to liquefy in the pan with just a little oil. It was a very good system." (Goodfellas, 1990)

Det är något med vitlöksscenen i Martin Scorseses Goodfellas. Den är bara ett par sekunder kort och helt oväsentlig för handlingen, men ändå tycks där vara något som får den att stanna kvar hos många tittare. "Är Paulies rakbladsteknik verkligen en grej?", frågar man sig än idag på Reddit. Ja, anser vissa. Nej, den är borderline opraktisk, menar andra. Oavsett hur funktionellt det faktiskt är att skiva vitlök på maffiamanér så kan vi på goda grunder placera in scenen i filmhistoriens samlade mat- och dryckeskanon.

I boken Cooking with Scorsese hyllar man den här sortens superspecifika matscener över 158 sidor. Boken, egentligen mer coffee table-bok än kokbok, gör ett stilsäkert djupdyk ner i finsmakarfilmernas läckraste vrår. Här finns fotomontage från ett gäng Scorsese-filmer, så väl som några från David Lynch, Nora Ephron, Hayao Miyazaki och Wes Anderson.

Såhär beskriver förlaget Hato Press innehållet i Cooking with Scorsese:

– Strykjärnspressade ost- och skinkmackor, sarkofagvaktel, explosivt pissande köttbullar. Högt, lågt, tillgängligt, obskyrt och komiskt. Mat, precis som konst, kan komma i många skepnader, men oavsett vilken form de tar sig uttryck i delar de egenskapen av att vara stimulerande samtidigt som de är direkt nödvändiga för vår överlevnad.

Som ett komplement till bokreleasen har nu Hato Press även lanserat en väldigt tilltalande hemsida. Sajten är interaktiv och bjuder, baserat på hur du klickar dig fram, på blandade klipp ur de medverkande regissörernas filmer.

Här kan du läsa mer om Cooking with Scorsese. Läs även: "Här är den nya uppfuckade Tobleronen"

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!

Annons